En Sıcak Konular

Türkiye'ye çok iş düşecekmiş

17 Kasım 2011 13:44 tsi
Türkiye'ye çok iş düşecekmiş Eski ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Robert Wexler Esad sonrası Suriye'de yaşanacak geçiş süreci ve sonrasında Türkiye'nin üzerine çok büyük roller düşeceğini söyledi.

Ortadoğu Barışı İçin S. Daniel Abraham Merkezi Başkanı ve eski ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Robert Wexler, ''(Suriye) geçiş dönemi yaşayacağı kesin. Esad iktidardan düştüğünde çok önemli bir rol üstlenilme gerekecek. Türkiye'nin ideal konumda olduğunu düşünüyorum. Türkiye, yapıcı bir rol üstlenebilir'' dedi.

3. Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu'nda konuşan Wexler, herkesin Tunus, Mısır ve Libya'da yaşananları gördüğünü ifade ederek, bu değişikliklerin çok önemli olacağını, önümüzdeki dönemde de ''çok sıra dışı'' olaylar yaşanacağını düşündüğünü kaydetti.

Wexler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamalarının çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''(Suriye) geçiş dönemi yaşayacağı kesin. Esad iktidardan düştüğünde çok önemli bir rol üstlenilme gerekecek. Türkiye'nin ideal konumda olduğunu düşünüyorum. Türkiye, yapıcı bir rol üstlenebilir. Erdoğan, açık bir biçimde niçin Esad'ın ayrılması gerektiğini ifade etti. Bütün bunlardan yola çıkarak Türkiye'nin ABD ile çok yakın bir ilişki kuracağını, önemli bir rol oynayacağını biliyorum'' şeklinde konuştu.

AK Parti MKYK Üyesi Suat Kınıklıoğlu da ''Türkiye'nin ideal konumda olduğuna'' katıldığını ifade ederek, birçok karar vericinin düşünce merkezinin, bakış açısının güvenlik olduğunu gördüklerini söyledi.

Kınıklıoğlu, Suriye'de halkın iradesinin baskın çıkacağını ümit ettiklerini dile getirerek, şöyle dedi:

''Gelişme kaçınılmaz olarak yaşanacak ama ne zaman yaşanacağını bilmiyoruz. Mevcut gelişmelere bakıldığında büyük olasılıkla Suriye ekonomisi zaten daha da ağır bir hasar görecek. Suriye içindeki dinamiklerin değişimi yaratacağını ümit ediyoruz. Bu da Türkiye'yi benzersiz bir konuma yükseltiyor. Türkiye, her zaman reform çağrısında bulunmuştur.

Suriye değişirse; bunun Hizbullah'ın, Lübnan'ın ve İran bağlantılarının üzerinde ciddi bir etkiye sahip olacağına inanıyorum. Ancak ABD'nin, Avrupa'nın ve birçok ülkenin Esad'ın ayrılması konusunda Türkiye'nin görüşlerine katıldığını görmek çok iyi. Dediğim gibi zaman meselesi.''

-''Türkiye çıkmazdan U dönüşü yaptı''-

Afganistan Geçiş Komisyonu Başkanı Eşref Ghani ise belirsizliğin, hem tehlike hem de fırsat yarattığını belirterek, ''Asya yüzyılı'' yaşandığını, küresel toparlanmada liderliğin Orta Asya tarafından üstlenildiğini, bunun da çok ciddi sonuçlar yaratacağını söyledi.

Ghani, ''Türkiye bir çıkmazdaydı. Çıkmazdan U dönüşü yaptı. Bu da çok güzel bir göstergesi. Burada aslında bir bakıma, trafikte bulunan göbekler gibi düşünmeliyiz. Çeşitli yönlerden gelen fikirler bir arada ortaya çıkabiliyor. Asya'nın entegrasyonunda Türkiye'nin temel bir dinamik rol üstlendiğine inanıyorum'' şeklinde konuştu.

AA

Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs