En Sıcak Konular

Ona ‘harekât’ denmez!

11 Haziran 2007 15:46 tsi
Ona ‘harekât’ denmez! ‘Kısıtlı’ ve ‘sınırlı’ kelimesinin eksiksiz tanımlaması varmış meğer! Sınır ötesi operasyonda ABD’nin, belli şartlarla ‘okey’ demesi, tam olarak ne istediğini söylemesinden kaynaklanıyor! İşte Washington’un

Beyaz Saray ve Pentagon mahfillerinden gelen kısık sesli bilgiler doğruysa, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik harekatı için getirdiği şartlar, olaya “harekat” denmesini bile zorlaştırıyor.

Yakın zamanda ABD’den gelen yoğun hatta açık işaretler, Washington’un “makul” bir girişe ses çıkarmayacağı yönünde. Ama bu “makul”ün ne olduğuna verilen yanıt şimdiye kadar “kısıtlı ve sınırlı” kelimeleri ile muğlak biçimde karşılanıyordu.

Gelin siz komuta edin bari!

Artık anlaşılıyor ki Amerika bu kelimelerden ne kastettiğini de yavaş yavaş sızdırıyor. “Kısıtlı” kelimesinden anlaşılması gereken doğal olarak bölgeye girecek asker miktarı. Yani kaç askerden oluşan bir askeri birim bölgeye girecek?

ABD için bu sorunun yanıtı, bir tugay! Yani askeri tabirle “bindirilmiş”, harekat için her türlü personel, lojistik, mühimmat ve araçla desteklenmiş 5000 asker.

Bu rakam Türkiye’nin bölgede bulunan ve bu rakamın onlarca katı büyüklüğündeki gücü içinde gerçekten küçük olduğu gibi, olası operasyonun hedefleri ve amaçları düşünüldüğünde oldukça yetersiz.

Kaldı ki açıkça çatışmaya gidecek bir askeri manevra için böyle bir “kısıt” söylenmesi de komik. Operasyonun herhangi bir aşamasında daha çok asker gerekirse, “5 bini aşmayalım” mı denilecek? Bu askeri kavramlara aykırı sivil kabullere de.

Buna rağmen şu dipnotu eklemek gerekiyor. Basına da yansığı üzere Türk Silahlı Kuvvetleri sınırdaki önemli bir alayı kısa süre önce Tugay seviyesine çıkarmış durumda!

Hangi sınır?

İkinci önemli nokta ise bu askerlerin Kuzey Irak’ta hangi noktaya kadar ilerleyecekleri. Bu soru elbette çok önemli. Çünkü bu sınır harekatın amaç ve doğrultusunu etkileyecek. İşte Amerika’ya göre bu sınır da “Bamerni” civarı!

Bu ismi yakın zamanda nereden anımsıyoruz diye sorarsanız. Çok basit. Bamerni bölgedeki Türk zırhlı taburunun bulunduğu bölge! Bundan sonra “şaka mı yapıyorlar” diyebilirsiniz. Zira Türk askeri zaten orada bulunuyor. Daha büyük bir kuvvetle birleşmiş olacak o kadar.

Belki Bamerni’yi bir hat kabul edip Kuzey Irak’ta gidilecek alanının çizgisi kastediliyor olabilir. Ancak bu da ne kadar işe yarar bilinmiyor. Eğer harekatın hedefi terörist PKK’ya darbe vurmaksa bu sınırın işe yaraması zor olabilir. Ama amaç bir tampon bölge oluşturmaksa, bu hedefe ulaşılabilir.

İşte ABD’nin “kerhen” ve “yarım ağız” tavsiye ettiği sınır ve kısıt bunlarmış. Geriye bir de zaman kalıyor! Yani ne kadar kalınacak? Bunun için ABD’den sızan bir bilgi şimdilik yok. Olmasa da iyi olur. 

 

 



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,141 µs