iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Bu coğrafyada savunma bütçesini kim kısar?

31 Ekim 2011 12:33 tsi
Bu coğrafyada savunma bütçesini kim kısar? Gölgelere bakarsanız, hem büyük hem gerçek görünür.. Oysa namlusu eğri! Gerçek değil o ülkenin askerleri.. Kurşundan... iyibilgi Ankara

Yüksek güvenlik riski altındaki aşağıdaki bölge ülkelerinden hangisi, savunma bütçesini hem de % 5 gibi devasa bir oranda kısabilir?

Sayalım: İran, Türkiye, Mısır, Suriye, İsrail, Irak, Ürdün, S.Arabistan.. Veya sizin söyleyebileceğiniz herhangi bir Ortadoğu ülkesi! Hiçbiri kısamaz, hatta aynı bile bırakamaz. İran, S.Arabistan, Mısır, Suriye zaten kısımaz. Hele hele İsrail imkansız!..

Diyorsanız yanılırsınız; çünkü o ülke İsrail.. Ve tabi bu garip bir durum. İsrail hükümeti yaklaşık 3 hafta kadar önce, önümüzdeki iki yıllık savunma bütçesini küçülttü ve pek nadir biçimde % 5’lik büyük bir kesintiye gitti.

İsrail’in savunma bütçesi karşı karşıya olduğu geniş güvenlik riskleri düşünüldüğünde çok büyük sayılmaz. 8 milyar dolarlık yıllık bütçenin bir de kesintiye uğraması şaşırtıcı.

Öte yandan şu da akılda tutulmalı: ABDnin İsrail’e yönelik yardımları sadece bölgede değil tüm dünyada istisnai örnek oluşturuyor. 3 milyar $/yıl kuvvetindeki bu yardım elbette çok önemli. Fakat o da bu hesabın içinde.

Peki İsrail bu kesintiyi nasıl yapabiliyor?. Bu sorunun Tel Aviv’de ikna edici bir yanıtı var: Ekonominin durumu! İsrail ekonomisinin durumu belki kriz veya çöküş ifadelerini haketmiyor ama bir sıkışıklık olduğu belli.

Fakat bu mazeret güvenlik-para denklemini bozmaya yeterli mi? Sürekli özel güvenlik sorunları yaşayan bir ülke savunma bütçesini bu oranda tırpanlayabilir mi? Üstelik önünü kimsenin tam kestiremediği bir bütçede 2 yıllığına? Hem de 2012 gibi bir yılda?

Bu ancak İsrail’e yönelik olduğu kabul edilen tehtidler, “varsayılan” kelimesi ile düzeltildiğinde mümkün olabilir! Bir de.. Eğer ABD de İsrail’e yardımı kısıtlarsa bunun bambaşka anlamları olabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,923 µs