En Sıcak Konular

Malezya’da Jön Türk reformu

11 Haziran 2007 18:06 tsi
Malezya’da Jön Türk reformu Malezya’da 2008 yılının başında erken seçim düzenlenmesi bekleniyor. Ülkede şeriat düzeninin kurulmasını savunan Malezya İslam Partisi (PAS) 50 yıllık ılımlı koalisyon dönemine son vermek için atağa kalktı.

Parti içinde kendilerine Jön Türkler adını veren bir grup, PAS’ın merkeze doğru kayması için girişim başlattı. Kasım 2002 seçimlerindeki başarısından sonra Türkiye’de iktidara gelen AKP’nin programlarını incelediği bilinen PAS, artık şeriat talebine vurgu yapmayacak. Partinin milletvekili adayları arasındaki dini kıyafetler giyen yaşlıların yerini takım elbise giyen tıraşlı gençler alacak. Parti, Batı tarzı pop konserlerine yönelik yasağını kaldırdı. PAS’a bağlı yerel yönetimler artık seçmenler için konser ve şölenler düzenliyor. PAS ayrıca parti merkezini başkent Kuala Lumpur’un “kırmızı bölgesi” olarak bilinen bir semte taşıdı. PAS yetkilileri, “Halkın tüm kesimlerini kucaklayacağız. Yeni parti programıyla iktidarı hedefliyoruz” dedi. Siyasi gözlemciler, “PAS ilk kez iktidar ortağı olmaya bu kadar yakın. Jön Türkler ciddi bir açılım yaptı” yorumunu yaptı. Ancak Associated Press ajansına konuşan Malezyalı analist Chandra Muzaffer, “PAS şeriat talebinden vazgeçmediği sürece seçmenler merkeze kaydıklarına inanmayacak. İktidara girmeleri zor” dedi. PAS, 1999 seçimlerinde “Bize oy veren cennete girer” vaadinde bulunmuştu. Buna rağmen oyların sadece yüzde 15’ini aldı. PAS’ın 219 sandalyeli meclisteki sadalye sayısı 27’den 7’ye düştü.

LİDER KADROSU SEÇİM PLANINI ONAYLADI

PAS liderği Abdülhadi Awang (sağda) ve ruhani lider Nik Aziz Nik Mat’ın parti içi reformlara onay verdiği ifade ediliyor. Malezya İslam Partisi’nin vekil adayları artık geleneksel kıyafet giymeyecek.

 



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,637 µs