En Sıcak Konular

Kurban etini kesildikten hemen sonra tüketmeyin

31 Ekim 2011 14:42 tsi
Kurban etinin hayvanın kesilmesinden hemen sonra tüketilmesinin insan sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açtığı, bunların başında hazımsızlığın geldiği belirtildi. Yine uzun süre yağda kızartılan, kavrulan veya mangalda pişirilen dinlenmemiş etin de ka

Yaklaşan Kurban Bayramı sağlıksız et tüketimini gündeme getirdi. Uzmanlar, kesilen kurban etinin hemn tüketilmemesi, 12 ila 24 saat arasında dinlendirilmesin tavsiye ediyor. Kurban etlerinin kesilir kesilmez mangal yapılmamasını tavsiye eden uzmanlar, etlerin güneş görmeyen bir yerde 5-6 saat dinlendirildikten sonra buzdolabına konulması gerektiğini kaydetti. En az 12 saat süreli zaman diliminin ardından et tüketilmesini tavsiye eden uzamanlar, etlerin büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde parçalara ayrılarak poşet ya da yağlı kâğıda sarılarak saklanması gerektiğini kaydetti.

Vatandaşlara bayram öncesi ve sonrası yapmaları konusunda uyarılarda bulunan Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Ertuğ, özellikle kalp, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı bulunanların yanı sıra, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerin çok dikkatli olmaları gerektiğini açıkladı. Kırmızı ette yüksek miktarda doymuş yağ bulunduğunu ifade eden Ertuğ, "Kolesterol seviyesini yükselterek koroner kalp hastalıkları riskini artır. Bayram süresince et tüketim miktarında ve sıklığında çok dikkatli olunmalıdır. Öğünlerde 2-3 köfte kadar (60-90 gram) et tüketimi günlük et gereksinmenizi karşılayacaktır." dedi.

"KURBAN KESİMİNDE TOPLU KESİM YERLERİ TERCİH EDİLMELİ"

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Saygılı da kurban kesim ve satış yerlerinin şehir dışlarına çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Saygılı, kurban kesecek vatandaşları toplu kesim yerlerine yönlenmeleri konusunda uyardı. Bu alanların dışında kesim yapacak olan vatandaşların kesim işlemi bittikten sonra artıkların derin çukurlar açılarak gömülmesi ve üzerinin kireçle örtülmesi tavsiyesinde bulunan Saygılı, "Antalyalı hemşerilerimiz özellikle bu işlemi ehli kasaba yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca kesimi yapılan hayvanların kulak küpelerini atmamalar. Bunları il ve ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gerekir." diye konuştu.

KURBAN ALIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Kurbanlık hayvan alırken vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Muammer Saygılı, kulak küpesi olmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu, ishal ve burun akıntısı bulunan hayvanların yanı sıra, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların kesinlikle alınmaması gerektiğini vurguladı.

Hayvan seçimi kadar kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususların da olduğunu ifade eden Saygılı, bunları da şu şekilde sıraladı: "Kesim yeri temiz olmalı ve akarsu bulunmalı, kesimi yapan kişi sağlıklı ve temiz olmalı, hayvanları askıya alım sırasında işkence yapılmamalı, kurban atıkları çöp varillerine ve çevreye gelişi güzel atılmamalı, tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkartılmalıdır."


Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs