En Sıcak Konular

Olmayan betona fatura kesmişler

30 Ekim 2011 09:58 tsi
Van'daki deprem, yapı denetim şirketlerini de tartışmaya açtı.

İzmir Emniyeti'nin önceki günkü operasyonunda gözaltına alınan zanlıların, inşaatlar için fabrikalardan yeterli miktarda çimento alındığına dair sahte faturalar hazırladığı ileri sürüldü. İncelemede söz konusu çimentonun izine rastlanmadı. Bazı laboratuvarların da gerçeğe aykırı şekilde dayanıklılık raporu düzenlediği tespit edildi.

İzmir'de yapı denetim firmaları ve laboratuvarlarına yönelik düzenlenen ve 25 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Aralarında yapı denetim firması sahibi, teknisyenler, yapı denetim laboratuvarı sahibi ve çalışanlarıyla müteahhitlerin de bulunduğu zanlıların, fabrikalardan yeterli miktarda çimento alındığına dair sahte faturalar hazırladığı ileri sürüldü. İncelemede söz konusu çimentonun izine rastlanmadı.

Polis tarafından yapılan incelemelerde zanlıların, inşaatlarda tanınmış hazır beton firmalarının adını kullandığı da ortaya çıktı. Bu şekilde düzenlenen sahte faturalarla inşaatlarında söz konusu firmaların hazır betonunu kullandığını gösteren zanlılar, belediyelerden yapı ve oturma ruhsatı aldı. Polis, soruşturma kapsamında faturalarda adı geçen firmalara yazı yazarak, bahse konu binalara hazır beton verip vermediklerini sordu. Gelen cevaplarla soruşturmaya konu olan binalara hazır beton verilmediği anlaşıldı.

Emniyet, operasyona konu olan yapı denetim firmaları ve laboratuvarlarının denetlediği binaları da mercek altına aldı. Bunlardan rastgele seçilen yedi tanesiyle ilgili bilirkişi heyeti oluşturularak numune alındı. Bilirkişi heyeti tarafından yapılan incelemelerle, soruşturmaya konu olan yapı denetim firma ve laboratuvarlarının raporları karşılaştırıldı. Hazırlanan raporda, sadece bir apartmanla ilgili şu ifadelere yer veriliyor: "Karabağlar adresinde bulunan ve yapı sahibi İ.C. İnşaat'a ait DSİ laboratuvarında kırılan bodrum kat kolonu karot numunesinin 28,5 Mpa eşdeğer küp basınç dayanımına sahip olduğu ortaya çıkmıştır. U. Yapı Malzemeleri Laboratuvarı tarafından gerçeğe aykırı olarak sonradan tanzim edilen raporlarda C20/25, C25/30, C30/37 sınıfı betonların kullanıldığı beyan edilmiştir. Bu değere göre DSİ laboratuvarında kırılan numune, istenen mukavemete sahip değildir."

İnşaat Mühendisleri OdasıİzmirŞube Başkanı Ayhan Emekli, bir deprem durumunda ağır hasar görecek binlerce bina bulunduğunu, yerel yönetimlerin de katılacağı bir çalışmayla bütün binaların denetlenmesi gerektiğini söyledi. Emekli, İzmir'deki 650 bin binanın neredeyse yarısının kaçak olduğunu öne sürdü. Mevcut sistemde, müteahhidin, kendisini denetleyecek yapı denetim şirketini kendisinin bulduğunu belirten Emekli, "Bu durum ortadan kaldırılmalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı motorize ekipler kurarak sık sık denetim yapmalı." diye konuştu.

"MÜTEAHHİT, 'BİNA SAĞLAM' DEMİŞTİ"

Polis tarafından,DepremYönetmeliği'ne aykırı inşa edildiği belirlenen 7 apartmandan biri de Karabağlar ilçesinde bulunuyor. Apartmanın 3. katında eşi ve iki oğluyla oturan Kevser Fırat, üç yıl önce satın aldıkları dairenin, son derece sağlam olduğunun söylendiğini aktardı. Apartmanı yapan müteahhidi tanıdıklarını belirten Fırat, "Bize binada gereğinden fazla demir ve beton kullanıldığı söylendi. Bu bina çok yeni, şimdi nereye gideceğiz? Van'da meydana gelen depremden sonra küçük oğlum, 'Bizim evimiz de yıkılır mı?' diye sormuştu. Çok şaşkınız" diye konuştu.

zaman

Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs