En Sıcak Konular

Üç kıtada 25 ülkeye ihracat

25 Ekim 2011 16:35 tsi
Hatay'da yılda 120 bin ton çelik boru üretme kapasitesine sahip Hatboru'nun, 3 kıtada 25 ülkeye 48 milyon dolarlık ihracat yaptığı bildirildi.

Hatboru Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yıldan bu yana faaliyet gösteren şirketlerini 1998 yılında modernize ettiklerini ve Antakya Organize Sanayi Bölgesi'nde 21 bin 500 metre kare kapalı alanda faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Yaptıkları üretimin yüzde 70'ini ihraç ettiklerini ifade eden Kılıçlar, Avrupa, Asya ve Afrika'da toplam 25 ülkeye 2009 yılında 25, geçen yıl da 48 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Misyonlarının kaliteli ürün, teknik destek, zamanında teslimat ve satış ile sonrasında dostluk olduğunu vurgulayan Kılıçlar, şöyle devam etti:

''273 çalışanımızla birlikte bulunduğumuz noktadan daha ileri gitmek için çalışıyoruz. Geçen yıl 48 milyon ihracatla TİM'in açıkladığı ilk 500 şirket arasına girdik. Standartlara uygun ve müşteri talepleri doğrultusunda çelik doğalgaz, petrol, jeotermal boruları, içme suyu, sondaj, sulama ve kazık boruları üretiminin yanı sıra bu yıl işletme sermayesi hariç 10 milyon dolar yatırımla plastik boru üretimini de başlattık. Yatırımların faaliyete geçmesiyle 120 bin ton çelik boru imal edebilecek kapasiteye ulaştık. Avrupa, Asya ve Afrika'da 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Amacımız bu sırayı daha yukarılara çıkarmak.''

Yurt içinde 81 ilde çeşitli kamu kurumları, sondajcılar, çiftçi ve müteahhit firmalardan oluşan 3 bin 500'den fazla müşteriye hizmet verdiklerini de ifade eden Kılıçlar, hedeflerinin standartlara uygun ve sertifikalı olarak ürettikleri boruların markasını yurtiçi ve dışında sürekli kılmak olduğunu kaydetti.

Türkiye'de üretimi yapılmayan ve eksikliği hissedilen kaliteli dikişsiz çelik çekme ve plastik boru üretimini sürdürdüklerini ifade eden Kılıçlar, özellikle jeotermal, petrol ve doğalgaz üretiminde kullanılan muhafaza, üretim ve hat borularında, tedarikiyle stoklaması konusunda piyasada söz sahibi bir firma haline geldiklerini söyledi.

-Avrupa'daki ekonomik sıkıntı-

Boru imalatı konusunda gerek yurtiçi, gerekse yurt dışında olmak üzere kalite tescil belgelerinin tamamına sahip olduklarının altını çizen Kılıçlar, yeni yatırımlar konusunda çalışmalar yapmak istediklerini, ancak Avrupa ülkelerinde ve ABD'de yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle yatırımları ertelemek zorunda kaldıklarını belirtti.

Kılıçlar, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ''Arap Baharı''nın da ihracatlarını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, ''Son dönemde yaşanan siyasi olaylar haliyle ekonomiyi de etkiledi. Bizim ihracat yaptığımız bütün ülkelerde muhataplarımız yönetimler. Yönetimde yaşanan değişimler sorun yaşamamıza neden oluyor, muhatap bulamıyoruz. Bu sorunların çözülmesi halinde ihracat rakamlarımız çok daha fazla olur. Sadece Arap dünyasında değil Avrupa'da yaşanan belirsizlik de ekonomi politikamızı etkiliyor. Umarım yakında bu sorunlar çözülür'' diye konuştu.

Dünya siyasetinde yaşanan bu olumsuzlukların aşılması ile çelik boru konusunda yeni yatırımlar yapmayı hedeflediklerini belirten Kılıçlar, doların 1,55 TL'den 1,90 seviyelerine gelmesinin de yatırımcıları beklemeye aldırdığını ifade etti.

Nitelikli eleman bulma konusunda sorun yaşadıklarını kaydeden Kılıçlar, bu sorunun çözmek için firmalarının bir okul görevi gördüğünü, yıllardır eleman ihtiyacını kendi bünyelerinde kurdukları sistemle yetiştirerek çözmeye çalıştıklarını söyledi.

AA



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,680 µs