iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

ABD, İran'a sordu: Irak'ta kalabilir miyiz?

31 Ekim 2011 08:21 tsi
ABD, İran'a sordu: Irak'ta kalabilir miyiz? Artık geçti, rahat konuşabiliriz: ABD, Irak'ta kalabilmek için İran’la görüştü! Tahran oralı olmayınca 'suikastı' ortaya çıkardı!.. iyibilgi Ankara

"ABD, İran’la gizlice görüştü" diye yazınca büyük ve şaşırtıcı bir habermiş gibi duruyor. Oysa bu ne sürpriz ne de hiç olmamış bir durum! ABD ile İran sıkça ve gizlice görüşen iki ülke.

En kanlı-bıçaklı oldukları anlarda bile bu temas kaybolmuş değil. Irak, AFPAK, Körfez, Kafkaslar ve İsrail meselesi ortada durdukça da bu temasların kesileceğini beklemek safdillik olur.

Ama şu biraz daha ilginç sayılabilir: Irak’tan çekilmek üzere olan ABD’nin bunu İran’la görüşmesinde masaya getirmesi, daha doğrusu Tahran’ı yoklaması!

ABD’nin Irak’taki askerlerini çekeceği bir sır değildi ve Obama’nın Başkan seçildiği andan beri biliniyor, bekleniyordu. Fasılalarla çekildi ve Bağdat yönetimi ile anlaşmasına uygun olarak da son askeri bu yılın sonunda ülkesine götürmesi gerekiyor.

Ancak Irak’taki bazı kesimlerin en büyük korkusu da buydu. Başta “Barzaniler” olmak üzere kimi kesimler ABD askerlerinin ülkede kalmasına oynadılar.

Keza, ABD içinden de kimi kesimler az veya çok, en az 20 bin askerin ülkede kalması gerektiğini ısrarla dile getirdiler.

Öte yandan Irak merkezi hükümeti bunu istemedi. Merkezi hükümetin buna en direnen kesimi de zaten İran’ın etkisi altındaki hükümet parametreleriydi. İşte bu yüzden ABD zaman zaman perde arkasında görüştüğü İran’la temas kurdu ve Tahran’ın böylesi bir duruma nasıl bakacağını görmek istedi.

Tahran yönetimi ise açık bir şey söylememekle beraber görüşmelerden kaçmaya çalıştı. İşte tam bu noktada-berbat hazırlanmış bir stratejik kart olarak-ABD’deki Suudi elçisine yönelik suikast iddiası Washington tarafından ortaya atıldı.

Böylece Tahran’ı bölgesel baskı altına iterek Irak konusunda aba altından sopa gösterdi. Ancak İran’a yönelik bu hamle, uluslararası camiadan pek, hatta hiç destek görmedi. Öyle ki, kimse inanmadı dahi denebilir.

Zaten ABD Irak konusunda uzun zamandır "yalancı çoban" sayıldığından kimse suikastı önemsemedi. Aslında Beyaz Saray da önemsemedi; çünkü, “elimizde kuvvetli kanıtlar var” diyen Amerika şu an bu konunun üzerine hemen hiç gitmiyor…

Çünkü uluslararası camiayı ikna etmesinin zorluğunun farkında. Peki ya asker çekme? Şimdilik tam gaz!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,880 µs