En Sıcak Konular

Memurlar, masaya 7 kişilik heyetle oturacak

28 Ekim 2011 13:28 tsi
''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'' taslağına göre, toplu sözleşme masasına ''Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'' oturacak.

Konfederasyon üye sayılarına ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan istatistiklere göre şu anda en fazla üye sayısına sahip Memur-Sen heyete başkanlık yapacak. Heyet üyelerinin 3'ü Memur-Sen'den, 2'si Türkiye Kamu Sen'den 1'i de KESK'ten olacak.AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlar Kurulu'nda imzada olan ve gelecek ay içinde yasalaşması planlanan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu taslağına göre, memurlar kamuyla ''genel toplu sözleşme'' ve ''hizmet kolu toplu sözleşmesi'' imzalayacak.

Genel toplu sözleşme, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm, aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla diğer mali ve sosyal hakları kapsayacak.

Hizmet kolu toplu sözleşmesi ise yerel yönetimler hizmet kolu kapsamına giren kuruluşlar hariç olmak üzere, genel toplu sözleşmede belirlenen toplam artış ve mali çerçeve aşılmamak, kurumsal hiyerarşi ve farklı kurumlarda aynı unvanda çalışan kamu görevlileri arasındaki genel ücret dengesi korunmak kaydıyla sadece o hizmet kolu kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda görev yapan kamu görevlilerine yaptıkları görevle ilgili yapılan ödemeleri kapsayacak.

Genel ve hizmet kolu toplu sözleşme hükümleri, 2 yıl için geçerli olacak.

-Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti, 7 kişiden oluşacak-

Taslağın ''Toplu Sözleşmenin Tarafları ve İmza Yetkisi'' başlıklı maddesine göre, toplu sözleşme görüşmelerine kamu idaresi adına ''Kamu İşveren Heyeti'', kamu görevlileri adına ise ''Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'' katılacak.

Kamu İşveren Heyeti, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, ilgili kurumların temsilcilerinden oluşacak.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinin başkanı, bağlı sendikaların toplam üye sayısı itibariyle en çok üyeye sahip olan konfederasyondan olacak. Toplam 7 kişiden oluşacak heyetin 6 üyesi, en çok üyeye sahip 3 konfederasyona bağlı sendikaların toplam üye sayısı, altıya bölünerek hesaplanacak.

Konfederasyonların belirleyeceği temsilci sayıları hesaplama yapıldıktan sonra Devlet Personel Başkanlığınca ilgili konfederasyonlara bildirilecek.

Genel Toplu Sözleşme, Kamu İşveren Heyet Başkanı ile görüşmelere katılan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet üyelerinin salt çoğunluğu arasında imzalanacak.

Heyet üyeleri arasında toplu sözleşme veya toplantı tutanağı imzalanması konusunda uyuşmazlık çıkması ve sayıların eşitliği halinde heyet başkanının bulunduğu tarafa itibar edilecek. Toplu sözleşmenin oy çokluğuyla imzalanması halinde azınlıkta kalan temsilciler, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuramayacak.

-''Uyuşmazlık hali''-

Genel ve hizmet kolu toplu sözleşme görüşmelerinde toplu sözleşme imzalanamaması ve görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanması halinde 3 iş günü içerisinde Kamu Hakem Kuruluna başvurulabilecek.

Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurma yetkisi, kamu işvereni adına kamu işveren heyet başkanına, kamu görevlileri adına ise genel toplu sözleşme görüşmelerinde kamu görevlileri sendikaları heyetine dahil olan her bir konfederasyona verilecek.

Toplu sözleşme kapsamına girmeyen konulara ilişkin olarak Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamayacak.

11 kişiden oluşan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, toplantıya katılanların çoğunluğuyla karar alacak.

-Heyete Memur-Sen başkanlık yapacak-

Taslağın bu şekliyle yasalaşması durumunda, Temmuz ayında kamu sendikaları konfederasyonlarının üye sayılarına ilişkin olarak Resmi Gazete'de yayımlanan istatistiklere göre, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne Memur-Sen başkanlık yapacak. Heyete Memur-Sen 3, Türkiye Kamu-Sen 2 ve KESK 1 üye gönderecek.

İstatistiklere göre Türkiye'de 1 milyon 195 bin 102 sendikalı memur bulunuyor. Memur-Sen'in 515 bin 378, Türkiye Kamu-Sen'in 394 bin 497 ve KESK'in 232 bin 83 üyesi var.

Hesaplamalara göre konfederasyonlar her 199 bin 183 üyesi için Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine bir temsilci gönderecek.

aa





Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs