En Sıcak Konular

Deprem ile ilgili çarpıcı rapor

27 Ekim 2011 17:48 tsi
Van'da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremle ilgili İstanbul Üniversitesi heyeti tarafından hazırlanan teknik raporda, hasarlı binaların beton kalitesinin düşük, betonarme donatı detaylarının hatalı ve işçilik kalitesinin kötü olduğu vurgulandı.

İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Damcı başkanlığındaki 27 kişilik kurtarma ekibi deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor. Yanlarında sağlık malzemesi, enkaz dinleme cihazları ve enkaz kurtarma ekipmanları bulunan ekip, arama kurtarma çalışmaları bittikten sonra da bölgede kalmayı ve depremden sonra yapılacak iyileştirme çalışmalarına yardım etmeyi planlıyor. Deprem çalışmaları ile ilgili üniversite ekibi tarafından hazırlanan teknik raporda depremden etkilenen binalar üzerinde yapılan incelemeler sonucu hasarlı binaların genelinde beton kalitesinin düşük, betonarme donatı detaylarının hatalı ve işçilik kalitesinin kötü olduğu tespit edildi. Raporda dikkat çeken ayrıntılar şöyle: "Özellikle betonarme elemanlarda elenmemiş dere kumu kullanıldığı ve kullanılan agreganın nizami olmadığı tespit edilmiştir. Malzeme içerisinde bulunan agrega boyutlarının 10 santimetreye varan değerlere ulaştığı ve kabul edilen sınırının çok üzerinde olduğu görülmüştür. Benzer kusurların 1 Mayıs 2003 Bingöl deprem'nde hasar gören binalarda tespit edilen kusurlarla büyük oranda benzerlikler gösterdiği belirlenmiştir. Özellikle hasarlı binalar, Vanyolu Caddesi, Kışla Caddesi ile ilçe merkezinde Alkanat, Tekevler, Tugay ve Zeylan caddelerinin bulunduğu bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Yıkılan binaların önemli bir kısmı toptan göçme durumunda olup diğer ağır hasarlı binalarda ise genellikle zemin üstündeki ilk iki katın yıkılarak kısmen göçtüğü ve yüksek tehlike arz ettiği gözlenmiştir. Bazı binalarda ise ara katların yıkıldığı görülmüştür. Ağır hasar görmeyen bazı binalarda ise usulüne uygun inşa edilmeyen çatı kalkan duvarlarının devrilerek çevresine zarar verdiği, can ve mal güvenliğini tehdit ettiği bir kez daha saptanmıştır."

Öte yandan deprem bölgesine yardım elini uzatan İstanbul Üniversitesi, deprem bölgesindeki çalışmalarına ve kampüslerindeki yardım toplama organizasyonuna devam ediyor. Üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrencileri battaniye, sıvı sabun, ıslak mendil, pil, bebek bezi, bebek maması ve kuru gıdadan oluşan yardım malzemelerini Beyazıt Yerleşkesi'ndeki yardım masasına teslim etti. Toplanan yardım malzemeleri üniversitenin yardım ekibi tarafından deprem bölgesindeki köylere ulaştırıldı. Yardımların ihtiyaç sahiplerine teslim edildiği bildirildi.

(CİHAN)

Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,793 µs