En Sıcak Konular

Yunanistan'da polisten göstericilere müdahale

17 Kasım 2011 20:19 tsi
Yunanistan'da 17 Kasım Öğrenci olaylarının 38. yıldönümü dolayısıyla yapılan eylemlerde polis göstericilere müdahale etti

Yunanistan'da, 1973 yılında ''Albaylar Cuntası''na karşı yapılan 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının 38. yıl dönümü dolayısıyla, başta Atina ve Selanik olmak üzere birçok kentte gösteri yürüyüşleri düzenlendi.

Atina'da, Teknik Üniversite (Politehnio) önünden başlayan ve ABD'nin Atina Büyükelçiliği'nin önünde son bulan yürüyüşe, çeşitli öğrenci dernekleriyle siyasi parti temsilcileri ve sol gruplar katıldı.

Kentte, kamu kuruluşları ve yabancı misyon temsilcilikleri binaları önündeki noktalarda 7 binin üzerinde polisin görev yaptığı yürüyüş sırasında, kent merkezi trafiğe kapanırken, dükkan ve iş yerleri öğle saatlerinden itibaren kepenk indirdi. Aralarında banka şubelerinin de bulunduğu bazı mağazaların vitrin ve ön cephelerinin metal kaplamalarla koruma altına alındığı görüldü.

Atina'da, parlamento ve bakanlıkların yakınındaki lüks Kolonaki ve Valaoritu semtlerindeki kafeler olası olaylar nedeniyle sabahtan itibaren boş kaldı.

Bu arada, yürüyüş sırasında zaman zaman güvenlik güçleriyle göstericiler arasında arbede yaşandı.
Parlamentonun önünde kendilerini ''iktidar karşıtı'' olarak tanımlayan grupların polise taş ve molotofkokteyli atmaları sonucunda göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

ABD Büyükelçiliği binasının bulunduğu caddede toplanan bazı grupların polisin dağılmaları yönündeki uyarısını dikkate almamaları üzerine, göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

Polisin, göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandığı olaylarda sokak aralarına kaçan göstericiler çöp bidonlarını ateşe verdi.

Akşam saatlerine kadar süren olaylar sırasında 70'in üzerinde göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.
Selanik ve Patra kentlerindeki gösterilerde de polis ile göstericiler arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Patra'da, yürüyüş sırasında bazı grupların banka şubelerine saldırması üzerine, polisin gaz kullanarak müdahale ettiği bildirildi.

Yunanistan'da, 1973 yılında Albaylar Cuntasına karşı ayaklanan öğrenciler 14 kasım günü Teknik Üniversite'yi işgal etmişti. 17 Kasım günü sabaha karşı ordu tanklarla söz konusu üniversiteye girmişti. Üç gün süren eylem sırasında halktan da büyük destek gören öğrencilerin bu direnişi, 21 Nisan 1967'de askeri darbe ile yönetime el koyan cuntaya karşı başlayan halk hareketinin semboli olarak kabul ediliyor.

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs