En Sıcak Konular

NATO destek vermiyor... Ama PKK'ya!

12 Haziran 2007 14:40 tsi
NATO destek vermiyor... Ama PKK'ya! NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, temaslarda bulunmak üzere dün Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşen Scheffer, PKK saldırılarını kınadı ve ''NATO müttefikleri PKK'ya destek vermiyor'' dedi.

Görüşmede, terör olayları, AB-Türkiye ilişkileri ve Kosova ele alındı.
 
Bakan Gül ile ortak basın toplantısı düzenleyen Scheffer, "Bombalı saldırılar terörizmin en aşağılık türü. Bu kadar çok masum insan hayatını kaybetti. Saldırıları kınıyoruz" dedi.
 
De Hoop Scheffer, tüm NATO müttefikleri adına Türk halkına ve terör kurbanlarına başsağlığı diledi, terörizme karşı mücadelenin İttifak'ın öncelikli dosyası olarak kaldığını belirtti.
 
"NATO müttefikleri PKK'ya destek vermiyor" diyen Scheffer, "NATO bu konuda doğrudan bir rol oynamıyor. Ama bölgedeki tansiyonun farkındayız. Umudumuz kalıcı çözümün bulunması. NATO farkında ki masum insanların ölümü Türkiye'de büyük üzüntü yaratıyor. Terörün aşağılık sonuçları olabiliyor" dedi.
 
Türkiye'nin çok önemli ve güçlü bir müttefik olduğunu vurgulayan Scheffer, "Türkiye NATO dış operasyonlarına hep destek oldu, Kosova'da da çok önemli işler yaptı" diye konuştu.
 
Türkiye'nin, NATO'nun en yüksek askeri ve sivil karar organlarını, müttefiklerin daimi temsilcilerini terörizme karşı mücadelesi konusunda sürekli olarak bilgilendirdiği belirtiliyor.
 
NATO'nun, Türkiye'nin bu mücadelesini ve bu alandaki gelişmeleri yakından izlediği gözlemleniyor.
 
Scheffer'in temas trafiği yoğun

 
İlk olarak Dışişleri Bakanı Gül ile görüşen De Hoop Scheffer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir araya gelecek.
 
Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Avrupa Birliği, Kosova'daki polis gücü sürecini "sivil bir girişim olduğu" gerekçesiyle, Avrupa prosedürlerine göre yürütmek istiyor.
 
Bu süreçte Rum kesimini de görev gücüne dahil etmeyi düşünen birlik, NATO'nun da bütün üs ve teçhizatlarından yararlanmayı planlıyor.
 
Türkiye ise NATO imkanları kullanılacağı gerekçesiyle, bunun sivil bir girişim olmadığını, dolayısıyla Avrupa Birliği ile NATO işbirliğini düzenleyen "Berlin Plus" anlaşması çerçevesinde davranılması gerektiğini belirtiyor.
 
Söz konusu anlaşma, AB-NATO ortak operasyonlarında Güney Kıbrıs ve Malta'nın yer almamasını öngörüyor.
 
NATO Genel Sekreteri'nin yeni öneriler getirebileceği ama Ankara'nın pozisyonunu değiştirmesinin zor olduğu belirtiliyor.
 
NATO - AB işbirliği gündemde

 
Türkiye'nin Avrupa Birliği operasyonlarında askerlerini çekmesinin Scheffer'in ziyaretiyle ilgilisinin olmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "Bu konuda doğru muhatap, NATO Genel Sekreteri değil" diyor.
 
Genel Sekreter ise, Ankara ziyareti öncesinde Brüksel'de yaptığı bir değerlendirmede, İttifak ile AB arasında işbirliğinin geliştirilmesinin istendiğini, Ankara’da yapacağı görüşmelerde bu konunun da gündemde olacağını söyledi.
 
Türkiye'nin, "AB üyesi" Kıbrıs Rum kesimine NATO kapılarını kapalı tutmasından kaynaklanan sorunlar, İttifak ile AB'nin somut askeri işbirliğini engelleyen unsurlar arasında yer alıyor.
 
Türkiye'nin AB'ye karşı tavrı

 
Türkiye'nin, AB ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) çerçevesinde sürdürdüğü askeri işbirliğinden duyduğu hayal kırıklığını yansıtması ve bu işbirliğinin bugünkü koşullarda devam edemeyeceğine yönelik açık mesajlar vermesi de Brüksel kulislerinde çalkantılar yaratmaya devam ediyor.
 
AB'nin çeşitli operasyonlarına hava ve deniz unsurlarıyla desteklenmiş tugay düzeyinde desteğini 2000'li yılların başından beri sürdüren Türkiye, AGSP'ye verdiği askeri desteği geri çekme kararını, "sıkıntılara çözüm getirilmemesini ve beklentilerinin yanıt bulmamasını"gerekçe gösterdi.
 
Ankara'nın bu kararı, NATO ve AB nezdinde Türkiye'nin en yüksek düzeydeki askeri temsilcisi olan NATO Askeri Temsilciliği (TMR) Başkanı Korgeneral Yılmaz Oğuz tarafından, geçen Mayıs başında AB'ye resmen bildirildi.
 
Türkiye'nin bu kararını NATO'ya danışmadığı ve bildirmediği, NATO bünyesinde konunun tartışılmadığı ifade edildi.
 
Türkiye'nin askeri katkısını geri çekme kararının AB bünyesinde şok etkisi yarattığı, kararın ulaşmasından bu yana bazı "ikna girişimlerinin" sürdürüldüğü belirtiliyor.
 
NATO Genel Sekreteri'nin Ankara temasları sırasında bu "hassas konu"nun da ele alınması bekleniyor. Jaap de Hoop Scheffer, salı akşamı Türkiye'den ayrılacak.
 
NATO'da hararetli tartışmalar
 
BM Güvenlik Konseyi'nin Kosova'nın nihai statüsüne ilişkin kararını açıklaması beklenirken, NATO'da, İttifak ile AB arasında yapılacak olası işbirliğine yönelik görüşme ve tartışmaların "sıcak bir ortamda" devam ettiği biliniyor.
 
Bazı AB ülkeleri, "diplomatik kaynaklar" aracılığıyla, Kosova'da gerçekleşmesi hedeflenen NATO-AB işbirliğinin "Türkiye tarafından engellendiği" iddiasını basına aktarıyor. Türkiye bu iddiaları reddediyor.
 
Kosova'da NATO-AB işbirliğinin yeni çerçevesinin oluşturulması için Türkiye'nin onayı gerekirken Ankara, "önceden belirlenen ilkeler" üzerinde ısrarla duruyor ve bu işbirliğine, bugünkü koşullarda Kıbrıs Rum kesiminin katılımının "söz konusu olamayacağını" vurguluyor.

CNNTurk



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,448 µs