En Sıcak Konular

Tarhan Erdem ilk kez orduyu karşı

11 Haziran 2007 15:26 tsi
Tarhan Erdem ilk kez orduyu karşı CHP Genel Sekreterliği de yapmış olan Yazar Tarhan Erdem'e göre Genelkurmay Başkanlığı basın açıklamasının memleketin hayrına değil. Erdem'e göre düzeltme bildirisi daha da vahim.

Tarhan Erdem'in köşe yazısı:

Hiç eğip bükmeden söyleyeyim: 8 Haziran tarihli Genelkurmay Başkanlığı basın açıklamasının memleketin hayrına olduğunu sanmıyorum. Ben özel sohbetlerim dahil, orduyu temsil eden bir makamın davranışını ilk kez eleştiriyorum.

Meslek hayatımın ilk yıllarında ordunun bir dairesinde çalıştım; ülkemin organizasyonu en iyi kurumunun ordu olduğu kanısına o günlerde vardım; bu kanımı her yerde tekrarladım. Bugün de ordumuzun, çağdaşlık ve gelişmişlik sıralamasında, en önlerde bulunduğuna inanıyorum.
Uzun yıllarımı, ülkemin yönetimiyle ilgili konuları anlamaya vermişimdir; bu yaşımda, 74'ümde de olup biteni izlemeye çalışmaktayım.

Bunları kişisel önyargılarımın ordu tarafında olduğu bilinerek, yazımın doğru okunması için yazıyorum.

Hangi nedenle olursa olsun, durumun koşulları neyi gerektirirse gerektirsin, askerin siyasal tercihlerini belli etmesinin sayılamayacak kadar çok sakıncalarını, Genelkurmay Başkanımızın bildiğine güveniyorum.
Önce, 'Terörle mücadele konusunda sarsılmaz kararlılığa sahip' ve 'Bu tür saldırılara gereken cevabı vereceği tartışılmaz bir gerçek' olanın, bütün kurumlarıyla devletimiz olduğunu bilmeliyiz, bu kararlılığı bir kuruma özgü ve o kurumla sınırlı görmemeliyiz.

'Barış, özgürlük ve demokrasi gibi insanlığın yüksek değerlerini', 'terör örgütüne paravan olarak kullanan kişi ve kuruluşları' bilmeyen veya karşılaşınca tanıyamayan var mı?

Doğru olmayan; 'barış, özgürlük ve demokrasi gibi insanlığın yüksek değerlerini' savunan herkesin, 'terör örgütüne paravan' olarak görülmesidir.

Terör için kullanılan araçların hiçbiri mazur görülemez; terörden yarar bekleyenin, 'Demokrasi' diyeniyle, silah atanı farklı değildir. Doğru; ancak demokrasinin gelişmesini isteyenleri, 'terör paravanı' ve 'terör paravanı değil' ayrımıyla değerlendirmeye mi başlayacağız? Bu ayrımı kim yapacak?

Demokrasi isteyenler, baştan bir ayrıma tabi tutulmadan, söylediklerinin özüyle değerlendirilmelidir. Terör de, irtica da demokrasiyi, değerlerinin özünü anlatarak savunmaz; sloganlar ve tekerlemelerle demokrasi istediğini söyler! Terörü de, irticayı da yenecek tek güç demokratik hukuk devleti olduğu için herkes, hukuku ve demokrasiyi savunanların yanında durmalıdır.

Açıklamada, "Ortaya çıkan ve giderek artan terör eylemleri, bu tür düşüncelerin (Türkiye Cumhuriyeti, ulusal ve üniter yapısının, çağdışı bir yapı olduğunu düşünen bir yaklaşımın) ve bunları dolaylı veya doğrudan destekleyenlerin çarpık düşüncelerinin çok açık bir göstergesi olduğu şüphesizdir" deniliyor.

Ben devletimizin bugünkü yönetim sistemiyle, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetilemeyeceğini, çağdaşlığa taşınamayacağını; yönetim sistemimizin temelden değişmesi, bugünkü katı merkezi sistem yerine, yerinden demokratik yönetimin kurulması gerektiğini onlarca yıldan beri yazmakta ve söylemekteyim. Bu topraklarda aynı görüşte olan sayısız insan yaşıyor.
Yerinden demokratik yönetimi 'yanlış' görenlerle çok karşılaştım, onların çoğunu bu görüşün 'doğru' olduğuna ikna ettiğimi sanıyorum.
Genelkurmay açıklamasının, benim yıllardır savunduğum bu görüşü de, 'çarpık düşünce' olarak nitelendirdiğini görüyorum! Çarpık mıdır?

İnanamıyorum!

Söyleyeceğim son söz şudur: Açıklama, ikinci açıklamayla düzeltilemez; doğrusu bir daha kamu yönetimiyle ilgili 'basın açıklaması' yayımlamamaktır.

Radikal



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,777 µs