En Sıcak Konular

Ahmedinejad: Taviz vermeyiz

9 Kasım 2011 11:45 tsi
Ahmedinejad: Taviz vermeyiz İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nu (UAEK) Washington'da aldığı yanlış bilgiler üzerine rapor hazırlamakla suçladı.

Ahmedinejad, devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, "Şunu bilmelisiniz ki, bu millet yürüdüğü yoldan bir iğne ucu kadar dahi geri gitmeyecektir." dedi. İran lideri, ülkesini atom bombası elde etmeye çalışmakla suçlayan UAEK'nin itibarının zedelendiğini ileri sürdü.

AB: "UAEK'nın raporu endişeleri derinleştiriyor"

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer programının içeriğiyle ilgili raporunun, uluslararası toplumun endişelerini derinleştirdiğini bildirdi. Ashton sözcüsü Maja Kocijancic aracılığıyla yaptığı açıklamada, "UAEK'nın İran'ın nükleer programının içeriğiyle ilgili yeni raporu mevcut endişeleri ciddi biçimde derinleştiriyor, zira bu rapor, İran'ın nükleer programının olası askeri boyutları konusunda UAEK tarafından elde edilen istihbarata özel vurgu yapıyor" dedi. UAEK'nın raporunun tutarlı ve inandırıcı istihbarata dayandığının altı çizilen açıklamada, "Rapor, İran'ın nükleer silah geliştirmek için bir programı bulunduğunu kuvvetli bir şekilde ortaya koyuyor" denildi.

-Çin rapor konusunda beklemede-

Çin ise, rapor hakkında suskun kalmayı tercih etti. Çin'in resmi bir açıklama yapmak için Washington ve Moskova'nın tepkilerini bekleyeceği tahmin ediliyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei bugün yaptığı açıklamada, Pekin yönetiminin raporu incelediğini söyledi. Sözcü, sorunun çözümü için diyalog ve işbirliği önerisini yineledi. Çin, Rusya ile birlikte İran'ın en güçlü destekçileri arasında yer alıyor. Ancak Çin yönetimi, İran'ı BM nükleer uzmanları ile işbirliğine zorlamayı hedefleyen uluslararası yaptırım kararlarına karşı çıkmamıştı.

-Fransa:İran'a yaptırım uygulanmasını istedi-

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ülkesinin, nükleer enerji programı ile ilgili iş birliği yapmaması halinde İran'a yönelik daha fazla yaptırım uygulanmasını destekleyeceğini söyledi. Juppe yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Atom Enerji Ajansı tarafından yayımlanan rapordaki endişelere yanıt vermemesi halinde, uluslararası kamuoyunun, yeni yaptırımları gündeme getirerek, İran üzerindeki diplomatik baskıyı artırması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen hafta yaptığı açıklamada, nükleer programıyla ilgili olarak İran'a askeri bir müdahale yapılmasını konuşmak için erken olduğunu ancak bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasının gündeme gelebileceğini ifade etmişti.



Bu haber 850 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,324 µs