En Sıcak Konular

Tunus demokraside de Ortadoğu'nun öncü adayı

27 Ekim 2011 08:23 tsi
Pazar günü yapılan kurucu meclis seçimlerini büyük bir başarıyla gerçekleştiren Arap devriminin öncüsü Tunus, demokrasiye geçişte de Ortadoğu'ya liderlik yapmak istiyor.

Seçimleri ilk sırada bitiren Ennahda (Rönesans) Partisi, koalisyon hükümeti için tüm siyasî partilerle görüşeceklerini duyurdu. Ennahda lideri Raşit Gannuşi, en geç bir ay içinde hükümeti kuracaklarını söyledi. Hükümet, yeni anayasayı yazıp geçici cumhurbaşkanını belirledikten sonra tekrar seçimlere gidilecek.

Ennahda Partisi'nin, önümüzdeki ay sonunda sandık başına gidecek olan Mısır'a örnek olması açısından da büyük bir önem taşıyan Tunus seçimlerinde meclisteki 217 sandalyenin yaklaşık yüzde 40'ını kazanması bekleniyor. Şu ana kadar açıklanan 121 sandalyenin 51'ini kazanan Ennahda'yı sol eğilimli Cumhuriyetçiler İçin Kongre 16, devrik lider Zeynel Abidin bin Ali'ye yakın olduğu öne sürülen ve Londra'da yaşayan milyarder işadamı Haşim Hamdi'nin desteklediği Adalet ve Kalkınma İçin Halk Talebi 12, Mustafa ben Cafer liderliğindeki sol eğilimli Ettakatul 10 sandalye ile takip ediyor. Seçimlerde ikinci sırada yer alması beklenen Demokratik Gelişim Partisi ise şu ana kadar ancak 5 sandalye kazanabildi.

Türkiye'deki AK Parti'yi örnek alan Ennahda'ya Batı kamuoyunun 'gizli niyetleri' olduğu gerekçesiyle şüpheli bakışı, istikrarın önündeki en önemli engel olarak gösteriliyor. Batı kamuoyundan etkilenerek Ennahda'nın gizli emeller peşinde olduğunu öne süren ülkedeki bazı sol ve liberal partilerin Ennahda ile koalisyona girmeyerek ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemesinden endişe ediliyor. Tunus halkının Mısırlılara göre daha liberal olduğunu vurgulayan uzmanlar, Ennahda'yı da Müslüman Kardeşler Hareketi'ne göre çok daha seküler şeklinde değerlendiriyor. Uzmanlara göre Ortadoğu'da AK Parti çizgisine en yakın parti Ennahda. Fakat Batı basını tarafından 'sokakta liberal, camilerde radikal' olmakla suçlanan Ennahda'nın özellikle kadın hakları konusunda sert kısıtlamalara gidebileceği iddia ediliyor. Dile getirilen diğer eleştiriler ise 'gizli gündemlere sahip olduğu' ve 'demokrasiyi dinî bir sistem için atlama taşı olarak kullanacağı'. Türkiye'de de AK Parti'nin iktidara geldiği 2003 yılında bu partinin ülkeyi hızla İranlaştıracağı öne sürülerek ülke içinde ve dışında sert kampanyalar düzenlenmişti.

Meclise giren adayları arasında başı açık kadınların da bulunduğu Ennahda, her konuda olduğu gibi kadın hakları konusunda da evrensel kriterlere uyacağının altını çiziyor. Gannuşi'nin İngiliz eğitim sistemiyle yetişen fiilî sözcüsü durumundaki kızı İntisar Gannuşi, "Değerlerimizin kaynağı tabii ki İslam. Ancak modern dünyanın da bir parçasıyız. Biz dinî değil, siyasî bir partiyiz, tıpkı Almanya'daki Hıristiyan Demokratlar gibi." diyor.


Zaman

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,864 µs