En Sıcak Konular

Yumurta atıldı diye herkes kaçsaydı…

25 Ekim 2011 11:30 tsi
Yumurta atıldı diye herkes kaçsaydı… ABD’nin Şam elçisi ülkeyi terk etti. Sebep, yumurta atmışlar! Hem de bu elçi; hani Hama’ya gidip direnişçilere destek veren, Esad’ın ikazlarını hiç umursamayan elçi. Ford neden gitti?. Alanı boşaltmazsanız başınıza düşer de ondan…

ABD’nin Şam Büyükelçisi Robert Ford özel bir elçiydi. ABD’nin Suriye’ye 5 yıl aradan sonra gönderdiği bir elçiydi. Yani gitmesinin bir manası, amacı vardı.

Bulunduğu ülkenin dilini hakkıyla konuşan ender diplomatlardan da biriydi ama asıl özelliği Suriye yönetiminin hışmını bütün şiddeti ile üzerine çekip, zerre kadar da umursamayan biriydi.

Hiçbir yasağı dinlemedi. Hama’ya gitti. En hararetli gösterilerin ortasında yer alıp, direnişçileri alenen destekledi. Sayısız fotoğrafı bu gezilerden yadigar. Haliyle Esad ve yöneticileri çıldırdı. “Git” demeye çok getirdiler ve hatta alenen de söylediler. Ama Ford umursamadı.

Fakat dün anidan ülkeyi terk etti. Sebep, yumurta ve domates atılması! Tabii resmi açıklama, “kişisel güvenliğine yönelik ciddi tehdit” olarak yapıldı ve doğruluk payı olması kimseyi şaşırmaz ama bugüne kadar yok muydu diye sorulmalı.

Peki ama ne olabilir bu ayrılışın sebebi? En taze bağlantı, Suriye’ye yönelik bir NATO operasyonunun başlayacağına ilişkin son bir hafta içinde yükselen spekülasyonların gerçekleşme olasılığı olabilir.

Fakat bu olasılık o denli yüksek değil. Bunun bir hazırlık süreci olmalı ve işaretleri gelmeliydi. Tabii işaretler geldikten sonra elçinin ülkeyi terk etmesi daha garip olurdu ama öyle.

Bir diğer nokta Suriye’ye yönelik kaygılarda hep dile getirilen bir iç çatışma ihtimalinin yükselmiş olması. Doğrusu bu hep söylendi ama bunun tam da şu an veya bir-iki hafta içinde yükseleceğine dair işaret de yok. Tersine. Esad’ı gidişinin aylar süreceğine ilişkin bilgiler mevcut.

Gerçi Arap Baharı rüzgarlarının nereden nasıl eseceğe kestirelemez ama şimdiki durum böyle. Peki, başka?

Elbette aynen söylendiği gibi de olabilir. Yani elçiyi koruyamamak kaygısı! Çünkü Şam liderliğinin büyükelçiye yönelik ciddi bir ikaz/uyarı/kınama serisi şeklinde gelen açıklamaları, son dönemde kamuoyuna yönelik tahrik fişekleri de atmaya başlamıştı.

Elçiliğe yönelik hemen her zaman eylemler oluyordu ama yine kabul etmek gerekir ki, bunlar hem tasarlanmış suni eylemlerdi hem de dünyanın herhangi bir yerindeki ABD elçilikleine yönelik protestolardan fazlası değildi.


Öyle veya böyle Ford’un gidişine Suriye iktidarı sevindiyse de pek hayır olmadığının notunu düşmek gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,695 µs