En Sıcak Konular

O proje tekrar masaya geliyor

30 Ekim 2011 15:33 tsi
O proje tekrar masaya geliyor Nabucco'ya büyük fonların ilgisi neden arttı?

Türkiye’nin de altı ortağından biri olduğu Nabucco’ya uluslararası yatırım fonlarının ilgisi arttı. Nabucco Boru Hattı Şirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal, özellikle özel sermaye fonlarıyla görüşme halinde olduklarını belirterek, Abu Dabi’nin yatırım fonu IPIC ile ortaklık için şartları masaya yatırmaları gerektiğini vurguladı.

HAZAR bölgesi ve Ortadoğu’nun doğalgaz kaynaklarını Avrupa’ya ulaştırması hedeflenen Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin resmi sözcüsü Christian Dolezal, projeye büyük yatırım fonlarının yakın ilgi gösterdiklerini söyledi. Birçok özel sermaye fonuyla görüşme halinde olduklarını belirten Dolezal, “Abu Dabi Yatırım Fonu IPIC (International Petroleum Investment Company) projeye ortak olmak istiyor. Ancak henüz somut bir müzakere sürecinde değiliz, şartlar konusunda anlaşmaya varmalıyız”  diye konuştu.

Irak’ta ilgi zirvede
Nabucco’nun altı ortağından OMV’nin daveti üzerine Erbil’e giderek, başta Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari olmak üzere yetkililere Nabucco Projesi’yle ilgili bilgi veren Dolezal, buradan İstanbul’a geçti. İstanbul’da sorularımızı yanıtlayan Dolezal, “Irak’ta Nabucco’ya olan ilgi zirvede. İşbirliği yapmaya istekliler. Şu an hissedarların (proje ortakları) yapması gereken şey doğalgaz tedariğini sağlamak” diye konuştu.

Yedinci ortak Bayerngas
Son dönemde yeni ortaklık haberleriyle gündeme gelen projeye, yedinci ortak olarak Bayerngas’ın katılacağını söyleyen Dolezal, şunları söyledi: “Haritaya baktığınız zaman, doğalgaz naklinin bir sonraki durağının orası olduğunu görürsünüz. Güçlü bir pazar, doğalgaz boru hattı için önemli bir kazançtır ve Bayerngas gibi yeni bir hissedar, bu kazancın önemini daha da artırıyor. Proje ileri safhalara geçerken Nabucco Konsorsiyumu yeni ortaklara açık, karar projenin tüm ortakları tarafından birlikte veriliyor. Altı ortak bir boru hattı inşa etme kapasitesine tabii ki sahip ancak portföylerini genişletmek istiyorlar. Nabucco büyük bir proje.”

Ajanslar hareketlendi
Proje finansmanı konusunda üç temel kaynakları olduğunu anlatan Dolezal, en büyük borç verenlerin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ile Avrupa Yatırım Bankası (EIB) olduğunu söyledi. Yurtdışı ihracat kredi kurumlarının (Export Credit Agency) da finansman konusunda oldukça istekli olduğunu dile getiren Dolezal, “Londra, Fransa, Japonya, Washington, Avusturya gibi birçok yerden bizim yönümüzde doğru hareketlenme var” dedi.

Muhafazakarlara sunum yapacağız

NABUCCO resmi sözcüsü Christian Dolezal, 10 Kasım’da Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’ndaki muhafazakar partilere projeyle ilgili sunum yapacağını belirterek, “Avrupa Parlamentosu bizim için çok önemli. Çünkü Avrupa’dan gelecek fonları belirliyorlar” diye konuştu.

Elmayı elmayla kıyaslamak lazım

SON yatırım kararı için kritik öneme sahip Open Season (Ön talep toplulaştırması) sürecini 2012’de başlatacaklarını belirten Christian Dolezal, sürecin yaklaşık 6 ay sürebileceğini kaydetti. TAP ve ITGI gibi rakip kabul edilen projeleri sorduğumuzda ise Dolezal, “Elmayı elmayla kıyaslamak lazım. Biz Güney Koridoru’nu açmak istiyoruz. Türkiye’ye yeni bir boru hattı inşa edeceğiz. Bu, Türkiye’nin enerji hedefleriyle doğrudan uyumlu bir proje. Küçük çözümler iyi olabilir ama büyük çözümler her zaman daha iyi” diye konuştu.

Yeni bütçe yılsonunda hazır

NABUCCO Projesi’nin bütçesini gözden geçirdiklerini söyleyen Christian Dolezal, “Bütçenin tedarik senaryolarıyla yakından ilgisi var. Yılsonunda tamamlamış oluruz” dedi. Doğalgaz tedariğiyle ilgili somut rakamlar vermekten kaçınan Dolezal, Nabucco’nun açık hedefinin Şahdeniz gazını taşımak olduğunu kaydetti.

Merve Erdil / Hürriyet



Bu haber 1,279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs