En Sıcak Konular

Rusya İsrail'i uyardı

8 Kasım 2011 10:12 tsi
Rusya İsrail'i uyardı 'Çok ciddi hata olur'

UAEK'nın raporu daha yayımlanmadan savaş çığırtkanlığının boyutu arttı. Washington Post, raporun İran'ın nükleer silah yapmak için kritik aşamada olduğunu gösterdiğini öne sürerek tansiyonu yükseltti. İran'a müdahaleye tepki gösteren Rusya'dan, "Bu çok ciddi bir hata olur" uyarısı geldi

İran'ın nükleer programına dair Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) raporunun her an yayımlanması beklenirken, rapor daha açıklanmadan, özellikle ABD ve İsrail basınında "savaş çıkaracak" iddialar gelmeye devam ediyor. Son olarak ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, UAEK için toplanan istihbaratın, İran'ın nükleer silah yapmak için kritik aşamada olduğunu gösterdiğini öne sürdü. Gazete, Batılı diplomatlar ve nükleer uzmanlar tarafından UAEK'ya verilen istihbarata göre, İran'ın nükleer silah yapmak için yabancı uzmanlardan (eski Sovyetler Birliği'nden bilim adamlarından) önemli teknik yardım aldığının ortaya çıktığını savundu. Savaş çığırtkanlığına Rusya'dan tepki geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in İran'a yönelik önleyici bir askeri operasyon olasılığının arttığı açıklamasının ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "İran'a müdahale çok ciddi bir hata olur, beklenmedik sonuçlara yol açabilir" diye konuştu.

KiM YANINDA, KiM DEĞiL?

İsrail'in İran'a yönelik olası saldırısına ABD ve İngiltere'den destek gelirken, Fransa "size saldırırlarsa yanınızdayız, siz saldırırsanız iş değişir" mesajını vermişti. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, İran'a nükleer enerji programına son vermesi yolunda yaptığı çağrıyı yinelerken, Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andreas Peschke de, olası bir askeri operasyona karşı çıkarak, İran yönetiminin, nükleer programını açıklamaması durumunda bu ülkeye yönelik siyasi ve diplomatik baskının artırılmasından yana olduklarını söyledi. Bu arada ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise, "İsrail'in İran'a karşı kendisini koruyacağı konusunda hiçbir şüphem yok" ifadesini kullandı.

iSRAiL'iN NÜKLEER BAŞLIKLARI

İddiaların hedefindeki İran'ın Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise, Batı ve İsrail ile yarışabildiği için ABD'nin, İran'ın büyüyen askeri gücünden korktuğunu söyledi. Ahmedinejad, Washington'u, İran'ı itibarsızlaştırmaya ve Suudi Arabistan ile ihtilaf tohumları ekmeye çalışmakla suçladı. İsrail'in 300 kadar nükleer savaş başlığı olduğunu söyleyen Ahmedinejad, İran'ın nükleer kapasitesinin ise barışçıl olduğunu vurguladı.

ABD'nin kuklaları yıkıldı

İran'ın başkenti Tahran'da bayram namazını kıldıran Ayetullah Seyyid Ahmed Hatemi, UAEK Başkanı Yukiya Amano'yu sahte belgelerle nükleer gözlem görevlerini lekelememeleri yönünde uyardı. ABD'nin İran hakkında başarısızlığa uğramış 10 adet komplosu olduğunu savunan Hatemi, "Bu sene tecrübesiz ABD Başkanı Barack Obama'nın en karanlık yılı oldu. Kendilerinin kör kuklaları olan Tunus Cumhurbaş-kanı Zeynelabidin Bin Ali, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Libya lideri Muammer Kaddafi devrildi" dedi. Bölgedeki İslami uyanışın İran İslam Devrimi'nden esinlendiğini iddia eden Hatemi, ABD'-nin uluslararası kuruluşları kulla-narak UAEK'i etkilemeye ve atmosferi İran'a karşı çevirmeye çalış-masının normal olduğunu belirtti.

'İran'ın tehdit olduğu' iddiası abartıdan ibaret

İngiliz emekli diplomat Jeremy Greenstock, "İsrail farklı düşünse de İran'ın 'bölgesel tehdit' imajının çok abartıldığını ve İsrail'e yönelik tehdit retoriğine rağmen askerlerini sınırları dışında kullanmaya tevessül edeceğini düşünmediğini" belirtti. İngiltere'nin eski Greenstock, "İran, dünyada kendine saygı duyulmasını arzu ediyor. Aynı zamanda iyi bir savunma gücüne sahip olmak istiyor. İran, belki de Şia inancına sahip olmayanlar için politik ve dini tehdit oluşturuyordur" dedi. İran'ın çevresinin düşmanlarla çevrili olduğunu belirten Greenstock, "Amerikan güçleri Irak'ta, Katar'da, Afganistan'da... ABD ayrıca, Türkiye ile yakın ilişkiye sahip. Bu şartları göz önüne alarak İran yeni bir dış politika geliştirmeye çalışıyor. Diplomatik ilişkileri geliştirmek hem bizim hem de İran için en akıllıca yol sanırım" diye konuştu.

K.IRAK PKK'YA BASKI YAPSIN

'Arap Baharı'nın sadece Irak'ı değil, Türkiye, İsrail, İran gibi Arap olmayanlar da dahil Ortadoğu'daki tüm ülkeleri etkilediğini belirten Greenstock, "Bu bir değişim rüzgarı. İran ve diğerleri de bu değişim taleplerine cevap vermek zorunda. Irak ise farklı bir açıdan demokrasinin yeni formlarını denemede öncü konumunda bulunuyor" diye konuştu. Arap ülkelerinin Batılı demokrasi modellerini istemeyeceğini düşünen tecrübeli devlet adamı, bu ülkelerin bir dereceye kadar Türk demokrasisini kendilerine model olarak almada daha istekli olduklarının altını çizdi. Greenstock, "Türkiye'nin son dönemde göstermiş olduğu ekonomik büyüme Arap ülkeleri ve Avrupa tarafından da takdirle izleniyor. Arap ülkelerinin tam da istediği model bu olsa gerek" ifadelerini kullandı.

Cihan



Bu haber 2,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs