En Sıcak Konular

"İsrail Avrupa’nın problemi"

11 Haziran 2007 22:58 tsi
İran devlet televizyonu, Yahudilerin İkinci Dünya Savaşı boyunca Nazi zulmü yüzünden Filistin’e ulaştığını ileri süren saygın drama dizilerini yayınlamaya başladı. Dizilerin bölümleri bugüne kadar İsrail-Arap çatışmasının temelde Avrupa’nın bi

İran devlet televizyonu, Yahudilerin İkinci Dünya Savaşı boyunca Nazi zulmü yüzünden Filistin’e ulaştığını ileri süren saygın drama dizilerini yayınlamaya başladı. Dizilerin bölümleri bugüne kadar İsrail-Arap çatışmasının temelde Avrupa’nın bir problemi olduğunu ve bu nedenle İsrail’deki Yahudilerin Avrupa’daki ülkelerde bulunan evlerine geri dönmesi gerektiğini anlatacak bir şekilde İran devletinin resmi tutumu çerçevesinde yayınlandı.

Dizi, “Sıfır derecelik dönüş(A Zero Degree Turn)” haftada bir herkesin TV’nin başında olduğu zamanlarda yayınlanıyor. Bugüne dek 22 bölümden altısı yayınlandı. Dizi, meşhur İranlı aktör Shibab Hassini tarafından oynanan, savaştan önce üniversite okumak için Paris’e giden Habib Parsan isimli İranlı bir gencin hikâyesini anlatıyor. Parsan, Almanya’da Nazilerin artan baskılarından korkan Sarah Struk isimli Yahudi genç bir kızla dostça ilişkiler kuruyor.  Beraber bir bankta görüldükten sonra bir grup öğrenci Sarah ile alay ettiği zaman ikisi de çok kızıyorlar.

Dizinin maliyeti şu ana kadar bir hayli pahalıya patladı. Dizi Tahran, Budapeşte ve Paris’te çekildi ve düzinelerce aktörün oynadığı dizide aktörlerin seslerinin bazıları Farsçaya dublaj yapıldı.

Yapımcıların Soykırım üzerindeki tutumu kesin değil. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Soykırımın bir mit olduğunu söylemişti ve birkaç ay önce Soykırım üzerine yapılan Uluslararası Tahran Konferansı’nın konuşmacıları arasında Soykırımı reddedenler de yer almıştı.

Dizi anti-Semitizm vurgusu yapıyor. Meselâ bir örnekte Alman öğrenci Schmidt, Almanya’nın savaşa zorla sokulduğunu söylüyor ve Yahudilerin kurban olduğunu; çünkü Yahudilerin yirmi yıldır ekonomik güç pozisyonlarında olduğunun kesin olduğunu da ekliyor. Sarah’ın babası Kristallnacht’taki katliamlarda öldürüldü ve kızın ailesi de onları bekleyen gelecekten endişe duyuyor.

Filmin yapımcıları özellikle Avrupalı Yahudilerin İsrail’e göçünün Naziler, Avrupalılar ve bazı Yahudilerin çalışmalarından kaynaklandığını vurguluyor ve Yahudi filozoflarının rolüne ise temas etmiyor. Sarah’ın amcası Rabbi Weiss, Filistin’e tehcir edilme fikrini reddediyor: “Dış baskılar Yahudiler ve Müslümanları beraber bir karara bağlamaya çalışıyor; ancak bu imkânsızdır. Yahudilerin kaderi her zaman karmaşık ve zordu. Çözüm ise Arap vatandaşların olduğu Arap ülkelere tehcir değildir.”

Bugüne kadar yayınlanan bölümlerde ailenin kaderi belli değil.

Diziyi destekleyen Satlink Uydu Şirketi’nin uzişlem (teleprocessing) departmanının direktörü Amir Levy’ye göre; dizi yapımcıları Yahudilerin Avrupa’da karşı karşıya kaldığı ırkçılık ve zulme karşın, İran’ın geleneksel olarak Yahudilere iyi muamele ettiği mesajını vermeyi arzu ediyor. Levy, dizinin Antik Pers’lerin ve onların felsefelerinin Yunan felsefesinden önce geldiği için İran’ın medeniyetin beşiği olduğu gibi başka mesajları da vurguladığını söylüyor.

(Haaretz, 4 Haziran 2007, Iranian TV series casts Israel as European problem)
Ekopolitik.org, işibilgi.com için çevirdi



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs