En Sıcak Konular

Basra Türk iş adamlarını bekliyor

25 Ekim 2011 11:53 tsi
Türkiye'nin Basra Başkonsolosu Faruk Kaymakçı, Türk iş adamlarını Basra'ya davet ederek, ''Basra stratejik açıdan önemli bir yer ve Türk iş çevrelerine çok önemli fırsatlar sunuyor'' dedi.

Faruk Kaymakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk iş adamlarının Irak'a Basra Körfezi'nden nefes aldırdıklarını belirterek, Irak'ın denize açılan tek kapısı olan Basra Körfezi'ni Türk firmalarının yatırım ve artan ticaretle açmaya çalıştıklarını söyledi.

Türk iş adamlarının Basra'yı keşfetmesi ve önemli iş bağlantıları kurmaları noktasında her türlü desteğe hazır olduklarını bildiren Kaymakçı, şöyle konuştu:

''Başkonsolosluğumuz, iş çevrelerinin başlangıçtaki zorluklarını aşmak ve faaliyetlerini kolaylaştırmak için 7 gün 24 saat hizmete hazır. Türkiye olarak Irak'la ekonomik bütünleşmeyi hedefliyoruz. Irak, Türkiye'ye esasında sanıldığı kadar ırak değil. En ırak nokta Basra'ya bile artık THY sayesinde İstanbul'dan 2 saat 45 dakikada ulaşılabiliyor. Ticaret hacmi 8 milyar doları aşan iki ülke arasında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, ilişkileri her alanda geliştirmeye yönelik önemli kararlar alıyor.''

Irak petrol rezervlerinin yüzde 65'ine sahip olduğu bilinen Basra bölgesinin, ülke genelinde siyasi istikrar sağlandığı ve kapsamlı bir sosyo-ekonomik kalkınma stratejisi uygulanabildiği takdirde, Irak'ı diğer Körfez ülkelerinin zenginliğine ulaştırabilmede anahtar rolü oynayacağı düşünüldüğünü kaydeden Faruk Kaymakçı, ''Gerek İran-Irak savaşı, gerek Kuveyt'in işgali ve sonrasında yaklaşık 30 yıl çatışmalara sahne olan Basra şehrinde birçok sanayi işletmesi, limanlar ve bağlantı demiryolları atıl durumda. Şat-ül Arap ve Basra Körfezi'ndeki limanlar ise çok sınırlı hizmet sunabiliyor'' dedi.

Basra Valisi Khalaf Abdulsamed Khalahf'ın, ''Fao Limanı'nın yeniden yapılandırılarak işletilmesi için Türk firmalarının proje teklifinde bulunmalarını bekliyoruz'' dediğini anlatan Kaymakçı, Türk firmalarının müteahhitlik hizmetleriyle Basra'da öncü durumda olduklarını ifade etti.

Basra bölgesinin Türk iş çevrelerine önemli fırsatlar sunacak potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Faruk Kaymakçı, şu anda bölgede iş yapan Türk firma sayısının 50'yi aştığını, hastaneden, konuta, lunapark yapımından temizliğe kadar birçok alanda faaliyet gösteren Türk firmalarının Basra'da iyi bir itibara sahip olduklarını ve Basra bölgesinde Türk ihraç ürünlerine de ilginin giderek arttığını dile getirdi.

AA

Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,092 µs