En Sıcak Konular

Uçuşlar iptal; 70 bin yolcu mahsur

30 Ekim 2011 14:56 tsi
Avustralya'nın Qantas Havayolları, çalışanlarının grevi yüzünden tüm seferlerini durdurduğunu açıkladı.

Avustralya'nın sembol havayolunun bütün uçuşları iptal edilince binlerce yolcu ortada kaldı. Grevden 70 bin yolcu etkilenirken, şimdiye kadar 600 uçuş iptal edildi. Anlaşmazlık sebebiyle Qantas'ın şu ana kadar 70 milyon dolar zarara uğradığı belirtiliyor. Yapılan açıklamada, bütün filonun yere inmesiyle günde yaklaşık 20 milyon dolar zarar ettiği kaybediliyor.

Qantas Başkanı Alan Joyce, Sidney'de düzenlediği basın toplantısında, pilot ve yer hizmetleri görevlilerini temsil eden sendikalarla havayolları yönetimi arasında koşullar ve ücretler konusunda anlaşma sağlanıncaya kadar tüm filonun belirsiz bir süre için hangara çekildiğini belirtti. Joyce, Qantas'ın yurt dışı ve yurtiçi seferlerini derhal durdurma kararı aldıklarını söyledi. Açıklama yapıldığında havada olan uçakların seferlerini tamamlayacağı kaydedildi.

Qantas Havayolları, çalışanlarının grevleri yüzünden haftalardır seferlerini yeniden düzenlemek ya da azaltmak zorunda kalmıştı. Seferleri durdurmanın havayolu şirketine günde 20 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor.

Bu arada Qantas Hava Yolları'nda devam eden grev, derinleşerek devam ediyor. Hafta içinde yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Qantas'ın uçuş iptalleri sebebiyle Avustralya havacılık endüstrisinde büyük bir şaşkınlık yaşandı. Avustralya'nın sembol havayolunun bütün uçuşları iptal edilince binlerce yolcu ortada kaldı. Grevden 70 bin yolcu etkilenirken, şimdiye kadar 600 uçuş iptal edildi. Anlaşmazlık sebebiyle Qantas'ın şu ana kadar 70 milyon dolar zarara uğradığı belirtiliyor. Yapılan açıklamada bütün filonun yere inmesiyle günde yaklaşık 20 milyon dolar zarar ettiği kaybediliyor.

FEDERAL HÜKÜMET DEVREYE GİRDİ

Uçuş iptallerinden etkilenenler arasında Commonwealth toplantısı için Avustralya'ya gelmiş 17 ülkenin liderleri de var. Avustralya Başbakanı Julia Gillard, yaptığı açıklamada, bu eylemleri sona erdirmek ve anlaşmazlığı çözüme kavuşturmak için bugün hükümetin inisiyatifiyle toplantı yapılacağını kaydedildi.

Gillard'ın duruma acil çözüm istemesi üzerine bir toplantı yapan Avustralya Adil Çalışma Kurumu, (Fair Work Australia), Qantas ile sendikalar arasında uzun zamandan bu yana devam eden anlaşmazlığı gidermeye çalışıyor. Avustralya kanunlarına göre, Fair Work, bireysel güvenlik vesağlıkveya toplumun genelini zora sokan, Avustralya ekonomisine zarar getirebilecek durumlarda karar yetkisine sahip. Yani Qantas'ın uçuşlara başlamasını ve sendika davasının sona erdirilmesini isteyebilir. Melbourne Cup'in hemen öncesinde böyle bir beklenti de var.

QANTAS VE SENDİKALAR NEDEN ANLAŞAMIYOR?

Anlaşmazlık geçtiğimiz Temmuz ayında şirket pilotlarının çalışma şartları ve ücretleri dolayısı ile 45 yıldan bu yana ilk defa ortaya çıktı. Pilotlar, uçuş esnasında izinsiz olarak yolculara Qantas pilotlarının ücretlerine zam yapılması gerektiği konusunda anonslar yaptı. Ardından havayolu mühendisleri işi ağırlaştırmaya başladı. Binlerce yolcu etkilendi. Qantas, Ağustos ayında yeni bir yapılanmaya gidileceğini ve bin kişinin işine son verileceğini ilan ederek sendikalara cevap verdi. Hemen sonrasında Qantas, 250 milyon dolar kâr ettiğini açıkladı. Bunun üzerine sendikalar ile şirket arasındaki tartışmalar alevlendi.

46 ülkede, toplam 208 ayrı noktaya uçuş yapan Qantas, her hafta 5 bin 700 uçuş yapıyor. Bunların 970'i uluslararası uçuşlar. Haziran 2011 itibarıyla yaklaşık 45 milyon yolcu taşımış Qantas, belki de tarihinin en büyük sıkıntılarından birisini yaşıyor.

cihan

Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,539 µs