En Sıcak Konular

Demirel: Avrupalı inek 2 milyar insandan çok kazanıyor

12 Haziran 2007 12:41 tsi
9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dünya nüfusunun 1 milyarının günlük gelirinin 1 dolar, 2 milyar insanın da 2 dolardan aşağı geliri olduğuna işaret ederek, “Avrupa bütçesinden 45 milyar euro sübvansiyon ayırıyor.Hayvancılıktaki sübvasiyo

9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dünya nüfusunun 1 milyarının günlük gelirinin 1 dolar, 2 milyar insanın da 2 dolardan aşağı geliri olduğuna işaret ederek, “Avrupa bütçesinden 45 milyar euro sübvansiyon ayırıyor.

Hayvancılıktaki sübvasiyona bakın bir inek günlük 2 dolar sübvansiyon alıyor. Avrupa’daki inek 2 milyar insandan daha fazla kazanıyor” dedi.

Vakıf 2000 tarafından düzenlenen “Tarım Sektöründeki Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu konferansa katılan 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, tarımın sadece ekonomik değil, sosyal ve insani tarafının da olduğunu belirtti.

Hükümetlerin ayakta durabilmesi için halkın sorunlarıyla uğraşmak zorunda olduğunun altını çizen Demirel, “Neyi yaptığımızın farkında olmazsak, sırtımızdaki yükün altından kalkamayız” dedi.

KALKINMIŞ ÜLKELER TARIM SORUNUNU ÇÖZMÜŞLERDİR

Cumhuriyetin kuruluşunda nüfusunun yüzde 87’sinin tarım kesiminden oluştuğunu hatırlatan Demirel, tarım toplumunu çağdaşlaştırmanın çok büyük bir olay olduğunu söyledi. Herkesin cebine para koymak suretiyle bir ülkenin zenginleştirilemeyeceğinin altını çizen Demirel, “Toplumu bir hevesin içine sokacaksınız. Rehberliği devlet yapacak. Rehberliği bu devlet yapa gelmiştir. Zaman olmuştur ki devletin lazım olduğu kadar o meselelere el uzatmaya imkanı olamamıştır. Kalkınmış ülkelerin öncelikle tarım sorunlarını çözmüşler” diye konuştu.

İŞLENMEDİK YERİMİZ KALMADI

Demirel, Türkiye’nin daha önce kendi kendine yeten ülke olmasına rağmen birçok tarım ürününü ithal eder hale geldiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin geleceğe bakarken kalite, verime ve maliyete bakması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin öncelikle verimlilikte sorun yaşadığını vurgulayan Demirel, verimlik sorununu aşmış ülkelerin örnek alınması gerektiğini kaydetti. 1950’de 50 milyon dekar arazi işlendiğini ifade eden Demirel, bu rakamın 2006 yılında 260 bin dekara çıktığını belirtti. Demirel, işlenmedik yerin kalmadığını dile getirdi.

ÇİFTÇİ YOKSUL

“Cumhuriyet tarihinde 10 milyon insanın yüzde 87’si tarımla uğraşırken, şimdi 70 milyon insanın yüzde 37’si tarımla uğraşıyor” diyen Demirel, oranının düşmesine rağmen nüfusunda arttığına işaret etti. Türkiye’nin yüzde 30’luk kesimini oluşturan köylünün GSMH’dan yüzde 11 pay aldığını dile getiren Demirel, bunun yoksulluk anlamına geldiğinin söyledi. Türkiye’nin öncelikle örgüt ve sübvansiyon meselesini çözmesi gerektiğine dikkat çeken Demirel, tarımın sanayileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kullanılan toplam kredilerden çiftçinin yüzde 5 pay aldığını vurgulayan Demirel, destek, kredilendirme ve Ar-Ge konusunda çiftçinin bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

AVRUPA’DA İNEK 2 DOLAR SÜBVASİYON ALIYOR

Dünya nüfusunun 1 milyarının günlük gelirinin 1 dolar, 2 milyar insanın da 2 dolardan aşağı geliri olduğuna işaret eden Demirel, şöyle konuştu:

“Avrupa bütçesinden 45 milyar euro sübvansiyon ayırıyor. Hayvancılıktaki sübvasiyona bakın bir inek günlük 2 dolar sübvansiyon alıyor ve dünyada 2 milyar insan günde 2 dolardan aşağı kazanıyor. Avrupa’daki inek 2 milyar insandan daha fazla kazanıyor ama bu sayede Avrupa’da et bolluğu var.”

Demirel, Türkiye’nin tarım sorunlarıyla bir 30 sene daha uğraşacağına dikkat çekerek, meselelerin kademe kademe çözmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs