En Sıcak Konular

ABD, F-16'da milli yazılıma izin verdi

31 Ekim 2011 18:54 tsi
ABD, F-16'da milli yazılıma izin verdi 50 savaş sistemi üzerinde yazılım kontrolü!!!

ABD, F-16 silah sistemlerinin yazılımlarını Türkiye’ye vermeye hazırlanıyor. Böylece Türkiye, 204 F-16 uçağının üzerindeki silah sistemlerini milli yazılım ile değiştirme yeteneğine kavuşuyor

Türkiye ve Amerikan hükümetlerinin, Amerikan Lockheed Martin firması yapımı F-16 savaş uçakları üzerindeki silah sistemlerinın yazılımlarını, Ankara’nın otomatik olarak milli yazılım ile değiştirme yeteneğine sahip olmasına imkan tanıyan ilke anlaşmasını yaklaşık iki ay önce imzaladıkları ortaya çıktı.

Washington’un, F-16 savaş sistemlerinin milli yazılım ile değişitirilmesine olanak tanıyan otomatik olarak teknoloji transfer etme kararını yalnızca Türkiye için vermeyi kabul ettiği belirtiliyor. Türkiye, bu anlaşma öncesi envanterinde F-16 savaş uçakları bulunan diğer 25 ülke gibi silah sistemleri üzerinde değişiklik yapmak istediğinde her defasında ABD’den onay alması gerekiyordu. Bu ilke anlaşması ile Türkiye, envanterindeki ve envanterine girmeye başlayan 204 F-16 savaş uçağının savaş sistemleri üzerinde kendi milli imkanları ile yazılım değişikliğine gidebilecek.

Predatorlar kasımda netleşecek
Türkiye ve ABD arasındaki ilke anlaşmasının, onlarca sayfayı bulan teknik detayları üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Amerikan Kongresi tarafından onaylanması gerekiyor. Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinin gerilmesine karşı güçlü İsrail lobisinin etkisiyle Ankara’ya silah transferini son birkaç yıldır zorlaştıran Kongre’nin, F- 16’larla ilgili hükümetlerarası anlaşmaya yönelik politikasının ne olacağı merak konusu.

Ancak, Amerikan yönetiminin, üç adet AH-1W Super Cobra taaruz helikopterinin Türkiye’ye satışı için, yaklaşık 4 yıllık bir beklemeden sonra yakınlarda Kongre’ye resmi bildirimde bulunmuş olması, bu Amerikan yasama meclisinin Türkiye’ye silah satışı konusunda yumuşamaya gittiğini gösteriyor. Super Cobra’lar için Kongre’den onay isteyen Amerikan yönetiminin, Türkiye’nin, uzun süredir talep ettiği 4 adet Predator insansız hava aracı (İHA) ve 2 adet silahlı Reaper İHA’larının satışı için Kongre’ye resmi bildirimde bulunup bulunmayacağı belirsizliğini koruyor.

Diğer yandan Amerikan yönetiminin, bu yıl sonunda Irak’tan çekilirken Predator’ler dahil bazı silah sistemlerini kongre onayı olmaksızın Türkiye’ye vermesi gündemde. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kasım ayı içinde bu konuda olumlu gelişmeler olacağını açıklamıştı.

Füze Kalkanı bağlantısı

F-16 savaş uçaklarının silah sistemlerinin yazılımlarını Ankara’nın kendi tehdit değerlendirmelerine göre otomatik olarak değiştirmesine olanak tanıyacak ilke anlaşmasını, Washington’un, ilk kez bir üçüncü ülke ile yaptığına işaret eden Taraf’ın görüştüğü Amerikan kaynakları, “Niye Türkiye” sorumuza, “Türkiye çok ısrarcı davrandı da ondan,” yanıtını vermekle yetindiler. Ancak, Türkiye’nin, ABD’nin Ortadoğu bölgesinde ulusal çıkarlarının gözetilmesi açısından çok kritik olan Füze Kalkanı projesi kapsamında radarlara ev sahipliği yapmayı kabul etmesinin karşılığında F-16 savaş uçaklarının silah sistemlerine otomatik olarak milli yazılımın yüklenmesine olanak tanıyacak teknoloji transferi yapmayı kabul ettiği spekülasyonları yapılıyor.

ABD’nin, gerek Cobra’ların Türkiye’ye satışı için Kongre’ye bildirimde bulunması, gerekse Türkiye’ye, F-16 savaş uçakları savaş sistemlerinin milli yazılım yüklemesine olanak tanıyacak olması, bölgede ulusal çakırlarının gözetilmesi açısından önemli olan Ankara ile gerilimi azaltmayı amaçladığı belirtiliyor. Silah satışları ile ABD’nin, Türkiye ve İsrail arasındaki gerilimin sonlanmasını istediği de vurgulanıyor.

50 savaş sistemi üzerinde milli yazılım
Türkiye’nin envanterindeki 174 adet F-16 savaş uçağının ABD ile ortaklaşa uçuş ömrünü artıran modernizasyon çalışmaları, TAI tesislerinde devam ediyor. Mevcutlara ilave olarak ABD, Türkiye’ye, 1.78 milyar dolar değerinde ek 30 adet F-16 transferine bu yıl içinde başladı. TSK’nın envanterinde, en eski model olan 37 adet Block 30 modeli F-16 da bulunuyor. Ancak bu uçaklar üzerinde ufak tefek iyileştirmeler yapılıyor. 174 F-16 savaş uçağının Türkiye’ye modernizasyon bedeli ise 1.1 milyar doları buluyor. ABD ile prensip anlaşmasının kesinleşmesi halinde, Türkiye, toplam 204 F-16 savaş uçağı üzerinde öncelikle silah sistemlerine milli yazılımını yükleyebilecek ve tehdit değerlendirmesinde önemli ölçüde ulusal yeteneğe sahip olabilecek. Her bir F-16 üzerinde, nitelikleri gizli tutulan yaklaşık 50 ayrı savaş sistemi bulunuyor. 

Lale Kemal / Todays Zaman



Bu haber 4,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,836 µs