En Sıcak Konular

Bozkır: Kıbrıs'ta taviz verseydik sonuç farklı olurdu

17 Kasım 2011 11:51 tsi
AK Partili Volkan Bozkır, AB'ye üyelik sürecinde Türkiye limanları açarak Kıbrıs'a teviz vererek fasıl açmaya razı olsaydı' sonuç farklı olacaktı dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, AB'ye üyelik sürecinin siyasi nedenlerden ötürü bloke edildiğini belirterek, ''Türkiye limanlarını açarak, Kıbrıs'ta taviz vererek fasıl açmaya razı olsaydı bugünkü tabloyu konuşmayacaktık'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekilleri Avrupa Birliği Bakanlığı bütçesi üzerinde söz aldı.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Hükümetin, ilk yıllarında AB yolunda CHP'nin de katkılarıyla hızlı bir şekilde yol aldığını savunarak, ''Ancak son 8 yılda Hükümet, AB ile ilişkileri askıya almıştır. AB bir toplumsal proje olarak değil, sadece bir eşiği aşmak için kullanılan araç olarak görülmüştür. Bu nedenle, AB ile olan ilişkiler artık toplumda heyecan yaratmıyor'' diye konuştu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, ''Önceki yıllara göre AB İlerleme Raporu'na daha eleştirel bakmaya başlamışsınız. Sanki bizim bulunduğumuz noktaya doğru geliyorsunuz'' dedi. AB'ye tam üyelik yolunda herhangi bir ilerleme yaşanmadığını söyleyen Günal, ''Sayın Bakan, Kemal Burkay, Türkiye'ye geldiğinde görüşme yaptınız. 'Ülkenin yetiştirdiği bir entelektüel birikimlerinden faydalanalım' demişsiniz. Hangi konudaki görüşlerinden faydalanacaksınız? Adam federasyon istiyor. Açıkçası sizin doğrudan onunla görüşmenizi yadırgadım'' dedi. AB'nin ilişkileri soğutmaya çalıştığını iddia eden Günal, ''Adamlar, 'yok kardeşim ben seninle çıktığım kadar çıktım artık ayrılmak istiyorum' diyor. Biz de 'aman nişan yüzüğünü daha atmayalım' diyoruz'' görüşünü savundu.

-''Dağın kapısın açıyorsunuz''-

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, konuşmasının başlangıcında, ''Kazım Kurt ile soyadımız karışıyor'' deyince CHP'li bazı milletvekilleri, ''O zaman senin soyadın Bozkurt olsun'' şeklinde espri yaptı.

Bu yıl sunulan bütçe planlanmasında Maastricht Kriterleri'ne uyum çabası bulunmadığının görüldüğünü öne süren Kurt, şöyle devam etti:

''KCK operasyonları ayağınıza pranga oldu. Biliyorum kendi içinizde şimdi o aklı verenlere lanet okuyorsunuz. İnsanlar 'Amerikancı düşünmüyor' diye niye cezaevinde olsun? Ben 'farklı bir idari yapılanma öneriyorum' diye niye cezaevinde olayım? Mevcut antidemokratik yöntemlerle siz Kürtlere ovanın kapısını kapatıp, dağın kapısını açıyorsunuz.''

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bakan Bağış'ın, ''Avukatlığını mı yapıyorsunuz?'' sözleri üzerine CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''Sayın Bakan laf atmayın. Durup durup ortalığı karıştırmayın'' dedi.

AK Parti'li bazı milletvekilleri de Aslanoğlu'na, ''Siz niye alındınız?'' diyerek tepki gösterdi.

-''Siyasi nedenlerden ötürü...''-

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, AB ile ilgili konular üzerinde 11 yıl kesintisiz görev yaptığını söyledi.

Avrupa Birliği Bakanlığının, kuruluşundan bu yana örnek bir yapılanma olarak görev yaptığını belirten Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hiçbir genişleme sürecinde görülmemiş bir müzakere süreci yürütülüyor Türkiye açısından. Zamanında alınan yanlış kararlar sonucunda komünizmden yeni çıkmış ülkeler grubuyla müzakere etmek mecburiyetinde bırakılmışız. Türkiye'nin müzakere performansıyla diğer ülkeleri mukayese etmek doğru değil. Bu ülkeler her şeye 'evet' diyerek AB üyesi oldu. Türkiye ise menfaatine olmayan şeylere 'evet' demediği için bu tabloyla karşı karşıya kaldı. AB'ye üyelik sürecinde siyasi nedenlerden ötürü fasıllar bloke edilmeseydi böyle olmayacaktı. Eğer Türkiye limanlarını açarak, Kıbrıs'ta taviz vererek, fasıl açmaya razı olsaydı bugünkü tabloyu konuşmayacaktık.''

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da AB'ye üyelik sürecinde pembe bir tablo bulunmadığını ifade ederek, ''Bugün son derece matem havası olan bir tabloyla karşı karşıyayız. AB'nin de yanlışları var ancak Hükümetin de var'' ifadesini dile getirdi.

AA

Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,854 µs