En Sıcak Konular

İtalya siyasi krizin eşiğinde

6 Kasım 2011 15:57 tsi
İtalya siyasi krizin eşiğinde İtalya'da Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümete, başbakanın partisinden destek vermeyen milletvekili sayısının artması, iktidarın geleceğini de tartışmalı hale getirdi.



Bir yandan pençesine düştüğü borç krizi, bir yandan ülkenin kuzeybatısında yaşanan sel felaketleriyle uğraşan İtalya'da, son olarak ülkenin siyasi hayatında yaşanan gelişmeler, yeni bir krizin habercisi gibi görünüyor.

Ülkede, iktidar partisindeki bazı milletvekillerinin hükümete karşı tavır alması, merkez sağ koalisyon hükümetinin geleceğini de tehlikeye attı. İtalyan basınına yansıyan haberlerde, başbakan Silvio Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi'nden (PdL) hükümete destek vermeyeceğini açıklayan milletvekillerinin sayısının 15'i geçtiği, bunun da hükümetin mecliste çoğunluğunu riske soktuğu ifade edildi.

Başbakan Berlusconi'nin partisinde yaşanan bu gelişmeler siyasi gündemi hareketlendirirken, anamuhalefetteki Demokrat Parti'nin dün Roma'nın San Giovanni meydanında düzenlediği mitingine katılan binlerce partili Berlusconi hükümetinin istifasını istedi.

"İtalya'yı yeniden inşa edeceğiz" sloganıyla düzenlenen mitingde bir konuşma yapan parti genel sekreteri Pier Luigi Bersani, "İtalya'ya haysiyetini geri vereceğiz. Berlusconi evine gitmeli" dedi.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da ülkenin güneydoğusundaki Bari şehri ve çevresine yaptığı ziyarette sürpriz bir açıklama yaparak, İtalya'nın siyasi kriz ortamında yolunu bulamayacağını belirtti ve herkesi kucaklayacak geniş katılımlı bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasından söz etti.

Berlusconi'nin partisi PdL'nin önemli isimlerinden olan Lombardiya Bölgesel Yönetimi Başkanı Roberto Formigoni de hükümetin mecliste çoğunluğu sağlayamaması durumunda Berlusconi'nin görevini bırakması gerektiğini söyledi.

-Berlusconi: "İstifa etmiyorum"-

Başbakan Berlusconi ise aleyhinde çıkan sözlere yayımladığı bir açıklamayla cevap verdi. 75 yaşındaki Başbakan, "İstifa etmiyorum" diyerek, hükümetinin çoğunluğu elinde bulundurduğunu savundu.

Bu arada, Başbakanın parti içindeki krizin büyümemesi için milletvekilleriyle bire bir görüşmeler yaptığı da gelen haberler arasında yer aldı.

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı durumundaki Kuzey Birliği Partisi'nin (Lega Nord) de gündemi işgal eden ''geçiş hükümeti'' konusuna karşı çıktığı, hükümetin düşmesi durumunda doğrudan seçimlere gidilmesi yönünde tavır aldığı bildiriliyor.

İtalya'da bu noktada gözler, Temsilciler Meclisi'nde gelecek hafta yapılacak 2010 yılı devlet harcamalarına ilişkin bilançonun oylamasında hükümetin çoğunluğu sağlayıp, sağlayamayacağına çevrildi. Bu bilanço, Ekim ayında da meclis gündemine gelmiş fakat hükümetin oylamada, çoğunluğu sağlayamaması üzerine onaylanamamıştı. Bu durum, daha sonra hükümetin parlamentoda güvenoyu aramasına neden olmuştu. İtalya'ya o dönem ufak çapta kriz yaşatan güven oylamasında, Berlusconi hükümetini korumayı başarmıştı. 

Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,585 µs