En Sıcak Konular

Avrupa'da İslam karşıtlığı hızla artıyor

20 Kasım 2011 09:44 tsi
Avrupa'da İslam karşıtlığı hızla artıyor İslamofobi tartışmalarının arttığı Avrupa'da, Müslüman karşıtlığının sadece aşırı sağ gruplar arasında değil, halkın önemli bir kısmında taraftar bulduğu tespit edildi.

Friedrich-Ebert Vakfı'nın araştırmasına göre Macarların yüzde 61'i, İtalyanların yüzde 50'si Müslümanları 'sorun' olarak görüyor. Araştırmayı yapanlar, "Geleneksel ırkçılık geri dönüyor." endişesinin altını çiziyor.Anders Behring Breivik'in Norveç' te, Neonazilerin Almanya'da işlediği cinayetler dikkatleri aşırı sağ gruplara çekerken, Alman Friedrich-Ebert Vakfı'nın gerçekleştirdiği bir araştırma Müslüman karşıtlığının Avrupa'da sadece aşırı sağ gruplar arasında değil, halkın önemli bir kısmında taraftar bulduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre Avrupa'da yaşayanlar, "Yahudi karşıtlığı, kadının sosyal statüsü ve farklı cinsel tercihlere bakış" gibi konularda ortak bir noktada buluşamazken, konu Müslüman karşıtlığı olduğunda birçok Avrupa ülkesi adeta ittifak yapmış oluyor.

Araştırmaya göre Avrupa'da Müslüman karşıtlığının en fazla olduğu ülke yüzde 61'le Macaristan, bunu yüzde 50 ile İtalya ve yüzde 47 ile Polonya izliyor. Milyonlarca Müslüman'ın yaşadığı Almanya'da halkın yüzde 46'sı, İngiltere'de ise 45'i Müslümanları 'sorun' olarak görüyor. Müslüman karşıtlığının en az olduğu ülke ise yüzde 27 ile Portekiz. Yönetimin sık sık ülkedeki Müslüman toplum ile çatıştığı Fransa'da ise Müslümanlara karşı olumsuz hisler besleyenlerin oranı yüzde 38.

Araştırmayı yapan uzmanlar, birçok Avrupa ülkesinde, 'Müslümanların toplumda huzursuzluğa sebebiyet verdiğine inananların sayısının, o ülkelerde aşırı sağın aldığı oyun kat kat üzerinde çıkmasına işaret ediyor. Alman vakfı adına araştırmayı gerçekleştiren Danimarkalı Jens Peter Frölund Thomsen, 11 Eylül terör saldırısından sonra Avrupa'da Müslümanlara karşı 'nefretin' giderek arttığının altını çizdi. Thomsen, "Müslüman korkusu 11 Eylül, Londra ve Madrid saldırılarından sonra giderek arttı. Bunda medyanın önemli bir rolü de oldu. Bu insanlardan büyük bir kısmı, 'Müslüman kimdir, nasıl biridir' bilmeden korkuyor ve nefret ediyor. Ve maalesef yine büyük bir bölümünün Müslümanlarla hiçbir irtibatı yok." değerlendirmesinde buludu. Avrupa'nın 'aşırı seküler' bir toplum olmasından dolayı dinin günlük hayatta fazla yer almasını anlayamadığına değinen Thomsen, "Birçok Avrupalı, Müslümanların dinlerini neden bu kadar ciddiye aldığını bilmiyor." dedi. Karikatür krizi ile gündeme gelen Danimarka'da vatandaşların yüzde 43'ü, 'ülkede çok fazla Müslüman yaşıyor' rahatsızlığı taşırken, yüzde 45'ü başörtüsü yasaklanmalı ve Müslümanlar toplumda huzursuzluk meydana getiriyor görüşünü paylaşıyor.

Araştırmayı gerçekleştiren isimlerden sosyal-psikolog Beate Küpper, Avrupa'yı etkisi altına alan önyargıların giderek korkutucu bir boyuta ulaştığına işaret etti. "Geleneksel ırkçılık geri döndü." diyen Küpper'e göre İslam, Avrupa'da baskıcı bir din olarak algılanıyor. Hiç kimsenin 'ırkçı' olarak tanımlamayı kabul etmediğini ancak konu 'Müslümanlar ve İslam' olduğunda tüm önyargı kapılarının sonuna kadar açıldığını vurgulayan Küpper, "Önyargılar, ifade özgürlüğünün arkasına sığınılarak politik arenada bol bol dile getirilir oldu. Müslüman karşıtları 'Kendinizi politik olarak nerede tanımlıyorsunuz?' sorusuna, yüzde 60 oranında, 'ortada' cevabı veriyor. Sadece yüzde 10'u kendini 'aşırı sağ' olarak tanımlıyor. Avrupa'da aşırı sağın oyunun en fazla yüzde 30 olduğunu dikkate aldığımızda, maalesef Müslüman karşıtlığının toplumda genel kabul gördüğünü tespit ettik." açıklamasını yaptı.

zaman

Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,444 µs