En Sıcak Konular

Ege bölgesinde CHP önde, ancak...

12 Haziran 2007 15:05 tsi
Ege bölgesinde CHP önde,  ancak...

Ege Üniversitesi’nden siyaset bilimci Doç. Tanju Tosun’un araştırması, Ege bölgesinde CHP’nin önde olduğunu, ancak seçime kadar izleyeceği yolun kaymalara neden olabileceğini gösteriyor.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’ndaki Cumhuriyet mitinginin hemen ardından yapılan araştırma 3 bin 500 kişilik büyük bir örneklemeye dayanıyor. Sonuçları, sadece İzmir değil tüm Ege Bölgesi açısından seçmenin tavrını ortaya koyuyor, seçime kadar geçecek kampanya dönemi için önemli ipuçları veriyor. 

Ege Üniversitesi’nden siyaset bilimci Doçent Dr. Tanju Tosun genel itibarıyla seçmenin oy verme davranışı ve parti tercihi anlamında, ciddi bir altüst oluş yaşanmayacağını söylüyor, “Çok ciddi sapmaların bu seçim sürecinde çıkacağını zannetmiyorum” diyor.

KENTLİ SEÇMENİN TERCİHİ CHP

Doç. Tosun’un araştırması güncel bir çalışma. İzmir’deki Gündoğdu mitinginden sonra yapıldığı için seçmenin kafasındaki son değerlendirmeleri yansıtıyor. Buna göre kentli seçmenin kafası net, oyları büyük ölçüde CHP’ye gidecek. Soldaki birleşme de CHP oylarını bir miktar arttırıyor.

Tosun “İzmir’de 3 Kasım 2002’deki genel seçimi ve 28 Mart 2004 yerel seçimlerini ele aldığımızda, merkez sol partilerin minimum yüzde 30’larda oy gücü var. Bu 2004’te yüzde 37’ye çıkmıştı. CHP-DSP ittifakıyla birlikte, yüzde 40’lara dayanması mümkün olabilecek” değerlendirmesini yapıyor.

GENÇ PARTİ ESKİ GÜCÜNDE DEĞİL

Kırsal kesimdeki seçmen ise arayış içinde. DP ile ANAVATAN’ın birleşme sürecinin sonuçsuz kalması seçmende düş kırıklığı yaratmış görünüyor. Doç. Tanju Tosun, geçen seçimde İzmir’de ikinci sırayı alan Genç Parti’ye de dikkatle eğiliyor:

“İzmir örneğine bakarsak, GP, 2002 seçimlerinde 17.2 oy almıştı. Aynı gücü 22 Temmuz seçimlerinde, tek başına elde etmesi çok güç. Genç Parti, 2002 seçimlerinde, özellikle varoşlarda aldığı oy civarında oy oranını koruyor. Ancak kent merkezlerindeki oylarında bir azalma var. 3 Kasım’da aldığı oyun 5-7 puan altında oy alacağını ve Türkiye genelinde düşündüğümüzde, yüzde 5-6 civarında bir oy toplayacağını söyleyebiliriz. İzmir’deki tablo, muhtemelen Ege’de de Genç Parti’nin oy gücü açısından gelişmeye yol açacak. Muhtemelen 2002’deki flaş partiyi 22 Temmuz seçimlerinde göremeyeceğiz.”

GÜNEYDOĞU VE MHP OYLARI İLİŞKİSİ

Doç. Tanju Tosun, Egeli seçmenin, oy vereceği partiyi seçmesine neden olan kaygılarını şöyle anlattı:

“Potansiyel olarak seçmenin parti tercihinde birincil derecede etkili olan ekonomik kaygılar olmakla birlikte Türkiye’deki ortalama seçmenin nezlinde vatan, millet, devletin bekası kaygıları, son tatlilde oy verme davranışında sınırlı da olsa etki yapıyor. Dolayısıyla Güneydoğu’daki bu terör, şehit cenazelerinin özellikle batı kentlere dönüşü, kitlesel anlamda bir tepkiyi ortaya çıkarıyor. Bana kalırsa bu terör sürdüğü sürece MHP’nin en azından barajı geçme sorunu büyük ölçüde azalmış olacak. Güneydoğu’daki terörle MHP oyları arasında ciddi bir ilişki olduğunu düşünüyorum.”

CHP NE ÖLÇÜDE SOSYALDEMOKRAT?

Tosun “İzmir ve Ege’de seçmenin oy verme davranışını hangi faktörler belirleyecek?” sorusuna ise araştırma sonuçlarına göre şu yanıtı veriyor:

“Öncelikli olarak, ekonomik faktör çok önemli. Tabii bunda rejimin yerleşik değerleriyle, siyasi partilerin ne ölçüde kavgalı olduğunun da son derece etkili olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla seçim kampanyalarının yönetileceği iki aylık süreç özellikle AK Parti’nin 3 Kasım 2002 ve 28 Mart 2004 seçimlerinde elde ettiği oyları koruma, hatta artırması açısından önemli. CHP cephesinden bakıldığında, kendisini seçmene ne ölçüde sosyal demokrat partisi olarak yansıtacak, yani ekonomik politikaları Türkiye’deki merkez sağ partilerden ne kadar farklı, Türkiye’deki yoksullaşmış olan seçmenin bu yoksulluk halini gidermeye yönelik politikaları ne ölçüde seçmenin önüne getirebileceği soruları önem taşıyor.”

ntvmsnbc

 




Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,886 µs