En Sıcak Konular

İsrail'in "sıvı gaz" atağı!

11 Haziran 2007 17:20 tsi
İsrail'in İsrail’in Ulusal Altyapı Bakanı Benjamin Ben-Eliezer, İsrail’in enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için önemli adımlar atacağını söyledi. Bu adımların sebebi ise yakıt fiyatlarında yaşanabilecek daha fazla bir yükseliş veya petrolün küresel ar

İsrail’in Ulusal Altyapı Bakanı Benjamin Ben-Eliezer, İsrail’in enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için 2007’nin sonlarında ilk kez bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinin inşası için ihale sunacağını söyledi.

Tel Aviv’de Birleşmiş Milletlerin sponsorluğunda yapılan ekenomi konferansında, Ben-Eliezer bu ihalenin yeri yakında belirlenecek olan 500 milyon dolarlık LNG tesisinin inşasına yönelik olacağını söyledi.

Eliezer, “İhalenin bu yılın sonlarında sunulacağını bekliyoruz” dedi.

Ben-Eliezer, LNG tesisinin “İsrail’e tüm dünyadan sıvılaştırılmış doğal gazı ithal etmeye izin vereceğini” de ekledi.

Ben-Eliezer’in bir yardımcısı ise ihalenin gaz alımıyla birleştirildiğinde 5 milyar dolara kadar ulaşabileceğini ifade etti. Yetkili fizibilite etüdünün son kademesinde olduğunu ve İsrail’in Akdeniz kıyısında bulunan sekiz mevkiinin tesisin inşası için düşünülmeye devam edildiğini de ekledi.

Bakan, son yıllarda İsrail’de yapılan son altyapı girişimlerinde olduğu gibi bu projenin de bir devlet teşekkülü olacağını; fakat özel sektör tarafından finanse edileceğini söyledi.

Bakan Eliezer, yakıt fiyatlarında yaşanabilecek daha fazla bir yükselişi veya fosil yakıtların küresel arzının bitmeye başlaması hallerini düşünerek İsrail’in farklı kaynaklardan enerji teminini güven altına almaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ben-Eliezer konferansta, “Enerji arzını güven altına alma ihtiyacı İsrail için çok daha ciddi; bu sorun büyük ölçüde İsrail’in problematik jeopolitik yerinden olduğu kadar dünyanın enerji kaynaklarının aslan payının Arap dünyasında bulunmasından da kaynaklanıyor” dedi.

İsrail, aynı zamanda Türkiye’nin Ceyhan limanından boru hattıyla su ve yakıt ithal edeceği 3 milyar dolarlık proje olan bir altyapı koridoru yaratmak için Türkiye ile müzakerelerde bulunuyor.

Ben-Eliezer, Türkiye’nin İsrail için hem boru hattı ve hem de enerji perspektifi dolayısıyla önemli olduğunu belirterek “İki ülke arasında plânlanan altyapı koridoru; doğalgaz, petrol, su ve belki de elektrik taşınmasını da sağlayacak boru hatlarını barındıracak” dedi.

İsrail ve Türkiye geçenlerde proje için söz kesmeyi amaçlayan bir sözleşme imzaladı. İlk adım, projenin teknik ve ekonomik yönlerini belirlemek için bir fizibilite etüdünü tamamlamak olacak.

Ben-Eliezer, Avrupa Yatırım Bankası’ndan proje finansmanını temin etme sürecini sürdüklerini söyledi.

Bakan, “Altyapı koridorunun sonlandırılması, İsrail’e sürekli enerji ve su arzını sağladığı kadar Uzak Doğu’ya potansiyel bir ihracat imkanının da yaratmasını sağlayacak” dedi.

İsrail’in enerji çeşitlendirme plânının bir parçası olan ve devlete ait olan Israel Electric Corp. (IEC), Mısır’dan 1.7 milyar metre küp gaz satın almayı içeren 15 yıllık bir sözleşmeyi 2.5 milyar dolara imzaladı.

Mısır, Güney Akdeniz kıyısında bulunan ve doğalgaz geliştiren Amerikan-İsrail grubunun ikinci bir tedarikçisi olacak.

Ben-Eliezer, İsrail’in Rus gaz şirketi Gazprom ile gaz ithal etmek için görüşmelerde olduğunu ve İsrail hükümetinin British Gaz (BG) ile de British Gaz’ın Gazze şeridinde keşfettiği doğalgaz alanından gaz üretmesi için müzakerelere devam ettiğini de belirtti.

(Haaretz, 5 Haziran 2007, Israel eyes liquefied natural gas tender to divesify energy supply)
ekopolitik.org, iyibilgi.com için çevirdi



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,170 µs