En Sıcak Konular

Orta(doğu)ya yanarlı dönerli karışık!

11 Haziran 2007 13:49 tsi
Orta(doğu)ya yanarlı dönerli karışık! Suriye, İran, Irak Sünnileri, Türkmenler, hatta Suudi Arabistan ve Ürdün! Başlarında da Türkiye! Hayal gibi değil mi?.. Değilmiş! İşte ‘Kuzey Irak’ta buluşalım’ senaryosu ve ‘şımarığa tokat’ operasyonu!

Türkiye’nin Kuzey Irak’a harekat düzenleyerek hemen herkesi ne yapacağını bilmez biçimde bırakacağına yönelik beklenti sadece ülkemizde değil, dünyada da çok yaygın. Bu ihtimalden hiç memnun olmadıkları hatta korktukları da bilinmeyen bir şey değil.

Ancak “huzursuzlananlar” için çok daha beter bir senaryo bulunuyor. Gerçi bu senaryonun “daha mütevazı” bir versiyonu Türkiye’de de dillendirilmiş durumda ama bu yeni model herkesin yüreğini hoplatacak cinsten.

Bütün kızgınlar toplandık, toplandık!

Senaryonun ana teması şu ki; Ankara'nın İran ve Suriye'ye ile birlikte Irak'taki Türkmen ve Sünni kesimlerin desteğini de almış durumda. Aslında buna biz de bağlantılı olarak İran eliyle ülkedeki Şii’leri bile katabiliriz.

Bu ülke ve grupların hepsi, Kuzey Irak'ta kendi devletlerini kurmak ve Kerkük petrollerini ele geçirmek isteyen Kürtler'in sınırsız şımarıklığından ve göözü dönmüşlüğünden iyice rahatsız olmuş durumdalar.

Öyle ki bölgede bir Kürt devletinin kurulmasının kendi ulusal çıkarlarını tehdit edeceği ön kabülünü bile artık dillendirmiyorlar. İşin başından beri Batı’nın ve ABD’nin Kürtleri, ilgili ülkeleri hiç görmeksizin desteklemesi de bu muhtemel birlikteliği kolaylaştırıyor.

Dediğimiz gibi daha önce Türkiye’de de benzer senaryolar, Sünniler ve Türkmenler (belki söylemeye gerek duyulmadığından) dile getirilmişti. Ancak bu senaryoda Suudi Arabistan ve Ürdün gibi hem ABD’ye hem de nispeten İsrail’e yakın ülkelerin isimlerinin de zikredilmesi oldukça ilginç.

Bu ülkelerin açıkça taraf olacağı, Iraklı Sünnilerin ise askerle değilse de finans ve lojistik destek sağlayacağı açıkça belirtiliyor. 

Türkiye yalnız kalmayacak!

Suudi Arabistan konusunda ise yakın zamanda gerçekleşen ama içeriği gizli tutulan bir görüşme var. O da Türkiye’nin Irak özel büyükelçisinin bu ülkeye yaptığı ziyaret. Ziyaret gizli gerçekleşmiş, büyükelçi ancak Ankara’ya döndükten sonra fark edilmiş ama içeriği hiçbir şekilde sızmamıştı.

Bu dipnota ek olarak ABD’nin Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınır aşan bir operasyona karşı çıkmasının ana gerekçesi olarak sunduğu bir bilgiye de koymak da yarar var. ABD, “Bunu yaparsanız diğer bölge ülkelerine emsal oluşturur” korkusun açıkça dillendirmişti.

Netice olarak bu senaryo “yerli” değil. Fas'ın önemli gazetelerinden "La Gazette du Maroc"un geçen hafta ayrıntılı olarak yayınladığı üzere, Ortadoğu’nun nabzını tutan jeostrateji uzmanlarının.

Bu senaryo gerçekleşir mi, gerçekleşirse ne kadarı gerçekleşir henüz belli değil. Ama adı geçen uzmanların görüşüne göre Türkiye böyle bir operasyonda yalnız kalmayacak. Hatta aksine, bölge Kürtlerinin kirli ayak oyunlarına diş bileyen birçok bölge ülke bu durumu fırsat olarak görecek. Gazete haberinin bir kısmını köşesine taşıyan Erdal Şafak’ın dediği gibi, “Ortadoğu daha çok depremlere gebe!”




Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,609 µs