En Sıcak Konular

Jeoloji mühendisi: 2. Deprem Van'ı bitirdi

17 Kasım 2011 11:15 tsi
Van'da yaşanan 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki her iki depremi yaşayan Jeoloji Mühendisi Fatma Göz, Van'da yaşanan ikinci depremin her şeyi bitirdiğini söyledi.

Van'da yaşanan 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki her iki depremi yaşayan Jeoloji Mühendisi Fatma Göz, Van'da yaşanan ikinci depremin her şeyi bitirdiğini söyledi.

23 Ekim pazar günü Van'da yaşanan ve 7,2 büyüklüğünde olan depremin şiddetli olduğunu ancak kısmi sıkıntılara neden olduğunu belirten 4 çocuk annesi Fatma Göz, hasar görmeyen evlerin kullanıldığını ve barınma probleminin çok daha az olduğunu vurguladı. İkinci depremle birlikte evleri yıkıldığı için Muş Alparslan Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olan eşi Yaşar Göz'ün yanına geldiğini kaydeden Fatma Göz, ikinci depremle birlikte Van'da oturulacak ev kalmadığını dile getirdi.

Göz konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu depremleri yaşayan insanlar olarak bizim en büyük sıkıntımız 5,6 olarak kamuoyuna yansıtılan depremin şiddetinin gerçek büyüklüğünün gösterilmemesidir. Hal böyle olunca Van'a gelen diğer yardımlar depremin şiddetinin az gösterilmesi ile engellenmiş oldu. Teknik olarak deprem 5,6'ydı fakat verdiği hasar 9 büyüklüğündeydi. Bu durumun böyle yansıtılmasını anlamış değiliz ve çok üzgünüz. İşin gerçek boyutunu görelim ve ulaşabileceğimiz herkese ulaşalım. Oradaki insanlar nasıl kurtarılmalı onu düşünmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Şuanda Van'da henüz çadırı olmayan ve hiç kimsenin gitmediği bölgeler var. Çadır kentlerde yaşayan vatandaşlarımız yardım alıyor ancak kenar mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın çoğu yardımlardan faydalanamıyor. Şehir yıkıldı ancak halen her şeyin yolundaymış gibi gösterilmesini doğru bulmuyoruz."

"VAN İÇİN EYLEM PLANI HAZIRLANMALI"

Devletin Van için acil eylem planı hazırlaması gerektiğini belirten Fatma Göz, Van ve bölge için devletin tedbir almasını istedi. İnsanların bilgisiz olduğunu kaydeden Göz, devletin insanları bilinçlendirmesi gerektiğine dikkat çekti. Göz, "Şuanda kış aylarının başındayız. 6 ay boyunca böyle yaşanması mümkün değildir. Eğer o insanlar orada yaşarsa, yaşabilirse ve yaşadıktan sonra akıllarını kaybetmeyeceklerinin garantisini biz kesinlikle veremeyiz. Yanı eğer bu şekilde herkes sesiz kalır ve her şey yolundaymış gibi gösterilirse bu büyük bir katliamdır ve bütün Türkiye haklıda bundan sorumludur. Şuanda sadece Van halkı imtihan yaşamıyor, bütün insanlık bir imtihandan geçiyor. Bizim amacımız tecrübe kazanıp ileride yaşanacak bu gibi durumlarda bir damı daha ileri gitmektir."dedi.

"DEVLET YARDIMLARI DAHA YARARLI"

Devlet eli ile yapılacak olan yardım ve organizasyonların faydalı olacağına dikkat çeken Jeoloji mühendisi Fatma Göz, bazı basın ve yayın organlarının Van'da ki durumu çok farklı yansıttığını kaydetti. Göz, "Van'da yaşanan dramı hikâyeleştirmenin hiçbir anlamı yoktur, basın gördüklerini tarafsız ve doğru bir şekilde aktarmalıdır. Halkımızın nerede ne sıkıntısı varsa gerçek bir şekilde bildirilmesi gerekir."şeklinde konuştu.

Allah'ın yardımının insanların eliyle olacağını vurgulayan Fatma Göz, "Yardım gökten yağmaz. Yardım bilgi, tecrübe ve amelle olur. Benim bireysel bir kaygım yok eğer biz Van'ın sesini duyuramasak herkes kaderine terk edilecektir. Herkes elinden ne geliyorsa onu yapma sorumluluğu ile yükümlüdür." ifadelerini kullandı.

"BAŞÖRTÜSÜNDEN DOLAYI ÇALIŞMIYORUM"

Evlerin ve binaların yıkılmasında başta müteahhitler olmak üzere herkesin sorumlu olduğunu kaydeden Göz, bu sıkıntıları birkaç kişiye yüklemenin doğru olmadığını savundu. Kendisinin jeoloji mühendisi olduğunu ve zemin etüdü ile bina yapımından anladığını belirten Göz, "zaman zaman bu gibi bilgileri çalışan arkadaşlarımdan alıyorum. Şunu belirtmek isterim ki başörtümden dolayı mesleğimi icra edemedim. Ev hanımı olarak insanlara faydalı olmaya çalışıyorum ve bunun gayretindeyim. Mesleki konulara bireysel olarak bakıyorum. Fotoğrafım başörtülüdür diye benim diplomamı hala vermediler. Başörtümden dolayı 1990 yılından beri diplomamı alamıyorum. Bende hiçbir zaman başörtüsüz fotoğraf vermeyeceğim." şeklinde konuştu.

Ajanslar

Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs