En Sıcak Konular

Herkes ihtiyatlı olsun

17 Kasım 2011 13:08 tsi
Herkes ihtiyatlı olsun “Hem hükümetin hem tüm devlet kuruluşlarımızın, hem şirketlerimizin farklı senaryolara hazır olması gerekecek. Hiçbir şey sürpriz olmamalı bu dönemde. 'Ya biz bu kadarını da beklemiyorduk' dememeli kimse, öyle bir dönemden geçiyoruz."

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hürriyet gazetesinde düzenlenen toplantıda, 2011'in son rakamları ile 2012 beklentileri değerlendirdi. Babacan, “Tablo gerçekten dünya açısından Avrupa açısından oldukça sıkıntılı ama Türkiye açısından da çok şükür iyi neticeler şu ana kadar almış durumdayız. Cari açıkta da en kötüyü geride bıraktık" dedi.

Babacan, Hürriyet'te düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada,  Türkiye'nin 2002 yılından bu yana çok önemli dönüm sürecinden geçtiğini ve bunun  devam edeceğini söyledi.

Bunun bir siyasi, sosyal, ekonomik dönüşüm olduğunu ifade eden Babacan,  2002 yılının Türkiye'si ile bugünün Türkiye'sinin neredeyse iki ayrı ülke denebilecek kadar farklı olduğuna dikkati çekti. Babacan, “Türkiye'den siyasi istikrarın sağlanması, güçlenmesi,  demokrasinin daha iyi işliyor oluşu, temel hak ve özgürlükler konusunda elde  ettiğimiz başarılar, uygulamalarda meydana gelen iyileşmeler, Türkiye'nin bir  hukuk devleti olması için ortaya koyduğumuz çabalar aslında bu başarının  temelinde yer alan en önemli unsurlar” dedi.

Siyasi istikrar olmadıktan sonra ekonomik istikrarın sağlanmasının son  derece zor olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'nin yapmış olduğu bu siyasi  reformlarda AB'nin hep bir çapa teşkil ettiğini, bugün hala AB konusunda ısrarla,  inatla yollarına devam etmek istemelerinin, 20 milyon avro para verip Brüksel'de  daimi temsilcilik binası almalarının aslında bu konuda ne kadar kararlı  olduklarını gösterdiğini vurguladı.

DÜNYANIN GÜÇLÜ BİR AVRUPA'YA İHTİYACI VAR

Ali Babacan, “Biz şuna inanıyoruz ki dünyanın aslında güçlü bir  Avrupa'ya ihtiyacı var. Çünkü, Avrupa'nın değerleri ve Avrupa'nın idealleri  aslında Türkiye'nin de rahatlıkla paylaşabileceği, uygulayabileceği ve kendi  bölgesinde de daha yaygın hale getirebileceği, hem yaptığı reformlarla hem de  dünya için, özellikle içinde bulunduğumuz bölge için ilham kaynağı olması  vesilesiyle de son derece büyük önem arz ediyor” dedi.

Evvelsi gün yayınlanan istihdam rakamlarına baktıklarında, mevsimsel  düzeltilmiş rakamlar olarak 2009 Nisan'ında yüzde 14,9 çıkan işsizlik oranının  2011 3. çeyreği itibariyle yüzde 9,6'ya düştüğünü belirten Babacan, “Krizin en  tepe noktası ile iki gün önceki rakamları mukayese edecek olursak işsizlik  oranımızda yüzde 5,5'lik düşüş var. Sadece son 12 ayda Türkiye'de 1,7 milyon  ilave istihdam oluştu. Krizin en tepe noktası ile bugünü karşılaştıracak olursak  da Türkiye'de 3,5 milyon istihdam artışımız var” diye konuştu.
         
PEK ÇOK ÜLKE GIPTA İLE BAKIYOR

     
Bu sonuçların pek çok ülkenin gıpta ile baktığı sonuçlar olduğuna dikkati  çeken Babacan, şunları kaydetti:

“G-20 Zirvesi için Fransa'nın Cannes şehrinde idik. Salona girdiğimizde  hemen OECD Genel Sekreteri yanımıza geldi ve dedi ki; 'şöyle bir etrafınıza  bakın, burada sizin haricinizde 19 tane lider var ama hiçbirisi gülmüyor, sadece  siz gülüyorsunuz. Ben geçenlerde sayın Başbakan yardımcınıza da, Ali Bey'e de  söyledim, o da bakanlar toplantısında tek gülen bakan olarak oturuyordu, biraz bu  acıyı, biraz bu sorunları paylaşarak, hafif şöyle biraz kontrol ederseniz, bu  kadar tebessümle etrafa bakmazsanız iyi olacak, buradaki havaya daha uygun  olacak' dedi. Dolayısıyla tablo gerçekten dünya açısından Avrupa açısından  oldukça sıkıntılı ama Türkiye açısından da çok şükür iyi neticeler şu ana kadar  almış durumdayız. Cari açıkta da en kötüyü geride bıraktık. Krizin en tepe noktası ile bugünü  karşılaştıracak olursak Türkiye'de 3,5 milyon istihdam artışımız var”

YUNANİSTAN'A BİLE ÇÖZÜM ÜRETEMEYEN...

Dünyada ciddi koordinayon sorunları yaşandığına işaret eden Babacan, “Sayın Obama'nın iki gün önceki konuşmasına bakın, Çin ile ilgili  söylediklerine bakın, dünyanın birinci büyük ekonomisi ile ikinci büyük ekonomisi  arasında çok ciddi görüş ayrılıkları var. Böylesine bir kriz ortamında, 'arkadaş  bakın hep beraber uçuruma doğru sürükleniyoruz, gelin hep beraber ortak bir tavır  takınalım da biraz toparlayalım şu işi' hala denemiyor. G-20 zirvesinde ilk 4  saat sadece 'Yunanistan'da referandum' diye bir şey ortaya atmışlardı, o  tartışıldı. Dünya ekonomisinin yüzde 99'u masa etrafında oturuyor ve 4 saat  boyunca dünya ekonomisinin binde üçü şöyle mi olsun böyle mi olsun tartışıldı.  Ben hatta sayın Başbakan'ımıza dedim; 'Şu 20 ülke masaya biraz para koysa  Yunanistan zaten çözülür. Önümüze bakalım, daha büyük meseleler var, arkadan  başka şeyler de geliyor, İtalya geliyor, Fransa geliyor'...

Yunanistan'a çözüm üretemeyen G-20, bir AB, daha büyük meselelere nasıl  çözüm üretecek? Dolayısıyla gerçekten şu anda uluslararası işbirliği ve politika  koordinasyonu da son derece önemli. Eğer bunlar olmazsa önümüzde daha sıkıntılı  bir tablo, daha farkı bir dünya konjonktürü de görebiliriz.”

KATI DÜZENLEME VE DENETLEME SÜRECEK

Babacan, 2004 yılından itibaren Türkiye'de  bankacılığa yatırım yapan uluslararası bankaların “Çok şey istiyorsunuz” diye  şikayet ettiklerini, bu şikayetleri yapmalarına rağmen Türkiye'ye yatırımları da  sürdürdüklerini söyledi.

Avrupa'nın ve Amerika'nın Türkiye'ye yatırım yapan bankaları kendi  evlerinde ciddi sarsıntı, zorluk çekerken Türkiye operasyonlarının sapasağlam  ayakta olduğunu vurgulayan Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunların sahibi, ortakları, yöneticileri aynı. Asıl ana şirket  sallanıyor, Türkiye'deki operasyon sapasağlam... Bunun sebebi ne; Türkiye'de  bizim kurallarımıza, ihtiyatlı çerçeveye uymak zorunda oldukları için...  Avrupa'da stres testi yapıyorlar. Biz bunlara 2004 yılında başladık. Hem Merkez  Bankası, hem BDDK yapıyor. Her banka için yapıyor. Her ay bankaların tek tek  durumuna bakıyor. Çok ileri bir senaryoda eğer bir bankanın bilançosunda bir  zafiyet görürlerse uyarıyorlar. Bankalarımız gayet iyi bir işbirliğiyle bunlara uyuyor. Hem Merkez  Bankası hem BDDK'nın düzenlemelerine bankalarımız uyum konusunda çok iyi bir  performans gösteriyor ve karşılığını da alıyorlar diye düşünüyorum. Ciddi bir  karlılık ve çok yüksek bir itibar...”
         
SIKI DURUŞ GEREKİYOR

Başbakan Yardımcısı Babacan, önümüzdeki dönemde kamu maliyesi ile  bankacılıkta sıkı duruş, para politikalarında çok ihtiyatlı ve günün şartlarına  kolay adapte olabilen bir duruş gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

“Bazıları 'Merkez Bankası çok sık farklı kararlar alıyor, farklı adımlar  atıyor' diyor. Bu kadar şartların sık değiştiği bir ortamda, Merkez Bankası'nın  da günün şartlarına uygun bir şekilde politikalarını hızlı bir şekilde adapte  edebilmesi çok doğal. Hiç kimse böyle bir ortamda 3 ay, 6 ay yerinde duracak bir  para politikası beklemesin. Mutlaka günün şartlarına bunu adapte etmek gerekecek.  Biz hem Merkez Bankası, hem BDDK'nın çalışmalarının hep arkasında olduk.  Attıkları adımların arkasında olduk. Çünkü bağımsız kurumlar eğer siyasi iradenin  kendi arkalarında durduklarını hissetmezlerse, işte o zaman bağımsızlıklarına  zarar gelmeye başlar. O zaman kendinden emin olmayarak sağdan soldan gelen  rüzgarlara göre, şöyle ya da böyle baskılar altında kararlar almaya başlarlar ki,  asıl o zaman problemli bir tablo ortaya çıkar. Dolayısıyla kurumların  bağımsızlığı, ama bağımsızca aldıkları kararların arkasında siyasi iradenin  sağlam şekilde duruyor olması, bu kurumlarımızın görevini daha iyi yapması için  de son derece gerekli bir durum. Kurumların görevlerini yapabilmesi için gerekli  bir durum.”

HERKES İHTİYATLI OLSUN

Önümüzdeki dönemde herkesin çok çok ihtiyatlı hareket etmesi gerekeceğine  işaret eden Babacan, “Hem hükümetin hem tüm devlet kuruluşlarımızın, hem  şirketlerimizin farklı senaryolara hazır olması gerekecek. Hiçbir şey sürpriz  olmamalı bu dönemde. 'Ya biz bu kadarını da beklemiyorduk' dememeli kimse, öyle  bir dönemden geçiyoruz. Ve içinden geçmekte olduğumuz dönem son yüzyılın hiçbir  dönemi ile mukayese edilemeyecek karmaşıklıkta bir dönem” dedi.

Bugün AB'nin temellerinin, “Avro devam etsin mi etmesin mi?”, bunların  sorgulanır hale geldiğini belirten Babacan, değerleri ile pek çok ülkenin örnek  aldığı Avrupa'nın ve demokratik sistemin iyi olup olmadığının bile artık bazı  ülkelerde sorgulanır hale geldiğini anlattı.

Babacan, şunları kaydetti:

"Geçenlerde Almanya'da katıldığım bir toplantıda Ortadoğu ülkesinden bir  temsilci 'Avrupa'ya bakıyorum, fakat şu sonuçlara bak. Ülkemize gidip bunları  düşüneceğiz. Demokrasi demek ki iyi sonuçlar vermeye biliyormuş' dedi. BÖyle  dillendirilebiliyor. Dolayısıyla baştan da söylediğim gibi biz ne olursa olsun  Avrupa'nın başarılı olmasını, güçlü olmasını istiyoruz. Ve Türkiye'nin de içinde  olacağı bir Avrupa'nın hele dünyanın barışı, istikrarı ve güvenliği için de son  derece hayati bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Yoksa 'oranın bir parçası olalım,  illa bir kapağı atalım da rahat edelim', öyle bir durum yok. Çünkü biz katkı  vereceğiz, kazan kazan sonucu olacak ve daha güçlü bir Avrupa ama daha farklı bir  Avrupa olacak. Çünkü Türkiye AB'ye üye olduğu anda artık biraz daha farklı bir  Avrupa olur. Ama bu bölge için de dünya için de iyidir.”

Son 6 aydır Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da olanlara baktıklarında,  Türkiye'nin tek başına, blok olarak dünyanın en önemli gücü olan 27 ülkeli AB  blokundan çok daha etkili olduğuna dikkati çeken Babacan, “Kendi içine kapanan  bir Avrupa zayıflayacaktır ve dünyadaki etkinliği de azalacaktır. Ama bu dünya  için iyi olmayacaktır. Dolayısıyla biz bu görüşlerimizi, politikalarımızı bu zor  şartlarda dahi açıkça söylüyoruz, konuşuyoruz. 'Ne halleri varsa görsünler' diye  bir duruşumuz yok. Çünkü hep beraber koordinasyon içinde politikalar uygulandığı  zaman ancak dünya bu sıkıntılı ortamdan çıkabilir” dedi.

Bu haber 862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs