En Sıcak Konular

Diyarbakır esnafı ayağa kalktı

20 Kasım 2011 13:20 tsi
Diyarbakır esnafı ayağa kalktı Diyarbakır'da esnaflarla sık sık zorla kepenk kapattırılmasına sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.

Diyarbakır Sur ilçesinde geçtiğimiz hafta kepenk kapatma eylemine katılmayan bir esnafın işlerine ses bombasının atılması, Bağlar ilçesinde de aynı gerekçeyle bir marketin yağmalansına 50 sivil toplum kuruluşunun başkanı ortak bir açıklama yaparak kınadı. Açıklamada, zor şartlarda çalışan esnafa kepenk kapattırmasın çağdışı ve faşistlik olarak nitelendirildi.

Aralarında Diyanet-Sen, Eğitim-Bir-Sen gibi sivil toplum kuruluşlarının altına imza attığı açıklamayı Hür-Der adını Şaban Dalgın yaptı. "Diyarbakır'da 12.11.2011 tarihinde gerçekleşen kepenk kapattırma eyleminde, kepenk kapatmak istemeyen kimi esnaflara yönelik şiddet ve talan eylemleri yapılmıştır. Halkımızın gerçek iradesine saygı göstermek her kurum ve kişiye düşen bir sorumluluktur." diyen Dalgın, toplumda yaşayan bireylerin aynı dünya görüşünü benimsemelerinin beklenmediğini, farklı görüşler şiddet yöntemi benimsemedikçe var olma hakkına sahip olduğunu kaydetti. Geçmişte tek parti zihniyetinin insanları tek tip giyinme, tek tip düşünme ve tek tip hareket etme yönündeki uygulaması topluma ne kadar zarar verdiğinin açık olduğunu belirten Dalgın, "Bugün halen birileri çıkıp tek görüşlülük konusunda toplumu zorluyorsa o toplumda yaşayan bireylerin buna itirazlarını yüksek sesle dile getirmeleri zorunluluktur. Kısaca her birey karşısındakine zarar vermedikçe kendi dünya görüşünü yaşama hakkına sahiptir. Diyarbakır yoğurt pazarında esnafın kepenklerinin açık olması sebebiyle ses bombası atılması, Bağlar'da dükkânı açık olan esnaflara saldırılması ve işyerinin yağmalanması kabul edilemez bir durumdur." diye konuştu.

Esnafın zor ekonomik şartlar altında ayakta durmaya çalıştığı bir dönemde olduklarını hatırlatan Dalgın şöyle devam etti: "İster siyasi düşüncesi, ister ekonomik endişesi nedeniyle dükkânını kapatmak istemeyenlere şiddet uygulayan bir düşüncenin çağdaşı kaldığı ve bunun eski faşist yönetimlerce uygulandığı hatırlardan çıkmayan bir gerçektir. Biz aşağıda adı geçen Sivil Toplum Kuruluşları olarak, halkın iradesine saygının dillendirildiği bir ortamda kepenk kapatmak istemeyen vatandaşlara uygulanan şiddeti ve talanı kınıyoruz."

Açıklamaya şu STK'lar imza attı: Ay-Der, Bayındır-Memur-Sen, Bem-Bir-Sen, Birlik-Haber-Sen, Büro-Memur-Sen, Camii-Der, Diyarbakır İnsani Yardım Der, Dem-Der, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Din-Bir-Sen, Diyanet-Sen, Enerji-Bir-Sen, Gönül Köprüsü, Hayat-Der, Hizmet-Der, Islah Hareketi-Der, İhvan-Der, İkra-Eğitim-Der, İlim-Der, İmam Hatip Y. Der, İnsan ve Erdem, İrşat-Der, Köy-Der, Kültür-Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Mustaazaf-Der, Öğ-Der, Özgür-Der, Sağlık-Sen, Sahabe-Der, Sek Derneği, Şafak Derneği, Şefkat Derneği, Şura-Der, Toç-Bir-Sen, Ulaştırma-Memur-Sen, Yeni İhya-Der, Yetim-Der, Özgür-Eğitim-Sen ve Hür-Der.

cihan


Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,500 µs