En Sıcak Konular

Gül: Suriye PKK'yı bu işe karıştırmamalı

8 Kasım 2011 16:50 tsi
Gül: Suriye PKK'yı bu işe karıştırmamalı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütü PKK'yı Türkiye'ye karşı kullanmaması için Suriye yönetimini uyardığını söyledi.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı mülakat haberini, "Ankara, bölgesel konumunun keyfini sürüyor" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

FT'nin Türkiye muhabiri Daniel Dombey'in yaptığı mülakatta Abdullah Gül, Türkiye'nin özellikle son 10 yıldaki başarısının Arap dünyasını etkilediğini söyleyerek, Türkiye'nin laik, demokratik, serbest piyasaya sahip, Müslüman çoğunluğun yaşadığı bir ülke olduğunu vurguladı. Gül, bu sebeple Arap dünyasının Türkiye'yi yakından takip ettiğini ve Türkiye'nin Arap dünyasına dolaylı bir etkisi olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin dünya sahnesinde daha önemli bir role sahip olduğunun altını çizen Gül, ABD ile ilişkilerin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu belirtti. Gül ayrıca, terör örgütü PKK'yı Türkiye'ye karşı kullanmaması için Suriye yönetimini uyardığını aktardı. Suriye'nin geçmişte olduğu gibi PKK'ya destek vermek gibi tehlikeli bir oyuna girişeceğini zannetmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı, "Böyle tehlikeli bir oyuna girişmeyeceklerini umuyorum ve bunu yapmamalarını şiddetle tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ile yaptıkları mülakatı Ortadoğu'daki yeni gelişmeleri değerlendirdikleri bir 'ufuk turu' olarak nitelendiren FT muhabiri Dombey, daha ölçülü tavır sergileyen Abdullah Gül ile daha zorlayıcı bir tutum izleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşım farklılıkları olduğunu ancak her ikisinin de Türkiye'nin bölgesinde büyüyen rolüne dikkat çektiğini ifade etti.

FT'ye verdiği demeçte AB üyeliği konusunda da açıklamalarda bulunan Abdullah Gül, bazı üye ülkelerin olumsuz tavırlarına rağmen çalışmalarını devam ettireceklerine dikkat çekerek, "Maastricht kriterleri açısından şu anda birçok AB ülkesinden daha iyi durumdayız." diye konuştu.

FT ayrıca, füze kalkanı projesi kapsamında Türkiye'nin NATO radarlarına ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Gül'ün "Bu projenin Tahran'a yönelik değil füzelere karşı bir sistem olduğunu ve hiçbir ülkenin düşman olarak gösterilmemesi gerektiği" şeklindeki sözlerine yer verdi.

(CİHAN)

Bu haber 862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,643 µs