En Sıcak Konular

Obezite ve diyabetten kaybettik

20 Kasım 2011 09:36 tsi
Obezite ve diyabetten kaybettik
Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler artık ilk sırada değil. Ancak diyabet ve obezitedeki hızlı artış uzmanları korkutmaya başladı.

Her iki kişiden birinin kalpten öldüğü Türkiye'de son 18 yılda önemli ilerlemeler yaşandı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Belgin Ünal ve ekibi Türkiye'de koroner kalp hastalığına bağlı ölüm hızındaki değişimi inceledi. Araştırmada kalp hastalığından kaynaklanan ölümlerin 1995 yılından başlayarak azalmaya başladığı saptandı.

KADINLARDA YÜZDE 28 GERİLEDİ

Türkiye'de koroner kalp hastalığı ölüm hızının 1995-2008 yılları arasında erkeklerde yüzde 34,  kadınlarda yüzde 28 azaldığı öğrenildi. Buna göre 2008 yılında 1995 yılına göre 35 bin 700 daha az KKH ölümü meydana gelmiş oldu. Prof. Ünal ölümlerde gözlenen bu azalmanın yarısının toplumdaki risk faktörü değişiklikleri diğer yarısını ise etkin tıbbi ve cerrahi tedavilerle açıklanabileceğini söyledi.

OBEZİTE VE DİYABETTEN KAYBETTİK

2005-2008 yıllarında kan basıncı ve sigaradan ölümlerin azaldığını buna rağmen aynı dönemde şişmanlık ve diyabetin ise arttığını belirten Ünal, "Diyabet yüzde 22, kolesterol yüzde 14, obezite ise yüzde 10 arttı" dedi. Ünal şu önerilerde bulundu: "Kolesterol, kan basıncı ve sigaradan kazandığımız olumlu yararı şişmanlık ve diyabet yok ediyor. Stratejimiz şişmanlığı azaltmak, fiziki aktiviteyi artırmak ve beslenme alışkanlıklarını düzeltmek. Çünkü obeziteyi azaltırsak diyabeti de düşürürüz. Dolayısıyla insanların daha az karbonhidrat yemesi daha çok sebze meyve tüketmesi ve spor yapması lazım ki toplumdaki risk faktörleri azalsın"    

ERKEKLER SİGARAYI BIRAKTI

Prof. Ünal, sigara içiminde 1995'ten başlayarak özellikle erkeklerde belirgin bir azalma eğilimi olduğuna da dikkat çekti. 2008 yılından itibaren sigaraya karşı alınan yoğun önlemler de dikkate alındığında sigaraya bağlı ölümlerin istatistiklerde geride kalacağını söyledi.

EN FAZLA ÖLDÜREN 5 HASTALIK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 yılına ait Ölüm Nedeni İstatistikleri'ni açıkladı. Türkiye'de 2009'da 280 bin 531 kişi ölürken, bu ölümlerin 155 bin 274'ünü erkek ve 125 bin 257'sini ise kadınlar oluşturdu. Ölüme sebep olarak ilk sırada dolaşım sistemi hastalıkları yani koroner kalp hastalığına bağlı ölümler oluşturdu. Ölüm nedenleri olarak sırasıyla yüzde 39,9 ile dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 20,7 ile habis urlar, yüzde 8,9 ile solunum sistemi hastalıkları, yüzde 6,4 ile endokrin (iç salgı bezi), beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar ve yüzde 4 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler olarak görüldü.

bugün

Bu haber 862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs