En Sıcak Konular

Kayıt dışı kurbanlık almayın

30 Ekim 2011 14:09 tsi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, kurbanlık seçimi konusunda vatandaşları uyardı.

Uğur, "Kayıt altına alınmamış ve kendileri için belge düzenlenmemiş hayvanlar kurbanlık için satın alınmamalıdır." dedi.  
 
Kurban Bayramı'na az bir zaman kala, hayvan pazarları kurbanlıklarla doldu. Türkiye'de Kurban Bayramı'nda her yıl 2 milyon civarında hayvan 3-4 gün içinde kurban olarak kesiliyor. Bu hayvanların yüzde 80'i küçük baş, geri kalanı da büyükbaş hayvanlardan oluşuyor. Kesilen kurbanlıkların toplam parasal karşılığı konusunda net bir rakam bilinmezken, toplam paranın yaklaşık yüzde 15-20'si bilgisizlik ve ihmal nedeniyle kayboluyor.

Kurbanlık alırken bu kayıplarla karşılanmaması için Prof. Uğur, vatandaşlara şu önerilerde bulundu: "Kayıt altına alınmamış ve kendileri için belge düzenlenmemiş hayvanlar kurbanlık için satın alınmamalıdır. Bu tür herhangi bir kontrolden geçmemiş hayvanlar sağlığı tehdit edecek ciddi etmenler taşıyabilir. Bunların yanı sıra kılları karışık ve mat halde bulunan, salya akıntısı, burun akıntısı ve ishali bulunan hayvanların sağlıkları bozulmuş olabileceğinden bu tür hayvanlardan da uzak durulmalıdır. İlave olarak, vücudunda şişlikler bulunan, cinsiyet organlarından ve memeden kötü kokulu akıntılar gelen hayvanlar da tercih edilmemelidir. Ayrıca, hayvanların dış görünümlerinin ve bakışlarının canlı olması ve derilerinin elastik olması onların sağlıklı olduklarının bir göstergesi olabilir. Ülkemizdeki hayvan varlığı son yıllarda azalma eğilimi içerine girmiştir. Bu durumda hayvan varlığının iyice azaldığı ülkemizde; dişilerin ve özellikle genç dişilerin ve gebe hayvanların kesime tabi tutulmaması hayvancılığımızın geleceği açısından önemlidir."

Hayvanlardaki et ve yağ oranını tespit edecek püf noktaları da anlatan Uğur, bu noktalara dikkat eden vatandaşların belli bir bedel ödeyerek hayvandan daha fazla ve daha kaliteli et elde edeceklerini söyledi.

Daha verimli ve kaliteli et elde etmek için sığırlarda; yerden yapılı,
dikdörtgen vücut yapılı, kısa ve dolgun boyunlu, geniş ve dolgun sırtlı,
etli ve geniş omuzlu, kaburga, sırt, bel ve omuzdaki kemik çıkıntılarının belli olmadığı hayvanlar tercih edilmelidir.

Küçükbaş hayvanlar için ise bel dolgun olmalı, boyun kısa ve dolgun, kaburga arası ve üstü kas gelişimi iyi olmalı, yağlı kuyruklu koyunlarda kuyruk elle yoklandığında çok yumuşak ve gevşeklik hissi bırakmamalı, sağrı geniş ve dolgun olmalıdır.

cihan


Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs