En Sıcak Konular

Van'ı yıkan asıl sebep

25 Ekim 2011 09:33 tsi
Van'ı yıkan asıl sebep İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Bakır, Van’daki binaların yüzde 70’inin kaçak olduğunu söyledi.

Bu rakamın Erciş’te 85’e çıktığını kaydetti. Van’daki 10 hazır beton firmasının ise Kalite Güvence Sistemi belgesinin olmadığı ortaya çıktı.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Şemsettin Bakır, Van merkezdeki yapıların yüzde 70’inin kaçak olduğunu bu kaçak binaların tamamının da tek ve çift katlı binalardan oluştuğunu söyledi. Depremin en yoğun hissedildiği Erciş’te ise durumun daha vahim olduğunu ifade eden Bakır sözlerine şöyle devam etti: “Erciş’te neredeyse yüzde 80-85’i kaçak, ruhsatı bulunmuyor. Yıkılan binaların büyük kısmı zaten kaçak binalar. Deprem sigortası, yeni yapılan binalar dışında neredeyse yok. Kimse sigorta yapmamış. Bu konuda önemli ihmaller var. Binaların hepsi denetimden geçmemiş vaziyette. Binaların kolonlarının içinde 15’e 18 cm ebatında taşlar var. Bunu hangi mantıkla yaptılar anlamak güç. Bu taşlardan dolayı betonla demir kaynaşmamış. Kullanılan malzeme yapıya zarar verecek nitelikte. Böylesi vahim bir durum söz konusu.”

KÖYLERE ULAŞILAMADI

Bölgede incelemelerde bulunan Bakır, arama kurtarma çalışmalarının merkezi yerlerde yoğunlaştığını, bu nedenle köylere hiçbir yardımın gelmediğini söyledi. Bakır, “Köylerde de ciddi yıkımlar var. Köylüler kendi olanaklarıyla arama çalışması yapıyor. Buralara da acil müdahale gerekli” dedi.

Hazır beton denetimsizmiş

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Güleryüz, Van’da 7 tane, Erciş’te 3 tane hazır beton firması bulunduğunu ve bunların hiçbirinin Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesi olmadığını belirterek, ‘’Bunlar birliğimize üye değil. Bu firmalar birliğimize üye olsaydı biz bunları denetleyebilirdik’’ dedi. Binalarda santimetrekarede 300 kilo yük taşıyabilen C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini dile getiren Güleryüz, 1999 depreminden sonra yapılan markalı projelerde ve yapı denetiminin yüksek olduğu projelerde, yeni yapılan binaların can simidi vazifesini gördüğünü ve güvenli olduğunu vurguladı. Bunların çoğunun C30, C40, hatta C50 sınıfında beton kullandığını belirterek, 1988 öncesi yapılan eski binaların yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması gerektiğini kaydeden Güleryüz şunları söyledi: “İstanbul’da 1988’den önce yapılan binaların kalitelerini kontrol ettirdik. Aldığımız numunelerde maalesef bu binaların çoğunun beton kalitesinin ortalama C9 olduğunu gördük. Bu binalar bırakın depremi, zamanla kendi kendine de yıkılacaktır.’’ Güleryüz, 7.2 şiddetindeki depremin İstanbul’da olması durumunda can kaybının çok daha fazla olacağını ifade etti.

“Kolonları kesildi” iddiası

Van’daki 7.2 büyüklüğündeki depremle yerle bir olan 7 katlı Sefa Apartmanı ile ilgili şoke eden bir gerçek ortaya çıktı. Bahçıvan Mahallesi’ndeki binanın zemininde yer alan kolonların tamamının bir otomobil firmasının servisi tarafından kırıldığı öne sürüldü. Mahalle Muhtarı Özer Aktuğ, “Aylar önce burada faaliyet gösteren otomobil servisi, alanı genişletmek için binanın zemin katındaki kolonları kırmış. Daha sonra buradan ayrılan servisin yerine ecza deposu açılmış” dedi.

bugün


Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs