En Sıcak Konular

Füze kalkanına sığınma yarışı

12 Haziran 2007 10:58 tsi
Füze kalkanına sığınma yarışı
ABD ile ilişkilerine stratejik boyut katmak isteyen komşu Bulgaristan ile Azerbaycan, füze kalkanı projesinde yer almak için bastırıyor

Bakü, Gebele'yi açmaya hazır

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, son günlerde uluslararası kamuoyunun ilgi odağı haline gelen Gebele Radar İstasyonu'nu Amerikalı askeri uzmanlara da açmaya hazır olduklarını söyledi.
Aliyev, Rus Vesti kanalına yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önerisi doğrultusunda istasyonun ABD tarafından da kullanılmasına karşı olmadıklarını belirtti. Aliyev, "Amacımız siyasi puan toplamaya çalışmak ya da günlük çıkar peşinde koşmak değil. Ama böylece Rusya ve ABD ile olan stratejik ilişkilerimizi yeni bir aşamaya çıkarabiliriz" dedi.
Putin, ABD'nin Doğu Avrupa ülkelerine füze yerleştirme planını bozmak için Gebele'nin ortaklaşa kullanılmasını önermişti. Rusya, Türkiye dahil altı bin kilometreden fazla bir alanı tarayabilen üssü birkaç yıl önce Azerbaycan'dan kiralamıştı. ABD, İran ve Kuzey Kore'den kaynaklanan tehditlere karşı Doğu Avrupa'da füze kalkanı kurmak istediğini söylüyor; Ruslar ise asıl hedefin kendileri olduğunu düşünüyor. ABD Başkanı George W. Bush ise Sofya ziyaretinde, Putin'in ortaya koyduğu Azerbaycan'da ortak radar sistemi kurulması projesine ilişkin "Son derece ilginç bir proje. Eksperlerimiz teknik açıdan öneriyi inceleyecekler" dedi.

Sofya, Bush'tan koruma istedi

ABD Başkanı George W. Bush'un, Avrupa gezisinin son durağı olan Bulgaristan'a yaptığı ziyarete, ABD'nin Doğu Avrupa'da kurmayı planladığı füze savunma sistemi konusu damgasını vurdu. Bulgaristan; Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki üslerde kurulması planlanan ABD'nin füze savunma sistemi planlarının dışında kalmak istemiyor. Bulgaristan'ın bu yöndeki kaygılarını gidermek isteyen George W. Bush ise planlanan sistemin "Bulgaristan üzerinden uçacak uzun menzilli füzelere karşı" koruma sağlamayı hedeflediğini de söyledi.
Eşi Laura ile önceki akşam Sofya'ya gelen Bush'u, burada da Arnavutluk'ta olduğu gibi coşkulu bir kalabalık karşıladı. Aleksandr Nevski Kilisesi önünde bulunan meydanda dün sabah düzenlenen resmi karşılama töreninde de 21 pare top atışı yapıldı.
ABD Başkanı, törenin ardından Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov ile bir- araya geldi. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından iki lider tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında, Bush, füze kalkanı projesinin başta Rusya olmak üzere üçüncü ülkelere tehdit amacıyla geliştirilmediğini belirterek, "Füze kalkanı projesi Rusya'ya değil, Avrupa'yı tehdit eden suç rejimlerine karşıdır" dedi.

milliyet



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,139 µs