En Sıcak Konular

Kırgızsitan'da muhalefet ayağa kalktı

31 Ekim 2011 13:50 tsi
Kırgızistan'da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanı seçimini kaybeden adaylar, seçim sonuçlarını kabul etmedi.

Seçimlerde yüzde 14,74 oy oranıyla ikinci sırada yer alan meclis dışındaki Bütün Kırgızistan Partisi Lideri Adahan Madumarov, parti ofisinde düzenlediği basın toplantıda, seçim sonuçlarını kesinlikle kabul etmeyeceğini belirtti.

Merkez Seçim Komisyonunun verilerinde ciddi aksamaların olduğunu fark ettiklerini söyleyen Madumarov, öğle saatlerinde açıklanan oy oranının sandıkların kapanmasına dek sadece Atambayev lehine değiştiğini, diğer adayların oy oranlarında değişiklik olmadığını öne sürdü.

Seçimlere hile karıştırıldığını iddia eden Madumarov, siyasi parti, sivil toplum örgütleri, adayların temsilcileri, milletvekilleri, yerel yönetimlerin yetkilileri ve medya mensuplarının katılımıyla komisyon kurulmasını, oyların yeniden sayılmasını talep ettiğini söyledi.

Madumarov, partisinin gözlemcisine 5000 dolar teklif edildiğini, Taşiyev'in gözlemcisine de bir otomobil hediye edileceği sözü verildiğini ileri sürdü.

Yüzde 14,3 oy oranıyla üçüncü sırada yer alan koalisyon hükümetinin ortağı Milliyetçi Ata Curt Partisi milletvekili Kamçıbek Taşiyev, düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini, kendisini destekleyen yüz binlerce vatandaşın sokaklara döküleceğini söyledi.

Seçimleri büyük bir farkla kazanan Almazbek Atambayev'in devletin tüm imkanlarını lehine kullandığını savunan Taşiyev, "Koalisyon hükümetinde yer almamıza rağmen yerel yönetimleri, valilikleri ve okulları kontrol etmiyoruz. Tüm sosyal alanlar, Atambayev'in partisinin kontrolündedir" dedi.

Taşiyev, Bişkek yakınındaki Ak-Örgü yerleşim biriminde bir okulda seçim görevlisinin, 35 adet oy pusulasında Atambayev'i işaretleyerek oy sandığına atmak üzereyken fark edildiğini ve bu tür olayların birçok sandıkta meydana geldiğini ileri sürdü.

Adaylardan Kubanıçbek İsabekov da seçmen listelerinde ciddi sorunların bulunduğunu belirtti.

Kırgızistan'da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanı seçiminde, Başbakan Atambayev oyların yüzde 63,22'sini alarak birinci turda kazanmıştı.

Seçimlerde yarışan 16 adaydan 13'ü yüzde 1'den az oy aldı.

aa

Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,388 µs