En Sıcak Konular

'Türkiye'ye destek kardeşlik borcumuzdur'

25 Ekim 2011 14:47 tsi
'Türkiye'ye destek kardeşlik borcumuzdur' Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ''Azerbaycan'ın en çetin anlarında bize ilk destek veren Türkiye olmuştur. Azerbaycan öz desteğini Türkiye'ye vermeye hazırdır ve lazım olan her zaman da verir. Bu bizim kardeşlik borcumuzdur'' dedi.

Petkim Aliağa tesislerinde düzenlenen, AYPE-T fabrikasının açılışı ile Star Rafinerisi ve Haydar Aliyev Teknik ve Meslek Lisesi temel atma töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla yapıldı.

Törende Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu Haydar Aliyev'in anısına saygı duruşunda bulunuldu, iki ülkenin milli marşları okundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev törende yaptığı konuşmada, yatırımların Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğu pekiştirdiğini belirtti.

Van'da iki gün önce meydana gelen deprem dolayısıyla, Türk halkına, Azerbaycan halkı adına başsağlığı dileyen Aliyev, ''Her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan Türkiye'nin yanındadır. Azerbaycan halkı Türk halkının yanındadır. Biz iyi günde de kötü günlerde de birlikteyiz'' dedi.

Azerbaycan'ın bağımsızlığının 20. yılında yine yanlarında Türkiye'yi gördüklerine, dünyada böyle iki ülke kadar birbirine bağlı başka ülkelerin olmadığına dikkat çeken Aliyev, bu ilişkilerin diğer Türk devletlerinin birleşmesini de sağlayacağını ifade etti.

-''Yatırımlar Türk ve Azerbaycan halkına hizmet verecek''-

Türkiye ile Azerbaycan arasında son 5 yılda yapılan anlaşmaları, işbirliklerini anlatan Aliyev şöyle konuştu:

''Biz geçmişimize, ecdadımıza sadığız. Bugün Türkiye, Azerbaycan bütün meselelerde bir yerdedir. Birbirimizi destekliyoruz. Birlikte harikalar yaratırız. Bugünkü merasim, bugünkü temel atma bizim birliğimizi gösterir. Türk şirketler Azerbaycan'a yatırım yapıyorlar, Azeri şirketler ise Türkiye'ye yatırım yapıyorlar. Petkim'e yapılacak yatırımlar Türk ve Azerbaycan halkına hizmet verecek.

Güçlü siyasi irade olduğu zaman, ülkeler arasındaki ilişkiler iyi olduğu zaman bütün meseleleri halledebiliriz. Dünya çapında çok büyük işler yapıyoruz. Bizi ilk tanıyan ülke Türkiye'ydi. Bizim dünya tarafından tanınmamızın esas rolünü kardeş ülkemiz oynamıştır. Azerbaycan halkı hiç bunu unutmayacak. Azerbaycan'ın en çetin anlarında bize ilk destek veren Türkiye olmuştur. Bugün Azerbaycan öz desteğini Türkiye'ye vermeye hazırdır ve lazım olan hallerde verir. Bu bizim kardeşlik borcumuzdur. Türkiye bizim öz vatanımızdır. Biz birbirimizi ayırmıyoruz. Deprem Türk halkını ne kadar sarsmışsa Azerbaycan halkını da o kadar sarstı.

Türkiye büyük devlettir ve istediği bütün meseleleri çözer, halleder. Bizim deprem sonrasında dostluk elini uzatmak yüreğimizden gelen duyguydu. Bu ağır gününde Türkiye'nin yanında olalım istedik. İyi günlerde de birbirimizin yanındayız. Bugün dünya haritasında Türkiye gibi büyük bir güç var. Bu bizi çok sevindiriyor, bu bizim de gücümüzü artırıyor. Türkiye'yi yürekten seven biri olarak buna çok seviniyorum. Aziz dostum Tayyip Erdoğan'ın faaliyeti içinde, kısa sürede 10 yıl içinde Türkiye güçlü mesafe almıştır. Türkiye dünyada güç merkezi haline gelmiştir.''

Azerbaycan'ın BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmesine de değinen Aliyev, bu konuda kendilerine destek veren Türkiye'ye teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan ve Aliyev birlikte canlı bağlantılarla temel atma ve açılış törenlerini gerçekleştirdi. Aliyev ve Erdoğan'ın birlikte imzaladıkları mektup, halat yardımıyla Star Rafinerisi'nin temeline gönderildi.

-Törenden notlar-

Tören alanına sınırlı sayıda araç alındı. Petkim girişinde araçlar otoparka çekilirken konuklar da otobüslerle tören alanına taşındı. Tören alanının yaklaşık 100 metre yakınında kurulan güvenlik şeridinde x-ray cihazıyla arama yapıldı. Aramalarda bulunan çakmaklar toplandı.

Tören başlamadan kısa bir süre önce törenin yapılacağı çadırın dışında sigara içilmesi üzerine alanın tehlike içerdiği bu nedenle sigara içilmemesi gerektiği anonsu yapıldı.

Konuk Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Erdoğan tören alanına birlikte geldi ve yatırımın yapılacağı alanı birlikte inceledi. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile çok sayıda davetli katıldı.

-Star Rafinerisi-

5 milyar dolar yatırım bedeli ile Türkiye'de tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olma özelliğini taşıyan Star Rafinerisi 10 milyon ton petrol işleme kapasitesine sahip olacak.

Star Rafinerisi'nin dünyanın en ileri rafineri teknolojisine ve çevre standartlarına, ayrıca tek bir petrol ürününe bağımlı kalmadan, Ural, Azeri, İran ve Kerkük petrollerini işleyebilecek esnek üretim proseslerine sahip olacağı bildirildi.

A.A.



Bu haber 1,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,423 µs