En Sıcak Konular

Çin neden saklanıyor?

31 Ekim 2011 13:26 tsi
Çin neden saklanıyor? Yeni dönemde Çin'in ağırlığını hesaba katmadan hareket etmek pek anlamlı değil. Peki Çin, kendisini küresel bir güç olarak göstermekte neden bu kadar çekingen davranıyor?

Düşünce kuruluşları bir yandan bugünün sorunlarıyla ilgili çözümlemeler yapıp siyaset önerilerinde bulunur. Diğer yandan ağırlığı olan düşünce kuruluşları koşullar ne olursa olsun geleceğin tasarlanması için çalışır. Aspen Enstitüsü'nün İtalya şubesi, Aspen Strateji Grubu ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Parti Okulu'nun birlikte düzenledikleri "Çin-Avrupa-ABD üçlü tartışması" başlıklı konferans ikinci türden bir çalışmaydı.

Dünya ekonomisinin yüzde 60'ını oluşturan üç büyük gücün yeni bir dünya düzeni şekillenirken nasıl işbirliği yapabilecekleri, her birinin sorunları, hedefleri, çıkarlarının nerede çatışıp nerede ortak olabileceği ve stratejik gelişmeleri nasıl değerlendirdikleri tartışıldı. Çin'den gelen katılımcılar hem dünya siyaseti hakkındaki görüşlerini hem de kendi durumlarıyla ilgili değerlendirmelerini genelde açık yüreklilikle ortaya koydular.

Yaşanan ekonomik krizin de açıkça gösterdiği gibi Batı ittifakının tek başına dünyaya yön vereceği dönemler bitti. Gerçi elindeki zenginlik, bilgi ve beceri birikimi, insan sermayesinin niteliği ve kurumsal olgunluğu nedeniyle Batı'nın yakın gelecekte oynayacak önemli rolleri hâlâ var. Ancak yeni dönemde Çin'in ağırlığını hesaba katmadan hareket etmek pek anlamlı değil. Çin açısından da, ekonomik ağırlığına koşut siyasi sorumluluk üstlenmeden dünya sisteminde anlamlı yer edinmek zor. Konferansta Çinli katılımcıların "biz global bir ekonomik gücüz ama global bir stratejik güç değiliz" çizgisi sıkça dile getirildi.

Türkiye'nin kendi ekonomik boyutlarında bile küresel gücüm diye ortaya çıkmakta ne denli hevesli olduğunu bilince Çinlilerin "çekingenliğine" hayret etmemek de zor.

...

Tabii dünya ekonomik sistemine bu denli entegre olmuş, Suudi Arabistan petrolüne yüzde 60 düzeyinde bağımlı bir ülkenin stratejik sorumluluktan kaçması kendisine zarar verebilir. Gene de görünen o ki Çin hazır olduğunu hissetmeden ve Batı'nın göreli gücü daha fazla erimeden ön plana çıkmak istemeyecek ve Batı'dan farklı bir tutum benimseyecektir.

Soli Özel / Habertürk (İlgili kısım)



Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,332 µs