En Sıcak Konular

MGK biliyorsa Özel de biliyor

28 Ekim 2011 08:38 tsi
MGK biliyorsa Özel de biliyor MGK - MİT görüşmesindeki gizli detay...

Necdet Özel'in "PKK-MİT görüşmelerini basından duydum" sözlerine karşın üst düzey bir yetkili, "MGK üyesiyse bilmemesi imkânsız" dedi.
    
Radikal'in haberine göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in PKK ve Abdullah Öcalan ile MİT’in gerçekleştirdiği görüşmeleri basından öğrendiğini açıklaması, akıllara görüşmelerin MGK’da ele alınıp alınmadığı sorusunu getirdi. 30 Ağustos 2010’dan itibaren MGK üyesi olan Orgeneral Özel, görüşme kaydının sızdığı tarihe kadar 6 MGK toplantısına katıldı. Öcalan ile görüşmeler de 2011 yılının temmuz ayına dek sürdü. Üst düzey bir yetkili, konunun MGK’da konuşulduğunu ve bir yıldır toplantılara katılan Özel’in görüşmelerden habersiz olmasının imkânsız olduğunu savundu.

TSK’dan saklandı mı?

Hem PKK ile hem de Öcalan’la görüşmeler 2005 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülmüş, o tarihten itibaren de hükümetin talimatıyla MİT’in inisiyatifine bırakılmıştı. Orgeneral Özel’in geçen hafta NTV’nin sorularını yanıtlarken MİT – PKK görüşmesini basından duyduğunu belirterek, “MİT- PKK görüşmeleri Meclis ve hükümetin tasarrufundadır. Ancak bu kararlar alınırken toplumsal hassasiyet ve değerler gözetilmeli, şehit ve gazilerimizin anılarına saygı duyulması gerekmektedir” demesi de kamuoyunda “PKK ile görüşmeler TSK’dan saklanmış” yorumlarına neden oldu.

MGK’dan saklanmaz

Kamuoyunda oluşan bu soruyu konuyla ilgili üst düzey bir yetkiliye sorduk. Bu konuların MGK’da konuşulduğuna dikkat çeken yetkili, MGK üyesi Orgeneral Özel’in görüşmelerin yapıldığını basından öğrenmiş olmasının imkânsız olduğunu söyledi. Edinilen bilgiye göre MİT Müsteşarlığı Öcalan ve PKK ile yapılan görüşmelerin yer ve zamanıyla ilgili detayları olmasa da görüşmelerin gidişatı hakkında MGK’ya bilgi veriyordu. Bu nedenle MGK’nın asker ve sivil üyeleri görüşmelerin detayını bilmese de yapıldığını biliyordu. 2007’de orgeneral rütbesini alan Özel de 2’nci Ordu Komutanlığı’ndan Jandarma Genel Komutanlığı’na atandığı 30 Ağustos 2010’dan sonra yapılan toplantılara ‘üye’ olarak katıldı. İlk toplantısına 27 Ekim 2010’da katılan Özel, PKK-MİT görüşmelerinin sızdığı 14 Eylül 2011’e kadar 6 toplantıda hazır bulundu. Söz konusu toplantılarda birinci gündem maddesi PKK ile mücadele olurken, 12 Haziran seçimleri sonrasında 17 Haziran 2011’deki toplantı dışındaki bütün toplantılardan sonra yayımlanan bildirilerde de ilk madde PKK ile mücadeleydi. PKK’lılarla görüşmelerin 2011’de sürüp sürmediği bilinmiyor, ancak Abdullah Öcalan ile MİT arasındaki görüşmelerin 26 Temmuz 2011 gününe dek devam ettiği biliniyor.

 

Bu haber 1,119 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs