En Sıcak Konular

Komşuda yeni Başbakan Papadimos

8 Kasım 2011 17:30 tsi
Yunan devlet televizyonu NET, iki büyük partinin desteğiyle oluşturulacak yeni hükümetin başına Lukas Papadimos'un geçmesi konusunda Papandreu ve Samaras'ın arasında uzlaşma sağlandığını duyurdu.

Saat: 16:15:00 - Bakanlarla vedalaşan Papandreu, istifalarını istedi

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun başkanlığında son kez toplanan bakanlar kurulunun ardından gözler, önümüzdeki saatlerde muhafazakar anamuhalefet Yeni Demokrasi ile kurulması beklenen geniş tabanlı mutabakat hükümetine çevrildi. Bakanlarından istifalarını hemen istemeyen Papandreu, akşam saatlerine kadar hazırlamalarını talep etti.

Papandreu'nun başkanlığında son defa toplanan bakanlar kurulunda duygusal anlar yaşandı. Başbakan, bakanlarına yaptıkları hizmetler ve çalışmalar için teşekkür ederek vedalaştı. "Çabalar devam ediyor. Kısa süre içerisinde çözüm olur." diyen Papandreu, "Herkesin kırmızı çizgileri var. Herkes en layık kişileri hayal edebilir. Ancak her zaman oraya ulaşamayabiliyoruz." diyerek müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Papandreu, toplantıda yeni başbakanın ismini telaffuz etmedi. Bakanlarını bundan sonraki sürece ilişkin bilgilendirdi.

Bu arada bakanlar kurulunda bakanların istifaları hemen istenmezken Papandreu, bakanlardan akşam saatlerine kadar istifalarını hazırlamalarını talep etti.

Buna göre başbakan ismi üzerinde mutabakat sağlanır sağlanmaz Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, parlamentodaki parti liderlerini görüşmeye davet edecek. Böylece anayasa gereği de iki ya da daha fazla partinin katılımı ile geniş tabanlı mutabakat hükümeti konusunda anlaşmasının sağlandığı vurgulanacak. Bu yeni hükümeti kurması için yeni başbakana güven oyu anlamına gelecek.

Bu arada şubat ayında yapılması öngörülen seçimlerdeki siyasi faturadan korkan ana muhalefet Yeni Demokrasi'nin kurulacak hükümete siyasi isimlerini vermemekte ısrar etmesine ilişkin sorun aşıldı. Papandreu'nun katı tutumu üzerine Yeni Demokrasi de hükümete üye vermeyi kabul etmek zorunda kaldı. PASOK hükümetinin kriz politikasına sert muhalefet eden Yeni Demokrasi'nin bu kararı parti içinde tepkiyle karşılandı. Seçimlerde halkın PASOK'a karşı olan öfkesinden hükümete dahil olmayı kabul eden Yeni Demokrasi'nin de nasibini almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu da PASOK'un yaşaması kuvvetle muhtemel hezimete ana muhalefeti de dahil etmeyi başardığı şeklinde yorumlanıyor.

(CİHAN)

Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs