En Sıcak Konular

Papandreu: Yunanistan için yeni bir gün doğuyor

27 Ekim 2011 12:14 tsi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Euro bölgesi liderler zirvesi sonuçlarından memnun olduğunu açıkladı. Papandreu, "Geçmişin hesapları kapanıyor. Yeni bir gün doğuyor." dedi.

Euro bölgesi liderlerinin bugün sabah saatlerinde Yunanistan'ın borç krizine ilişkin yatırımcı ve bankalarla borcun yaklaşık yüzde 50'sinin silinmesinde mutabakata varmaları, Atina'ya rahat bir nefes aldırdı. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, yaptığı açıklamada, ülkenin borcunun silinmesine ilişkin Brüksel'de sağlanan anlaşmanın uygulanmasına ilişkin nihayi sorumluluğun Yunan hükümetinde olduğunu söyledi. Papandreu, "Geçmişin hesapları kapanıyor. Yeni bir gün doğuyor diyebiliriz." dedi.

Euro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmanın "Bütün Yunan halkının başarısı" olduğunu vurgulayan Papandreu, "Borcun azaltılmasıyla birlikte geçmişin hesaplarını kapama imkanına sahip olduk. Bir kalkınma dönemini kendi gücümüzle destekleyerek sağlayabileceğiz." ifadelerini kullandı.

Bazı ekonomist ve muhalefet partilerinin anlaşma ile ülkenin egemenliğinin AB ve IMF'ye terk edileceğine dair eleştirilere cevap veren Yunan Başbakan, "Anlaşmanın uygulama sorumluluğu Yunan hükümeti ile parlamentoya ait" şeklinde konuştu. Merkel'in Atina'da daimi izleme yapacak temsilcilerin bulundurulmasına ilişkin söylediklerini hatırlatan Yunan Başbakan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Program kalkınma sürecine girebilmemiz için devletin daha iyi çalışmasını ilgilendiriyor. Belli senelik bir program. Borç verenler, bizim gibi başarısını istiyor. Yardım istedik. Her üç ayda bir şov yapılmasını istemiyorum. Program, nihayi sorumluluğun Yunan hükümeti ile Yunan parlamentosunda olduğunu söylüyor. Ülkeyi biz yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Hem Yunanistan hem de Avrupa için yeni bir gün doğuyor. Eğer Yunanların fedakarlığı olmasa ve hiçbir şey yapmasaydık bugün burada olmazdık. Bu fedakarlık burada müzakere etmemize olanak verdi. Aksi taktirde geçen yıl mayıs ayında iflas etmiştik. Bu ulusal ölümcül tehlikeden kurtulduk " diyen Papandreu, "Yunan halkından kaldırılan yük, ıslah edilecek olan bankalara taşınıyor. Sosyal sigorta fonları garantiye alındı. Emekliler ve sigortalılar rahat olabilirler." dedi.

Yunan Başbakan, Yunanistan'ın borcunun 2020 yılına kadar sürdürülebilir seviye olan GSMH'sının yüzde 120'sine çekilmesinin ve daha düşük faiz uygulamasının öngörüldüğünü de anlattı.

Bugün sabaha karşı yaklaşık 10 saatlik sıkı pazarlıkların ardından bankalar ile Euro bölgesi liderleri, Yunanistan'ın yaklaşık 200 milyar euro'luk kısmının yüzde 50 azaltılması ile Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) büyüklüğünü de 1 trilyon euroya çıkarma konusunda anlaşmıştı. Böylece Yunanistan'ın GSMH'nın yüzde 166 seviyesinde olan borç yükü, 2020 yılına kadar yüzde 120'ye düşecek.

Cihan



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,456 µs