En Sıcak Konular

Yunanistan'ın borcunun yarısı siliniyor

27 Ekim 2011 08:35 tsi
Liderler her ne kadar ana maddelerde kilitlenmiş olsalar da borç batağından çıkış yolunu bulduklarını açıkladılar.

Avrupalı liderler, küresel baskının sorumluluğu ile finansal krize karşı savaşmak için tahvil sahipleriniYunanistan'ın borcunda kaynaklanan yüzde 50 kaybı alma konusunda ikna ederken kurtarma fonunu da 1 trilyon euro (1.4 trilyon USD) destekleyecekler.

Lideler dört gün arayla ikinci kriz toplantısındaki 10 saatlik görüşmede her ne kadar ana maddelerde kilitlenmiş olsalar da borç batağından çıkış yolunu bulduklarını açıkladılar.

Habertürk'ün aktardığına göre, Euro Bölgesi liderleri borç sorunu ve Yunanistan'ın kalıcı olarak kurtarılmasına yönelik çözüm önerilerini görüşmek üzere dün Brüksel'de toplandı. Dört gün içerisinde ikinci defa toplanan liderler yine piyasaları rahatlatacak ortak bir zemin üzerinde buluşmakta zorlandı. ÖzellikleYunanistan'ın borçlarının silinmesine yönelik konu görüşmelerin kitlenmesine neden oldu. Temmuzda yapılan zirvede bankalar Yunanistan'dan alacaklarının yüzde 21'inden vazgeçme konusuna onay vermişti.

ZORLAMA OLMASIN

Ancak özellikle Almanya'nın başını çektiği bir grubun sürdürülebilir bir çözüm için Atina'nın borçlarının yüzde 60'ının silinmesi gerektiği yönünde getirdiği teklif tartışmaları tetikledi. Gün içerisinde toplantılardan dışarıya sızan haberlerde AB'li yetkililer ile bankalar arasındaYunanistan'ın borcuna uygulanacak indirime yönelik görüşmelerin durdurulduğu bilgisi yer aldı. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkililere dayandırılan habere göre bankalar, Yunanistan'ın borcuna kesinti uygulamasının zorla değil, gönüllü bir katılımla olmasını istiyorlar. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise bankaların yükümlülüklerinin yüksek tutulmasında kararlı.

IMF DESTEĞE HAZIR

Ancak borç sorununun çözümünde Almanya ile ortak hareket eden Fransa bu konuda çözüm ortağıyla tamamen farklı bir tutumiçerisine girdi. Yunan bankalarına getirilecek yüksek yüzdeli bir borç affından özellikle Fransız bankalarının kötü etkilenecek olması Fransız yetkililerinin plana karşı kısmi tavır almalarına neden oldu. Diğer yandan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Euro Bölgesi'nin kurtarma fonu Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) tarafından oluşturulması önerilen, ''özel amaçlı yatırım aracı''na katılmayı düşündüğü bildirildi.

AB BAŞARISIZLIĞA MAHKUM

ABD Merkez Bankası'nın eski Başkanı Alan Greenspan başta Euro Bölgesi olmak üzere Avrupa Birliği'nin mevcut sorunlarını aşamayacağını ileri sürdü. Greenspan Avrupa'nın, kuzey ve güney ülkeleri olarak bölünmüş olması nedeniyle başarısızlığa mahkûm olduğunu söyledi. Greenspan, AB üyesi ülkeleri arasındaki farklılıkların sorun olduğunu belirterek, "Euro ortaya konurken, güneyEuro Bölgesi ülkelerinin, kuzeydeki ülkeler gibi davranmaları, İtalyanların, Almanlar gibi davranmaları bekleniyordu. Ancak öyle davranmadılar. Onun yerine Kuzey Avrupa, Güney Avrupa'nın aşırı tüketimini sübvanse etti. Şimdiki cari işlemler açıkları ortaya çıktı" diye konuştu.

AVRUPA'NIN SAĞLAM BİR LİDERLİĞE İHTİYACI VAR

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, Avrupa ülkelerinin tamamının belirlenen hedeflere bağlı olmalarının sağlanması için sağlam bir liderliğe ihtiyaç olduğunu vurguladı. Trichet, "Prensiplerimizi, uyumlu şekilde yönlendirirsek, savunabiliriz" dedi.

Bankaların kredi fedakarlığı yeterli olmayabilir

Görüşmelerin iki temel hedefi var:

Bunların ilki Yunanistan'ın tahvillerini elinde tutan özel mali kuruluşların geri ödemelerden hangi oranda feragat edeceğini belirlemek. Zira Yunanistan'ın alacaklılarına başta vadettiği oranlarda geri ödeme yapamayacağı artık yaygın şekilde kabul ediliyor.

İkinci önemli gündem maddesi ise, AB'nin mali kriz karşısında oluşturduğu kurtarma fonunun büyütülüp büyütülmeyeceği.

Darboğaza giren üyeler listesine son aylara yenilerinin eklenmesi üzerine, bu fonun artırılması gerekebileceği konuşuluyordu.

Brezilya ve Çin'in kapısı çalınabilir

Gündemdeki fikirlerden biri fona kaynak sağlamak üzere, dünyanın en hızlı gelişen ekonomik oyuncularından da destek istemek.

Bunun için varolan kurtarma fonu ile bağlantılandırılacak bir fon kurulması ve Çin ile Brezilya gibi ülkelerin bu fona yatırım yapması öneriliyor.

Avrupa Mali İstikrar Mekanizması'nı yöneten Klaus Regling bu hafta Çin'e yapacağı ziyarette öneriyi gündeme getirilecek.

Ancak bu aşamada fonun nasıl yapılandırılacağı henüz şekillenmiş değil.

Avrupalı yetkililer Uluslararası Para Fonu IMF'yi de, bir diğer olası destek kaynağı olarak görüyor. IMF'nin de 'genişletilmiş fon'a katkı yapabileceği ya da ayrı bir yoldan kaynak aktarabileceği savunuluyor.

Ancak IMF'nin bu şekilde bir düzenlemeye dahil edilebilmesi için AB'nin euro bölgesi dışındaki üyelerinin de onayı gerekli.




Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs