En Sıcak Konular

Sonbahar kapıda

31 Ekim 2011 10:04 tsi
Sonbahar kapıda Türkiye'ye yönelik "hayırdır inşallah" dedirten yaklaşımın sebebi...

Ancak son birkaç haftadır Washington'da Türkiye lehine esen rüzgarları, ne tek başına NATO radarı ne de Arap isyanları açıklamaya yetmiyor. Türkiye'den Amerika'ya Amerika'dan Türkiye'ye hemen her hafta siyaset ve iş dünyasından önemli heyetler gidip geliyor...

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, bugün başlayacak olan Türk-Amerikan Konseyi'nin toplantılarına katılıp birer konuşma yapacaklar. Clinton, önümüzdeki hafta Afganistan toplantısına katılmak için Türkiye'ye gelecek. ABD Savunma Bakan Yardımcılarından Alexander Vershbow başkanlığındaki bir Pentagon heyeti geçtiğimiz hafta Ankara'daydı.

Türkiye-Amerika ilişkilerinde bahar yaşandığını gösteren en önemli gelişme PKK'nın Çukurca'da gerçekleştirdiği saldırıda 24 askerin hayatını kaybetmesi sonrası yaşandı. ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton çok güçlü ifadelerle saldırıyı kınadılar ve Türkiye'ye her türlü desteğin verileceğini açıkladılar. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin "Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmesini teşvik etmekle birlikte, terör saldırılarına karşı meşru müdafaa hakkını tanıdıklarını" açıkladı.

Bu ay içinde birkaç tanesi İncirlik Üssü'ne yerleştirilecek olan Irak'taki Predatorleri 24 saat uçmaya başladı.

Ve de en önemlisi, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin bir süre önce "Türkiye'ye vereceğiz" dediği üç Süper Kobra Helikopter için Obama yönetimi geçtiğimiz Cuma günü Kongre'ye resmen bildirimde bulundu. ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, donanım, parçaları, eğitimi de dahil lojistik desteğin maliyeti 111 milyon dolar.

İsrail ile ilişkilerden dolayı Türkiye'ye silah satışını bir türlü Kongre gündemine getiremeyen Obama yönetimi, Amerikalı yetkililerin ifadesiyle oldukça ender görülen bir yönteme başvurarak, ordunun envanterinden satış yöntemiyle Kongre'nin gündemine getirdi.

"Amerikalı yetkililer son saldırıdan sonra olayın vehametini gördü" diyen bir Türk diplomatı, "Obama, onay almayacağını bilse Kongre gündemine getirmez" dediğini bir kenara not düşelim.

Obama ve Clinton da dahil en üst düzeyden alt yönetime, Türkiye'ye yönelik "hayırdır inşallah" dedirten bir yaklaşım var. Sözler kadar mimiklere, fiile de yansıyor bu durum. Neden?

...

Yüzde 8-9 oranlarında büyüme ile rekorlar kıran Türkiye'nin ekonomik yükselişi kendisinden ziyade Avrupa'daki kriz ve en uzun sınırının olduğu Suriye başta olmak üzere sınırlarında gittikçe artan "güvensizlik"in ve muhtemel kaoslar sebebiyle devam etmeyebilir. Türkiye'nin ekonomik büyümesi önümüzdeki yüze 2'lere gerileyebilir.

Türkiye artık "iyi huylu" bir çevreye sahip değil. Suriye ile balayı günleri fazla uzun sürmedi. Yakın gelecekte, Türkiye ile Suriye arasında bir çatışma ihtimali artık göz ardı edilemiyor. Beşar Esed kalsa da gitse de Türkiye'nin Suriye ile eski ilişkilerini yakalaması artık zor.

Türiye ile Mısır'ın uzun dönemde stratejik ortaklar olmaktan ziyade bölgesel güç yarışındaki iki rakip olacaktır.

Moskova ile Ankara arasındaki gelişen ilişkilerin bundan sonrası tartışmalı. NATO, Karadeniz, Akdeniz ve enerji konuları Türkiye ile Rusya arasında potansiyel sorun alanları.

Türkiye'nin NATO radarını kabul etmesi, Suriye'ye karşı tavrı ve Tahran'ın nükleer programı bundan sonra her iki ülke için de daha büyük baş ağrılarına neden olacak.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin İsrail ile Doğu Akdeniz'de gaz ve petrol arama çalışması yapması, buna karşılık Türkiye'nin KKTC ile anlaşma yaparak Piri Reis ile Akdeniz'de sondaj çalışması başlatması Kıbrıs meselesi ve Yunanistan ile olan eski yarayı yeniden kanatırken, ısınan sular Türkiye-Avrupa ilişkilerinde de ısınmayı beraberinde getirme potansiyeline sahip.

Bu resim size bir şeyler hatırlatıyor mu? Hatırlatayım; güvenlik kaygılarıyla başını kaldırıp etrafına bakmaktan çekinen, içine kapanık, müttefiklerine göbekten bağlı çaresiz bir Türkiye!

Bu Amerika'nın baharı olabilir ama Türkiye'nin değil. Türkiye için olsa olsa sonbahar olur.

Bilgisayara sıfır kilometre program yüklerken, çubuğun dolmadan tekrar geriye sarması gibi.

Pekiyi, böyle olmak zorunda mı? "Hayır."

Ali Akel / Yeni Şafak (İlgili kısım)



Bu haber 1,767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,572 µs