En Sıcak Konular

Dolarda rüzgar tersine döndü!

25 Ekim 2011 15:27 tsi
Dolar, Merkez Bankası eylem planı öncesi beklentiler, paritenin desteği ve TL likiditesindeki sıkışıklıkla birlikte en son 21 Eylül'de test ettiği 1,80 seviyesinin altına geriledi.

İstanbul serbest piyasada doların satış fiyatı 1,7990 liraya kadar inerek son bir ayın en düşük değerine geriledi.

Dolar, Merkez Bankası eylem planı öncesi beklentiler, paritenin desteği ve TL likiditesindeki sıkışıklıkla birlikte en son 21 Eylül'de test ettiği 1,80 seviyesinin altına geriledi.

Bir bankacı, "Merkez Bankası Türk Lirası'nın değerini önemli ölçüde güçlendirecek plan açıklayacağını ilan ederken kimse aksi yönde bir işlem yapmak istemez, bu gayet doğal. Dün de olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerden bir miktar ayrışmış vaziyetteyiz. Paritenin yükselişi de TL'yi destekliyor. Piyasa aslında yarınki Merkez Bankası açıklamalarını bekliyor" dedi.

Dün kapanışta 1,81 seviyesinin altında olan dolar/TL'de bu sabah 1,8065 ile son bir ayın en düşük seviyelerinden güne başladıktan sonra bir ayın en düşük seviyesi olan 1,7900'a kadar geriledi.

Merkez Bankası dün yaptığı yapılan yazılı açıklamada, yarın yayımlanacak enflasyon Raporu'nun tanıtımı için söz konusu tarihte saat 1000'da bir basın toplantısı düzenleneceği belirtilerek, "Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından sunum yapılacak, ayrıca Türk Lirası'nın değerini önemli ölçüde güçlendirecek fiyat istikrarı, faiz politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrardan oluşan beş maddeli bir eylem planı hakkında bilgi sunulacaktır" dedi.

Merkez Bankası'nın eylem planı ile önümüzdeki dönem para politikasının çerçevesini çizmesi ve netlik kazandırması bekleniyor. Plan, fiyat istikrarı, faiz, döviz rezervi, zorunlu karşılık politikaları ve finansal istikrardan oluşan 5 maddeye odaklanacak.

Bankacılar, piyasada TL likiditesinde Merkez isteği doğrultusunda bir sıkışıklı yaşandığını bunun da TL'yi desteklediğini belirtiyorlar. TL likiditesindeki sıkışıklık sonrası Piyasa Yapıcı (PY) bankaların geçen haftanın son iki günü ve dün de olduğu gibi bugün de TCMB'den gecelik vadede yüzde 12 basit faizle 5 milyar TL'nin üzerinde borçlanma ihtiyacı doğabileceğini söylediler.

aa



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs