En Sıcak Konular

‘Arap Uyanışı’nı gören ilk lider Erdoğan oldu

20 Kasım 2011 10:10 tsi
‘Arap Uyanışı’nı gören ilk lider Erdoğan oldu Deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendirdi.

ABD ve Avrupa sustu, İsrail korktu, Türkiye tavrını koydu

Ünlü gazeteci Fisk, Star’a verdiği röportajda Erdoğan’ın Arap isyanlarında doğru tavır alması sonucunda Türkiye’nin bölgesel gücünün arttığını belirtip “Arap Uyanışı’nın önemini herkesten önce o anladı” dedi.

Deneyimli Ortadoğu muhabiri ve Star gazetesi yazarı Robert Fisk TÜYAP Kitap Fuarı için İstanbul’daydı. Fisk, Ortadoğu’daki gelişmeleri Star için değerlendirdi.

- Dünyanın gündeminde Suriye var. Esad’a baskılar giderek artıyor. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

 Esad ve Türkiye arasındaki anlaşma sonrası Esad’ın sözlerini tutmaması Başbakan Tayyip Erdoğan ve Türk Dışişlerini kızdırdı. Esad’ın kendilerine yalan söylediğini düşündüler. Şunu söylemem gerek , Erdoğan ‘Arap Uyanışı’nın önemini herkesten önce anlayan ilk dünya lideri oldu. Herkesten önce ortaya çıkıp tutumunu dile getirdi. ABD sessiz kalırken, İsrail korkuya kapılırken, Avrupa söyleyecek söz bile bulamazken, Erdoğan bu halk uyanışını destekledi. Araplar da bu tutumu unutmuyor. Arap dünyasında Türklerin prestijinin artmasının en önemli sebebi onları ilk anlayanın Erdoğan olmasıydı. Bu sebeple Araplar Suriye’ye konusunda Türkiye’ye büyük bir oyuncu gözüyle bakmaya başladı. Suriye ile yakın ilişkilerininizin olması, sınır komşusus olmanız da bunu güçlendiren etkenler oldu. Ayrıca Katar da, tıpkı Libya’daki gibi Suriye’de de önemli rol oynuyor, bunu da unutmamalı. Eğer  Türkiye Suriye sınırında tampon bölge oluşturursa ve ‘Özgür Suriye Ordusu’ da bunun içinde olursa bu ciddi bir durum olur. Bunun yapmadan önce iki kere düşünmek lazım.

- Esad ‘Suriye’ye olası askeri müdahale deprem etkisi yapar’ açıklamasıyla ne demek istedi sizce?

Esad’ın ne demek istediğini çok iyi anlıyorum. Suriye’de çok sayıda farklı etnik kimlik var. Eğer dış müdahale gündeme gelirse bu farklı topluluklar birbirlerini öldürmeye başlayabilir. Lübnan’a 22 farklı etnik topluluk var ve şiddetin oraya sıçramaması işten bile değil. Esad, ‘Suriye’ye müdahale diğer Arap ülkelerine müdahaleye benzemez’ demek istiyor. Zira müdahale mezhepler açısından Irak’ı ve Lübnan’ı da etkileyebilir. Bu noktadan bakarsak onun demek istediğini anlarız. Onun her söylediğine doğru demiyorum ama bu konuda söyledikleri önemli.

- Neden ‘Arap Baharı’ yerine ‘Arap Uyanışı’ ifadesini kullanmayı tercih ediyorsununz?

Öncelikle ‘Arap Baharı’ Amerikan nitelemesi olduğu için kullanmıyorum. Ayrıca Ortadoğu’da olan olaylarla ilgili olarak Amerika’nın tanımlarını kullanmayı hiçbir zaman tercih etmiyorum. Arap Uyanışı uzun bir süreç olabilir. Şu anda bölgede meydana gelen olaylar Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışından sonraki en önemli olay bana göre.

- Batı, ‘Arap Uyanışı’nın yönünü çevirip kendi kontrolüne almak istiyor mu ?

‘Arap Uyanışı’nın en güzel sonucu Araplar’ın artık ‘Amerika ne der diye düşünmekten vazgeçmesi’ oldu. Eskiden Amerikalılar ‘bunu yap şunu yapma’ derdi ve liderler de buna uygun davranırdı. Ama artık böyle bir şey yok. ABD’nin ne söyleyeceği umurlarında değil. Artık ABD’ye ‘10 dakika bekler misiniz şu an yoğunum’ yanıtı veriyorlar,

- İsrail’in İran’a saldıracağı iddiaları için ne diyorsunuz?

Eğer İsrail, İran’a saldırırsa bu tam bir delilik olur. ABD İran’a saldırırsa bu daha da fazla delilik olur. Ben herhangi bir savaş olmayacağını düşünüyorum.

- Türkiye ve İsrail  ilişkileri hakkında neler söyleyeceksiniz?

İsrail tuhaf şekilde Türkiye’yi Araplarla karıştırdı. Herkese hep söylerim: ‘Türklerle uğraşmayın.’ Türkiye Mavi Marmara baskını nedeniyle hak ettiği resmi özrü hala alamadı. Suriye’den de resmi özür bekliyor. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in açıklaması Türkleri tatmin etmedi.

Avrupa ikiyüzlü davranıyor

Robert Fisk, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini ve tam üyelik sürecini de değerlendirdi. Fisk, Ankara’nın Avrupa Birliği’ne girmesini destek verdiğini söylerken, Avrupa ülkelerinin Türkiye konusunda ikiyüzlü bir siyaset izlediği eleştirisini yaptı. Fisk, “Türkleri ‘Sizin bizim aramızda yeriniz yok’ diyerek eleştiriyorlar, ‘Avrupa Birliği’ne giremezsin’ diyorlar. Ancak Türkler de ‘Ben de sizler gibi olmak istiyorum’ yanıtını veriyor.  Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye, ‘Bize benzeyemezsin’ cevabını vermesinin ‘Avrupa’nın ikiyüzlülüğü’ olduğuna inanıyorum.

Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,880 µs