En Sıcak Konular

Washington’un can yakıcı davetiyesi: PKK!

11 Haziran 2007 16:50 tsi
Washington’un can yakıcı davetiyesi: PKK! Türkiye Kuzey Irak’ı tartışıyor. Girelim mi girmeyelim mi? Ancak bu konuyu tartışan sadece Türkiye değil… Tokyo da Türkiye’yi yakından izliyor. Son iki Japonya başbakanının Ortadoğu danışmanı Prof. Sasaki: “ABD'nin Türkiye'yi Ira

Artan terör saldırıları Türkiye’yi Kuzey Irak’a girmeye zorluyor. Ancak Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesini istemediğini sık sık tekrarlayan Washington yönetiminin neden PKK üzerine gitmediği bir başka soru işareti ve bu gerçek Türkiye’nin adımını atarken çok dikkatli davranmasını gerektiriyor.

ABD’nin bu tutumuna dikkati çeken bir isim de Tokyo Vakfından Prof. Yoshiaki Sasaki… Prof. Sasaki, Japonya'nın hem bundan önceki başbakanı Junichiro Koizumi'ye hem de şimdiki başbakan Shinzo Abe'ye Ortadoğu konusunda danışmanlık yapmış, yıllarını Libya, Beyrut, Abu Dabi, Kuveyt ve daha birçok Ortadoğu bölgesinde geçirmiş, Türkiye'yi de çok yakından izleyen bir uzman. Irak işgalinde koalisyon güçleri arasında yer almak zorunda kalan Japonya'nın bu işten en az zararla çıkmaya dayalı konseptinin mimarlarından olduğu söyleniyor. Irak'ta görev alacak Japon birliklerinin bir işgalci gibi değil, bir insani yardım birliği sınırlarında kalmalarını sağlamaya çalışmış, buna mukabil askerlere bir Müslüman ülkede bulunurken dikkat edilmesi gerekenler hususunda gerekli eğitimin verilmesini sağlamış.

Yenişafak gazetesinden Yasin Aktay’ın Tokya’da görüştüğü ve Sasaki’nin konuşmalarını köşesine taşıdığı yazıda Sasaki’nin Türkiye’nin olası Kuzey Irak operasyonu ile ilgili önemli görüşleri yer alıyor.

Sasaki’nin sözleri özetle şöyle:

Türkiye'nin bu kadar sabırsız davranması siyaseten çok yanlış. Bölgedeki birçok unsur zaten Türkiye'yi Kuzey Irak'a çekmeye çalışıyor. Çünkü ABD Irak'tan çekilmeye çalışıyor. Çekilmekten başka çaresi de yok. Ama kendisinden sonra bölgede nispeten daha fazla güvenebileceği bir gücü konuşlandırmak istiyor. Bütün ülkeler arasında bu iş için Türkiye'den daha iyi bir aday bulamıyor. Bulsa belki onu deneyecek, ama yok.

ABD'nin Türkiye'yi Irak'a çekme tarzı ise çok ilginç, tam Amerikanca bir yol. Bu işin bütün sorumluluğunu ve faturasını Türkiye'ye çıkaracak şekilde oluyor. Davetiyeyi PKK'nın tahrik edici terör eylemleriyle yolluyor.

Bu davetiyeye icabet ederek Irak'a girmesi Türkiye'ye çok şey kaybettirir. Aslında her halükarda Türkiye'nin Irak'a girmesi kendisi için iyi bir şey değildir, ama eninde sonunda da girmeye mecbur kalacakken, bu şekilde girmek zararını katlayacaktır. PKK eylemlerinin tahriklerine kapılıp K.Irak'a girmeye kalkışmak tam da ABD'nin Türk askerini bedavaya getirme projesine hizmet etmektir. Çünkü PKK için Irak'a girmek zorunda kalacak olan Türkiye, bu girişi meşrulaştırabilmek için ağır bedellerin altına girmiş olacak. Oysa biraz sabretse zaten Irak'ın kapıları kendisine açılmış olacak. Sasaki o taktirde bile Irak'a girmeyi tavsiye etmese de beklemenin Türkiye'ye hiçbir şey kaybettirmeyeceğinde ısrar ediyor.

Sasaki Kürtlerin de aslında görünenin aksine (Barzanisiyle Talabanisiyle) Türkiye'yi ABD sonrası Irak'ta görmeyi daha fazla isteyeceklerini söylüyor. Çünkü ABD sonrası ortamda Türkiye'nin dışında güvenebilecekleri bir güç daha olmayacak, ama onları bekleyen bir dizi tehdit olacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs