En Sıcak Konular

Babalar, oğullarına nasıl, kızlarına nasıl davranmalı?

12 Haziran 2007 14:19 tsi
Babalar, oğullarına nasıl, kızlarına nasıl davranmalı? Babaların kızları ve oğullarıyla özellikle ergenlik döneminde bazı sorunlar yaşayabildiği, uygulanacak bazı davranış biçimleriyle bu sorunların giderilebileceği bildirildi. İşte Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Ayas'ın babalara tavsiye ettiği küçük yöntemler...

Ayas, babaların bazı küçük yöntemleri kullanarak kızları ve oğullarıyla daha iyi iletişim kurabileceklerini kaydetti.

Babaların kızlarıyla hayatın ilk dönemlerinde hayranlıkla başlayan özel ilişkilerinin, kız çocuklarının babalarının hayatlarındaki ilk erkek olmaları nedeniyle yoğun bir bağlılık duyusuyla kendini gösterdiğini dile getiren Ayas, koruyucu, kollayıcı bir şekilde başlayan bu özel iletişimde, ergenlik çağından itibaren çatışmaların ortaya çıktığına dikkati çekti.

Ayas, iyi iletişim için şu önerilerde bulundu:

"Kural varsa anne de uymalı. Baba kızının giyim kuşamına, eve gidiş geliş saatlerine karışıyor. Genç kız ise babasına (ben büyüdüm, bana karışmayın, özgürüm) diyor. Bu durumda baba kızına hoşlanmadığı davranışlar nedeniyle yasak koyuyor. Burada baba kural koyarken, anne babadan gizli yasağı kaldırıyor. Oysa kurallara uyumun sağlanması davranış birliğiyle mümkün.

Yasakların mantığı olmalı. Baba kızına yasak koyuyorsa, bunun gerekçelerini de onun anlayabileceği bir şekilde anlatmalı. Sınırsız bir özgürlük olmadığını, yaşamda bazı sınırlamaların olduğunu söylemeli.

Konulan tavır eşref saatine göre değişmemeli. Babalar kızlarına yaşamın herhangi bir alanıyla ilgili kısıtlama getirdiklerinde ya da kural koyduklarında, bu kural her zaman geçerli olmalı. Yani babanın eşref saatinde konulup, sakinleştikten sonra başka kural getirilmemeli."


"BABA İDOL OLMAMALI"

Dr. Ali Ayas, babaların kızlarını erkeklerle ilgili düşüncelerini söylerken kesinlikle korkutmaması gerektiğini de ifade ederek, şöyle dedi:

"Babalar kızlarının hayatına giren erkekleri kolay kabullenemez.

Eleştirel yaklaşır. Ama eleştirel ve küçümseyici tavırlarla, kızının hayatına giren erkekle ilgili olumsuz yorumlar yapmak, küstürmek ve yalana teşvik etmek gibi sonuçlar doğurur. Babalar kızlarının hayatına başka erkeklerin girebileceğini kabul etmeli.

Babalar idol olmaktan vazgeçmeli. Birçok kadın hayatına giren erkekleri, babasıyla kıyaslar. Bu nedenle baba kızının gözünde idol olmaktan vazgeçmeli, kendi hatalarını anlamalı, erkeklerle ilgili kızıyla sohbet etmeli. Erkeklerle ilgili bilgileri korkutmadan, gerçekçi bir şekilde kızıyla konuşmalı."

BABALAR VE OĞULLARI

Dr. Ayas, babaların erkek çocuklarıyla olan iletişiminde de zaman zaman sorunlar yaşanabildiğini ifade ederek, erkek çocuklarındaki "Oidipus" kompleksinin, onların babalarını annelerini ellerinden alacak kadar güçlü ve tehlikeli bir rakip gibi görmelerine neden olduğunu belirtti.

"Çocukların babalarını yaşamın ilk yıllarında rakip gibi görmeleriyle başlayan ilişkileri ilkokul çağında hayranlığa, ergenlik döneminde ise çatışmalara dönüşüyor" diyen Ayas, açıklamasında şu önerilerde bulundu:

"Babalar oğlunu kendisiyle kıyaslamamalıdır. Oğlunuza sürekli (Ben senin yaşındayken iki dil biliyordum, dünyayı dolaştım, sen ne yapıyorsun, hiçbir şey) gibi cümleler kurarak kıyaslama yapmamalıdır.

Kıyaslamak gencin kendisini mutsuz ve yetersiz hissetmesine neden olur.

Bunun yerine babanın oğlundaki farklılıkları görüp, bu yönleri geliştirmesine yardımcı olması gerekir.

Oğlunuzla arkadaş olmayın, arkadaşça davranın. Ailelerin günümüzde en çok (çağdaş aileyiz) tanımlamasıyla yaptıkları yanlışların başında anne baba kimliklerinden sıyrılıp arkadaşı gibi davranmaları geliyor. Genç erkeklere bunun yerine, babası olduğunuzu, daima ona destek vereceğinizi hissettirerek baba olun."

"İNATLAŞMAYIN"

Dr. Ayas, babaların oğullarına karşı kendisine ulaşılmaz gibi davranmaması gerektiğini bildirerek, önerilerini şöyle tamamladı:

"Çocuğunuza gerçekleştiremeyeceği büyük hedefler koyup, başaramadığı zaman da yetersizlik ve beceriksizlikle suçlamayın. Kendinizi ulaşılmaz biri göstermek yerine, hatalarınızı da mizahi bir dille anlatarak sizin de hatalar yapan bir insan olduğunuzu söyleyin.

Onlarla inatlaşmaktan kaçının. Ergenlik çağında erkekliklerini ispatlamak amacıyla babalarıyla çatışmaya girmek, sık görülen bir durumdur. Genç erkekler bu dönemde babalarının ve annelerinin desteğini isterler. Bu dönemde onlarla inatlaşmak, aşırı ve mantıksız yasaklarda diretmek inatlaşmalarına yol açar. İnatlaşmak da evden kaçma, okulu bırakma gibi sonuçlar doğurur. Çatışmalı ergenlik döneminde oğlunuzla iletişimi bırakmayın. Arkadaşlarını küçümsemeyin."



Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,795 µs