En Sıcak Konular

Çölün ortasındaki işaretleri NASA çözmüş

17 Kasım 2011 13:11 tsi
Çölün ortasındaki işaretleri NASA çözmüş ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) araştırma teknisyeni ve görev planlamacısı olan Jonathan Hill, Çin’in Gobi Çölü’nde uydu fotoğraflarıyla ortaya çıkarılan devasa zikzaklı sembolün, Çin casus uydularının konumlandırılmasını

NASA’nın Mars görevindeki kameraları yöneten ve aynı zamanda Arizona State Üniversitesi’nde akademisyen olan Hill, zikzak çizerek ilerleyen metalik şeritlerin, “uydu konumlama hedefleri” olduğunu belirtti.

NASA uzmanı, "uydulardaki kameraların 1 ile 1.8 km uzunluğundaki şeritlere odaklanarak, uzaydaki konumlarını ayarladıklarını" ifade etti. Hill, yaptığı açıklamalarla, esrarengiz yapılarla ilgili uluslararası basında yer alan birçok iddiaya bilimsel açıklık getirdi.

Uluslararası basın, Gobi Çölü’nde ortaya çıkarılan esrarengiz yapılar arasında en çok zikzak halindeki şeritlere dikkat çekmiş ve bu şeritlerin ABD’nin başkenti Washington D.C. ile en büyük kentlerinden New York’un sokak haritası olabileceği öne sürülmüştü. Ancak Hill, “Çin’in casus uydulara sahip olduğunun zaten bilindiğine” dikkat çekti ve bu uydular için ABD’de konumlama hedefleri inşa edildiğini söyledi.

"UYDULARIN KAMERASI ÇOK ZAYIF"

Hill, örnek olarak 1960’larda Arizona eyaletinde Corona casus uyduları için inşa edilen konumlama hedeflerini örnek verdi. NASA uzmanı, basında öne sürüldüğünün aksine, “zikzaklı yapının yansıtıcı yüzeye sahip metalden yapılmadığını” belirtti. Hill, şeritlerin aralarında boşluklar bulunduğunu ve yüzeylerinin çok iyi kaplanmadığını, hatta bir tür boya kullanıldığını ifade etti.

Şeritlerin genişliğinin 20 metre veya daha fazla olabileceğini belirten Hill, “konumlama yapmaya çalışan uyduların kameralarının şaşırtıcı derecede kötü bir çözünürlüğe sahip olduğuna” dikkat çekti.

"ASKERİ BÖLGEYE İŞARET EDİYOR"

Hill, merkezinde savaş uçaklarının bulunduğu ve dışa doğru genişleyen çember şeklindeki yapıya da değindi. Yapının, “dünyanın yörüngesindeki radar sistemleri için konumlama/test hedefi olarak kullanıldığını” söyleyen Hill, Çinlilerin yaptığı düşünülen testi şöyle açıkladı:

“Savaş uçaklarının etrafındaki alanı engebeli bir hale getirerek, radar sinyallerinin nereye kadar ulaşabildiğini görmek istiyorlar. Kısaca, uydulardan uçağa gönderilen ve geri yansıyan radar sinyallerinin, ne tür arazi ve şartlarda engellendiğini belirlemeye yönelik bir test.”

Hill, diğer ilginç yapıların ise “silah denemesi, yüksek irtifalı atmosfer çalışması, uzaydaki havanın gözlemlenmesi ve diğer amaçlar için inşa edilmiş olabileceğini” söyledi. NASA uzmanı, tüm bu yapıların birbirlerine yakın bir bölgede bulunduğuna dikkat çekerek, “bir askeri bölgeyi temsil ediyor olabilirler” dedi.


Bu haber 1,313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,884 µs